Επανεξελέγη η Λαγκάρντ

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επανεξέλεξε προχθές την κ. Κριστίν Λαγκάρντ (φωτ.) στο αξίωμα της γενικής διευθύντριάς του. Η θητεία της θα είναι πενταετής και θα αρχίσει επίσημα στις 5 Ιουλίου. Η κ. Λαγκάρντ, η οποία ήταν η μοναδική υποψήφια για το αξίωμα, επανεξελέγη «συναινετικά», αναφέρεται σε ανακοίνωση Τύπου. Η κ. Λαγκάρντ είχε αναλάβει για πρώτη φορά τη θέση το 2011 και επί των ημερών της εφάρμοσε αλλαγές ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή στο Ταμείο οι αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα και η Ινδία.

Αλλάζει χέρια η «Νίκας»

Οταν υπάρχει ένα ισχυρό brand name, προοπτικές βιωσιμότητας αλλά και επιχειρηματίες πρόθυμοι να ρισκάρουν με πραγματικές επενδύσεις, τότε ιστορικές επιχειρήσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία μπορούν όχι μόνο να σωθούν από το «λουκέτο» αλλά και σταδιακά να περάσουν στην ανάπτυξη.

Ο λόγος για την αλλαντοβιομηχανία Π.Γ. Νίκας, η οποία περνά στον έλεγχο κοινοπρακτικού σχήματος, στο οποίο θα συμμετέχουν κατά 50% η Chipita (του κ. Σπ. Θεοδωρόπουλου) και κατά 50% η Impala Invest BV (του ομίλου Βιντζηλαίου). Η συμφωνία με τις βασικές πιστώτριες τράπεζες (Alpha Bank και Eurobank) προβλέπει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 30 εκατ. ευρώ, «κούρεμα» μέρους των οφειλών και διακανονισμό του υπολοίπου, με τον διακανονισμό να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μεταβίβαση των κτιριακών εγκαταστάσεων της αλλαντοβιομηχανίας στον Αγιο Στέφανο Αττικής και τη μίσθωσή τους στη συνέχεια (sale and lease back).

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο διάστημα, μετά την πώληση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Βερόπουλος» στη Μetro, ακολουθείται το μοντέλο της αναδιάρθρωσης δανεισμού σε συνδυασμό με πώληση σε άλλον ιδιώτη και όχι με τον έλεγχο να περνά στις τράπεζες, μοντέλο που δείχνει τη διάθεση όλων των πλευρών οι υπό αναδιάρθρωση εταιρείες να εξακολουθούν να διατηρούν τη λειτουργία που είχαν από την ίδρυσή τους.

Διαχείριση με ελέγχους

Σε αυστηρό καθεστώς εποπτείας από την Τράπεζα της Ελλάδος θα μπουν, από τον νόμο, οι Εταιρείες Μεταβίβασης Απαιτήσεων. Για την ώρα, πάντως, παραμένουν πολλές νομοθετικές εκκρεμότητες στο πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Κι αυτό, γιατί, όπως γίνεται αντιληπτό από την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, δεν έχει βρεθεί ακόμα κοινός τόπος σε σειρά θεμάτων που απαιτούν ενδελεχή προσδιορισμό. Και κάπως έτσι, ενώ αναμενόταν το πλαίσιο να είναι λειτουργικό ήδη από τις αρχές του τρέχοντος έτους, τώρα οι σχετικές εκτιμήσεις μιλούν για τα μέσα της άνοιξης, εφόσον εξελιχθεί ομαλά η αξιολόγηση…

To 1ο Οικονομικό Forum των Δελφών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Delphi Economic Forum, το διεθνές συνέδριο που θα λάβει χώρα 25-28 Φεβρουαρίου στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, το συνέδριο έχει προσελκύσει πάνω από 100 ομιλητές από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι προέρχονται από τους χώρους της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, της ακαδημίας και των επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχουν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, στελέχη πρώτης γραμμής της αντιπολίτευσης και επίτροποι της Ε.Ε. Στα πάνελ θα συζητηθούν καίρια ζητήματα, από τις αλλαγές στη διεθνή γεωπολιτική ισορροπία ισχύος και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ώς τα συνταγματικά διλήμματα και τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας.

Βραβεία από Εurobank και ΣΕΒ

Μεθαύριο Τρίτη 23 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η τελετή βράβευσης του 3ου διαγωνισμού του προγράμματος «Η Ελλάδα καινοτομεί», που διοργανώνουν από κοινού η Eurobank και ο ΣΕΒ. Στην τελετή θα μιλήσουν ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας και ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας. Στην εκδήλωση θα απονεμηθούν έπαινοι και βραβεία στους προκριθέντες καινοτομίας. Αναλυτικότερα, τα βραβεία που θα απονεμηθούν για κάθε πεδίο χωριστά είναι δύο: πρώτο και δεύτερο βραβείο για την εφαρμοσμένη έρευνα και, επίσης, πρώτο και δεύτερο για την καινοτομία. Τα βραβεία είναι χρηματικά και συνοδεύονται από τιμητική πλακέτα. Το πρώτο βραβείο είναι 15.000 ευρώ, ενώ το δεύτερο βραβείο έχει καθοριστεί σε 8.000 ευρώ. Κύριος στόχος του 3ου Διαγωνισμού Εφαρμοσμένης Ερευνας και Καινοτομίας, που διοργανώνουν η Eurobank και ο ΣΕΒ, είναι η ενθάρρυνση της έρευνας και της παραγωγής καινοτομίας, καθώς και της εξωστρέφειας, ως βασικής φιλοσοφίας για την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας. Επίσης, κύρια επιδίωξη είναι η προβολή των δημιουργικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Τέλος, ο διαγωνισμός στοχεύει στην ανάπτυξη συνεργασιών ανάμεσα στην επιχειρηματική κοινότητα, τους εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού κλάδου, τους ερευνητές και τους φορείς καινοτομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή