Διοικητικές αλλαγές στην Εθνική Ασφαλιστική

Διοικητικές αλλαγές στην Εθνική Ασφαλιστική

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό παραμένει το θέμα των διοικητικών αλλαγών στην Εθνική Ασφαλιστική, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι τελικώς αλλαγές θα υπάρξουν και θα αφορούν τόσο τη θέση του προέδρου όσο και τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, δηλαδή των κ.κ. Δ. Δημόπουλου και Σ. Μαυρόγαλου αντίστοιχα. Χθες, μέσω κύκλων της τράπεζας –και όχι μέσω επίσημης ανακοίνωσης– διαψεύδονταν ότι υπάρχει θέμα παραίτησης ή απομάκρυνσης του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δημόπουλος έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή του και για τη θέση προορίζεται το μέλος του διοικητικού συμβουλίου κ. Χ. Σαρδελής. Αντίστοιχα έντονη ήταν η φημολογία ότι προωθείται η αντικατάσταση του διευθύνοντος συμβούλου κ. Μαυρόγαλου, η θητεία του οποίου λήγει τον Ιούνιο, αλλά και η αντικατάσταση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου κ. Θ. Παναγιωτόπουλου, η θητεία του οποίου έληξε στα τέλη του χρόνου.

Κυβερνητική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση διερευνά τρόπους για εξεύρεση ρευστότητας, κυρίως μέσω πώλησης παγίων της επιχειρήσεως, όπως, για παράδειγμα, ακίνητα εντός Ελλάδος. Επίσης, εξετάζεται η πώληση του εργοστασίου στη Σερβία.

Η ελληνική κυβέρνηση, πέραν του προβλήματος βιωσιμότητας της υπερχρεωμένης Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, βρέθηκε πρόσφατα και με ένα επιπλέον: το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να ανακτήσει από την επιχείρηση 30 εκατ. ευρώ που κρίθηκαν από την Κομισιόν κρατική ενίσχυση.

Απορροφούν τις πιέσεις

Μπορεί τα «κόκκινα» δάνεια να έχουν ανέλθει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας τα 90 δισ. ευρώ σε σύνολο 203 δισ. ευρώ χορηγήσεων, ωστόσο οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει ισχυρό απόθεμα για την απορρόφηση των πιέσεων. Σύμφωνα με την ΤτΕ, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των εγχώριων τραπεζών, στο τέλος του 2015, φτάνει το 18%, που είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη. Επιπλέον έχουν συσσωρεύσει συνολικές προβλέψεις ύψους περίπου 43,6 δισ. ευρώ, δηλαδή καλύπτουν το 48,8% των συνολικών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα οποία, εκτός από τα δάνεια σε καθυστέρηση, περιλαμβάνουν και δάνεια που εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες να βρεθούν σε καθυστέρηση.

Με δάνειο από το ΙΚΑ θα πληρώσει το ΜΤΠΥ

Δάνειο ύψους 16 εκατ. ευρώ από το ΙΚΑ θα λάβει, τελικά, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, προκειμένου να πληρώσει, με καθυστέρηση, την ερχόμενη Τρίτη το μέρισμα σε 284.000 συνταξιούχους του Δημοσίου. Η απόφαση για τη χορήγηση δανείου από το ΙΚΑ ελήφθη καθώς φαίνεται πως δεν βρέθηκε λύση προς την κατεύθυνση επιστροφής φόρων από το Δημόσιο στο ΜΤΠΥ. Λύση, βέβαια, δεν βρέθηκε και για την επιστροφή του δανείου που πήρε το ΜΤΠΥ από το ΕΤΕΑ τον προηγούμενο μήνα. Για να μη… δανειστούν, δε, ξανά και τον Μάρτιο, η διοίκηση προσανατολίζεται στη λύση της καταβολής των μερισμάτων σε τριμηνιαία βάση. Ελπίζοντας ότι θα έχει ψηφιστεί η περικοπή τους…

Ανησυχία για καθυστέρηση στην έλευση της τρόικας

Κινητικότητα επικρατεί τις τελευταίες μέρες στο ελληνικό «στρατόπεδο», ενόψει της ενδεχόμενης έλευσης των επικεφαλής της τρόικας. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος (φωτ.) και στελέχη του οικονομικού επιτελείου βρέθηκαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και να συζητήσουν θέματα που αφορούν την αξιολόγηση. Επίσης, λίγο αργότερα ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος είχε σύσκεψη με τον κ. Τσακαλώτο για το ασφαλιστικό και τη διαμόρφωση των ελληνικών προτάσεων. Η κινητικότητα αυτή θυμίζει σε μεγάλο βαθμό την προετοιμασία της ελληνικής πλευράς λίγο πριν από την έλευση των δανειστών για τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν υπάρχει σήμα από την πλευρά των πιστωτών για το πότε θα γυρίσουν και όλα θα εξαρτηθούν από το Euroworking Group της Δευτέρας. Το θέμα είναι η προετοιμασία που γίνεται να μην πάει χαμένη, καθώς ο φόβος για νέα καθυστέρηση της επιστροφής των επικεφαλής των δανειστών είναι διάχυτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή