Τώρα ο κ. Τσακαλώτος το άκουσε και επισήμως

Τώρα ο κ. Τσακαλώτος το άκουσε και επισήμως

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να άργησε, αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) απάντησε τελικά στον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο (φωτ.) αναφορικά με το τι ζητάει. Ο υπουργός είχε καλέσει στα μέσα Ιανουαρίου το Ταμείο να πάρει θέση αν τα όσα έγραφαν τα μέσα ενημέρωσης περί απαιτήσεων για περικοπές συντάξεων και νέα δημοσιονομικά μέτρα ισχύουν ή όχι. Η δημόσια απάντηση ήρθε την περασμένη Πέμπτη από τον κ. Τόμσεν, ο οποίος επιβεβαίωσε τα μέσα ενημέρωσης. Τώρα πλέον ο κ. Τσακαλώτος γνωρίζει, αν και υποθέτουμε ότι είχε ακούσει τις θέσεις του Ταμείου και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις στην Αθήνα.

Νέο τελεσίγραφο στον όμιλο Ταβουλάρη, αυτήν τη φορά για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, απέστειλε η ΔΕΗ για την εξόφληση των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος. Η διοίκηση της εταιρείας καλείται είτε να αποπληρώσει στο σύνολό της την οφειλή, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ περίπου, είτε να προχωρήσει σε ρύθμιση, βάσει του προγράμματος διακανονισμού της ΔΕΗ, μέχρι την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, η ΔΕΗ ενημερώνει ότι θα προχωρήσει σε αποκοπή φορτίου, δηλαδή θα κατεβάσει τον διακόπτη.

Καταλύτης η αξιολόγηση

Την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση, ώστε να αποκατασταθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη στη χώρα, υπογραμμίζει στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο η Alpha Bank. Οπως τονίζει, η ολοκλήρωσή της θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την έναρξη των συζητήσεων για ελάφρυνση του χρέους, τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλαρώσεως της ΕΚΤ, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θα τονώσει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία και την ταχεία αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, ώστε να επανέλθει σε θετικό έδαφος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας, σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha, βρίσκεται σε καθεστώς αποεπένδυσης για έκτο συνεχή χρόνο, ενώ ο δείκτης οικονομικού κλίματος εξακολουθεί να κινείται στα επίπεδα των πρώτων ετών της κρίσεως.

Δύο ακόμη εισηγμένες αποχαιρετούν το Χ.Α.

Επειτα από τις εννέα διαγραφές εισηγμένων εταιρειών, από την αρχή του 2016, που ουσιαστικά πτώχευσαν τα προηγούμενα χρόνια, έρχεται η σειρά και για άλλες δύο εισηγμένες –αυτήν τη φορά υγιείς– που θα αποχαιρετήσουν το Χρηματιστήριο, στερώντας από την αγορά κεφαλαιοποίηση. Πρόκειται για την ΕΛΒΑΛ, που απορροφάται από τη μητρική Viohalco, και την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής, που διαγράφεται ύστερα από την επιτυχή δημόσια πρόταση.

Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και δημόσιων κτιρίων

Τη δέσμευση ότι θα υπάρξει μέριμνα για όσους είχαν κάνει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» και ενώ οι αιτήσεις εγκρίθηκαν δεν δανειοδοτήθηκαν, έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Αλέξης Χαρίτσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Οι συζητήσεις με το συναρμόδιο υπουργείο για το νέο «Εξοικονομώ» στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ είναι σε εξέλιξη, όπως είπε, και ο οδηγός του προγράμματος για τις νέες εντάξεις αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Εκτός από τη δανειοδότηση νοικοκυριών για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, το υπουργείο επεξεργάζεται ένα νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση και την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια, το οποίο, όπως είπε, θα τρέξει μέσω χρηματοδοτικού εργαλείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή