Τα μνημόνια επικαιροποιούνται

Τα μνημόνια επικαιροποιούνται

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτ.) είπε χθες ότι οι απαιτήσεις που εγείρει το ΔΝΤ είναι εκτός της συμφωνίας της Ελλάδας με την Ευρωζώνη. Αυτό το επιχείρημα, στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, θα έχει μάλλον πεπερασμένη αξία. Διότι το μνημόνιο που συμφωνήθηκε με την Ευρωζώνη τον περασμένο Ιούλιο δεν είναι γραμμένο στην πέτρα. Θα μπορούσε να αλλάξει ακόμη και αν δεν υπήρχε το ΔΝΤ, στο πλαίσιο της αξιολόγησης. Τα μνημόνια επικαιροποιούνται σε κάθε αξιολόγηση (κανονικά ανά τρίμηνο). Ετσι θα γίνει και στην επικείμενη αξιολόγηση. Και το ευρωπαϊκό μνημόνιο θα αλλάξει με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι αποδεκτό και από το ΔΝΤ, προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Ετσι μπορεί να εξηγείται και η ανοχή που έδειξε ο Β. Σόιμπλε στο σχετικά ελαστικό ευρωπαϊκό μνημόνιο, που συνέταξαν Γάλλοι και Κομισιόν. «Θα έρθει σε λίγους μήνες το ΔΝΤ και θα το στρώσει», ίσως σκέφτηκε ο κ. Σόιμπλε.

Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την εισαγωγή νέων εταιρειών προωθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε συνεργασία με τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου. Στόχος των εποπτικών αρχών είναι οι εισαγωγές επιχειρήσεων να καταστούν και πάλι ελκυστικές για νέες καινοτόμες επιχειρήσεις. Μεταξύ άλλων σχεδιάζεται η μείωση του κόστους εισαγωγής για τη σύνταξη των ενημερωτικών δελτίων, η διαδικασία αναδοχής. Υπενθυμίζεται ότι μετά την είσοδο της EΛΤΕΧ – Ανεμος τον Iούλιο του 2014 έκλεισε η πόρτα της εισόδου νέων εταιρειών στο X.Α. Αλλες 2-3 εταιρείες που είχαν προχωρήσει τη σχετική διαδικασία, έκαναν πίσω και λόγω της αρνητικής συγκυρίας και ελλείψει ουσιαστικού ενδιαφέροντος από την πλευρά των ξένων επενδυτών.

Υπάρχει και άλλος δρόμος

Αντίθετοι εμφανίζονται πολλοί φοροτεχνικοί στις προθέσεις των ενώσεών τους να απέχουν από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Μάλιστα, με ηλεκτρονικά μηνύματα ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι θα υποβάλλουν κανονικά τις φορολογικές τους δηλώσεις όταν ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα. Στην περίπτωση που τους κλειδώσουν τους επαγγελματικούς κωδικούς που κατέχουν για την υποβολή των δηλώσεων, αναφέρουν ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Συγκεκριμένα θα χρησιμοποιήσουν τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα τους κωδικούς των υπόχρεων.

Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι τα πρόστιμα για τη μη υποβολή των δηλώσεων είναι τσουχτερά και για τις δύο κατηγορίες.

Αλλαγή φρουράς στο ΣΥΚΑΠ

Τριάμισι χρόνια μετά την τοποθέτησή του ως εκτελεστικού υπευθύνου του Συντονιστικού Κέντρου για την Αντιμετώπιση του Παρεμπορίου (ΣΥΚΑΠ) και ενώ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του, ο κ. Δημήτρης Μπουλούκος πριν από λίγες ημέρες αντικαταστάθηκε. Ο κ. Μπουλούκος, αντιστράτηγος εν αποστρατεία και επίτιμος γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή το 2012, οπότε ιδρύθηκε το ΣΥΚΑΠ. Τη θέση του εκτελεστικού υπευθύνου του ΣΥΚΑΠ αναλαμβάνει ο επίσης απόστρατος ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Βασίλειος Μαστρογιάννης.

Πρέπει να είναι σαφές το πού πάνε τα χρήματα

Σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη (φωτ.), παρέχεται η έγκριση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) για την ανάληψη υποχρέωσης 431.751 ευρώ για το 2017 και το 2018 σε βάρος των πιστώσεων του ΚΑΕ 0873, ειδικού φορέα 510 και του προϋπολογισμού εξόδων του φορέα 07. Μάλιστα, ο φορέας «07-510 θα μεριμνήσει για την εγγραφή των σχετικών πιστώσεων στον προϋπολογισμό των επόμενων οικονομικών ετών, χωρίς να γίνεται υπέρβαση των δεσμευτικών ορίων του ΜΠΔΣ», όπως επισημαίνεται στην απόφαση. Καλό θα ήταν, σε μια απόφαση που προβλέπει τη διάθεση σχεδόν μισού εκατομμυρίου ευρώ, να είναι πιο σαφές το πού πάνε τα χρήματα αυτά (αν και μικρότερο να ήταν το ποσό, το ίδιο θα ίσχυε). Αλλιώς η Διαύγεια δεν έχει κανένα νόημα. Με κάθε επιφύλαξη, ο «07-510» είναι φορέας του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή