Με δανεικά… αυξήθηκαν οι καταθέσεις επιχειρήσεων

Με δανεικά… αυξήθηκαν οι καταθέσεις επιχειρήσεων

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρακτική του καλλωπισμού, γνωστή ως window dressing, αποδίδεται η αύξηση των καταθέσεων στις τράπεζες που εμφάνισαν οι επιχειρήσεις της χώρας στα τέλη του έτους. Πρόκειται για μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική, ειδικά στον χώρο των επενδυτικών κεφαλαίων, που για λόγους καλλωπισμού των οικονομικών τους καταστάσεων, λίγο πριν από το κλείσιμο του έτους, πωλούν μετοχές με μεγάλες απώλειες και τοποθετούνται σε άλλες που υπεραποδίδουν. Για τις ελληνικές επιχειρήσεις το window dressing δεν είναι παρά η προσπάθεια να εμφανίσουν ικανοποιητικά ταμειακά διαθέσιμα, τραβώντας από τους ανοικτούς λογαριασμούς πίστωσης για λίγες και μόνον ημέρες, έτσι ώστε να εμφανίζουν λεφτά στα ταμεία. Στη συνέχεια, τα χρήματα επανατοποθετούνται εκεί όπου πρέπει, χωρίς έτσι να καταβάλλονται τόκοι. Αυτός είναι και ο λόγος που τα υπόλοιπα των επιχειρήσεων στο τέλος του έτους εμφανίστηκαν αυξημένα κατά 1,2 δισ. περίπου και όχι φυσικά η βελτίωση της ταμειακής κατάστασης των επιχειρήσεων.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 μηνών, που οι Τσέχοι απέκτησαν τον έλεγχο της εταιρείας, κινείται η μετοχή του ΟΠΑΠ. Χθες έκλεισε στα 5,90 ευρώ, αποτελώντας τη δεύτερη χειρότερη επίδοση, έχοντας ως χειρότερη τα 5,88 ευρώ που έκλεισε η τιμή στις 7/12/2015. Η Emma Delta διέθεσε τον Οκτώβριο του 2013 διέθεσε 6,22 ευρώ ανά μετοχή για την απόκτηση του 33%, και στο ενδιάμεσο η περιουσία των Τσέχων (θεωρητικά) υπερδιπλασιάστηκε, αφού η τιμή της μετοχής ξεπέρασε τα 13 ευρώ (Ιούνιος 2014). Σήμερα όμως έχει έρθει «ίσα βάρκα, ίσα νερά», αν συνυπολογιστεί και η μερισματική πολιτική που ακολουθήθηκε τα δύο τελευταία χρόνια. Η αγορά, δηλαδή, έχει διαφορετική άποψη από εκείνους που θεωρούν ότι πουλήθηκε φθηνά το «κελεπούρι» που λέγεται ΟΠΑΠ.

Δεν συμμετέχει στις απεργίες

Παρά την αντίθεσή της με το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού διευκρίνισε ότι δεν συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Οπως επισήμανε χαρακτηριστικά, θα αποτελούσε τεράστια δυσφήμηση για τη χώρα εάν αρνούνταν τα πούλμαν να παραλάβουν τους τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια ή από τα αεροδρόμια και δεν τους διακινούσαν στα μουσεία, στους αρχαιολογικούς χώρους και λοιπούς προορισμούς της Ελλάδας. Η Ομοσπονδία προσθέτει ότι δεν πρέπει να συγχέεται ο κλάδος με περιορισμένες γεωγραφικά κινητοποιήσεις του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας-Θράκης, που επιλέγει διαφορετική οδό διαμαρτυρίας.

Μελέτη ΣΕΒ για ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων

Μελέτη με αντικείμενο την αξιολόγηση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων και των επιπτώσεων στην περιφερειακή ανταγωνιστικότητα από την εφαρμογή του νόμου 3982/2011 «Ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων» ανέθεσε το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Η διάρκεια παροχής υπηρεσιών ορίζεται σε τέσσερις μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ η αμοιβή ορίστηκε σε 15.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και συγχρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους.

Φορολογικά κίνητρα για συστήματα ηλιοθερμίας

Tην παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων για την εγκατάσταση συστημάτων ηλιοθερμίας σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια πρότεινε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος (φωτογραφία), με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας. Ειδικότερα, ο κ. Μίχαλος, απευθύνοντας χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (ΕΒΗΕ), τόνισε ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου, παρά τις δυσκολίες, συνεχίζουν να παράγουν αξία για την ελληνική οικονομία. Η βιομηχανία των θερμικών ηλιακών συστημάτων παράγει το σύνολο των προϊόντων της στην Ελλάδα και εξάγει το 50% της παραγωγής της, ενώ διακρίνεται διεθνώς για την τεχνογνωσία και την καινοτομία που διαθέτει. Ο κλάδος ενσωματώνει το σύνολο των χαρακτηριστικών ενός νέου, υγιούς αναπτυξιακού προτύπου για την ελληνική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή