Κρυμμένος θησαυρός στις αδήλωτες πισίνες

Κρυμμένος θησαυρός στις αδήλωτες πισίνες

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που τα στοιχεία δείχνουν μείωση των φορολογικών εσόδων, υπάρχει ένας κλάδος που θεωρεί ότι τα κρατικά ταμεία μπορούν να έχουν έσοδα υπό την προϋπόθεση πάντα της άρσης αντικινήτρων και του εξορθολογισμού των φορολογικών συντελεστών. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Σύλλογο Ελληνικών Επιχειρήσεων Πισίνας και Υδρομασάζ (ΣΕΕΠΥ) υπολογίζεται ότι το Δημόσιο θα μπορούσε να έχει έσοδα πάνω από 200 εκατ. ευρώ ετησίως από τη φορολόγηση των πισίνων. Οπως υποστηρίζει ο ΣΕΕΠΥ, τα εξωπραγματικά τεκμήρια διαβίωσης σε σχέση με την πραγματική αξία της πισίνας, αλλά και το ύψος του φόρου πολυτελείας αποτρέπουν τους ιδιοκτήτες τους να τις δηλώνουν στην εφορία. Ο κλάδος κατασκευής – συντήρησης πισίνας και υδρομασάζ εκπροσωπεί περισσότερες από 500 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν άμεσα πάνω από 4.000 εργαζόμενους, έχοντας κατασκευάσει στη χώρα πάνω από 75.000 ιδιωτικές και 20.000 επαγγελματικές πισίνες.

Πιθανότατα σήμερα ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Γιώργος Λάντζας θα υποβάλει στη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς το business plan, που θα εγγυάται τη βιωσιμότητα της εταιρείας και θα εξασφαλίσει νέες πιστώσεις. Αυτό για την ώρα φαντάζει πολύ δύσκολο, αφού καταγράφει υψηλές ζημίες. Εκτός από 150 εκατ. ευρώ που χρωστά στην Πειραιώς, χρωστά 8 εκατ. στους τευτλοπαραγωγούς, 9 εκατ. στη ΔΕΠΑ, 2 εκατ. στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ μέσα στον Φεβρουάριο θα πρέπει να καταβληθούν στο ΙΚΑ εισφορές του μισθού Δεκεμβρίου και του δώρου, ενώ παράλληλα η ΕΒΖ θα πρέπει να πληρώσει περίπου 2 εκατ. στην Ε.Ε. για τη συμμετοχή της στις εθνικές ποσοστώσεις ζάχαρης.

Εύστοχες προβλέψεις

Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την πορεία της οικονομίας το 2015. Οπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ, η συρρίκνωση του ΑΕΠ για το 2015 διαμορφώθηκε στο 0,7%, ενώ στις 21 Ιανουαρίου 2016, κατά την παρουσίαση της έκθεσης του Ιδρύματος για το δ΄ τρίμηνο του 2015, έγινε γνωστό ότι «η ύφεση στο 2015 θα μετρηθεί στην ευρύτερη περιοχή του 0,5%». Σημειώνεται ότι είχαν διατυπωθεί από διάφορους φορείς πολύ αντικρουόμενες εκτιμήσεις, με τους αισιόδοξους να θεωρούν ότι η μεταβολή του ΑΕΠ θα διαμορφωνόταν κοντά στο 0% και τους απαισιόδοξους να «βλέπουν» βύθιση άνω του 2%, εξαιτίας των capital controls.

Προϋπολογισμός 13,65 εκατ. για προβολή του τουρισμού

Οριστικοποιήθηκε, κατά πληροφορίες, ο προϋπολογισμός του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού για το πρώτο εξάμηνο του έτους σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα προώθησης και προβολής. Ο σχετικός προϋπολογισμός διαμορφώθηκε στα 13,65 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει από συμμετοχή σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις μέχρι υποστήριξη εκδηλώσεων. Επίσης, μεταξύ άλλων, προβλέπει την κάλυψη εξόδων για την πραγματοποίηση ταξιδιών εξοικείωσης για ξένους δημοσιογράφους αλλά και ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Μπλόκα αγροτών κατά πενθήμερων εκδρομών

Ανησυχία υπάρχει στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και στις τάξεις των τουριστικών γραφείων για την τύχη των μαθητικών εκδρομών των σχολείων –που ξεκινούν σήμερα και προβλέπεται να ολοκληρωθούν στις 23 Απριλίου– λόγω της ανακοίνωσης των αγροτών για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, σε ανοικτή επιστολή που απήυθυνε χθες προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, τους ζητεί να μεριμνήσουν ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών στους προορισμούς τους. Παράλληλα, σημειώνει την αδυναμία αλλαγής των ημερομηνιών διεξαγωγής των εκδρομών. Πάντως, ο σύνδεσμος αναγνωρίζει ότι από τις αρχές Φεβρουαρίου έως σήμερα –περίοδος κατά την οποία έχουν πραγματοποιηθεί και άλλες σχολικές εκδρομές– δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα, καθώς οι αγρότες άνοιγαν τα μπλόκα για να περάσουν τα λεωφορεία με τους μαθητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή