276.000 ευρώ διεκδικεί ο ΟΛΠ από Ανωμερίτη

276.000 ευρώ διεκδικεί ο ΟΛΠ από Ανωμερίτη

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποσό ύψους 276.000 ευρώ ως αχρεωστήτως εισπραχθέντων διεκδικεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΛΠ από τον τέως πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό του Γ. Ανωμερίτη (φωτ.). Η σχετική αγωγή θα εκδικασθεί στις 20 Σεπτεμβρίου. Ο βασικός μέτοχος του ΟΛΠ, το ΤΑΙΠΕΔ, στις τελευταίες ετήσιες γενικές συνελεύσεις δεν ενέκρινε τις αμοιβές αυτές, διότι εκτιμούσε ότι στον συνολικό υπολογισμό των απολαβών του κ. Ανωμερίτη έπρεπε να περιλαμβάνονται και τα έσοδα που έχει από συντάξεις του Δημοσίου (π.χ. σύνταξη από εργασία ή/και βουλευτική σύνταξη για τον πρώην υπουργό) και στη συνέχεια να εφαρμόζεται το πλαφόν των 4.750 ευρώ μεικτά μηνιαίως που έχει επιβληθεί στους κρατικούς λειτουργούς από το 2010. Ο τέως επικεφαλής του ΟΛΠ επί του θέματος είχε απαντήσει με γνωμοδότηση δικηγορικής εταιρείας, η οποία υποστήριζε πως ορθώς ελάμβανε 4.750 ευρώ ανεξάρτητα από άλλα έσοδα. Η συνέχεια φαίνεται πως θα κριθεί στα δικαστήρια.

Μπορεί στις τράπεζες να μπήκαν περίπου 12 δισ. ευρώ φρέσκα κεφάλαια με την έκδοση κοινών μετοχών αλλά και μετατρέψιμων ομολογιών (Coco’s). Ωστόσο σήμερα, μόλις τρεις μήνες έπειτα από την ολοκλήρωση της νέας ανακεφαλαιοποίησης, η συνολική αποτίμηση των συστημικών τραπεζών μετά βίας προσεγγίζει τα 7 δισ. ευρώ (και αυτό μετά το χθεσινό άλμα). Η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών διαμορφώνεται σε 2,41 δισ. ευρώ για την Alpha Bank, σε 1,83 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, σε 1,36 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και σε 1,24 δισ. ευρώ για την Eurobank. Οι αποτιμήσεις παραπέμπουν σε συνθήκες καταστροφής, καθώς αντιστοιχούν στο 20% περίπου της λογιστικής τους αξίας.

Παρελκυστική πολιτική

Είναι ξεκάθαρο ότι σε υψηλό επίπεδο υπάρχει δυστοκία αναφορικά με την πρόοδο των συζητήσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Ενας παράγοντας που αποδεικνύει του λόγου το αληθές είναι ότι, σε τεχνικό επίπεδο, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν προφανώς εντολή να μην κάνουν αποδεκτή καμία από τις ελληνικές προτάσεις. Γεγονός το οποίο είναι σαφές ότι δεν βοηθάει στη βελτίωση της πορείας των διαπραγματεύσεων, ενώ αντίθετα η καθυστέρηση αυτή ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο τα έσοδα του προϋπολογισμού. Και αυτό γιατί δεν μπορούν να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις εάν δεν επιλυθεί προηγουμένως σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που μπλοκάρουν αυτή τη στιγμή στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Αυξημένες προβλέψεις προδίδουν κινδύνους

Η επιδείνωση των συνθηκών στην οικονομία, και ειδικά στο τραπεζικό σύστημα, αποτυπώνεται, μεταξύ πολλών άλλων δεδομένων, στη μεγάλη αύξηση των προβλέψεων των τραπεζών στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015 για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αναλυτικά ανήλθαν στα 9,9 δισ. ευρώ, έναντι προβλέψεων 6,1 δισ. ευρώ που είχαν διενεργήσει στο εννεάμηνο του 2014! Η εκτίναξη των προβλέψεων, όπως είναι φυσικό, οδήγησε στην αντίστοιχη εκτίναξη των ζημιών προ φόρων, που ανήλθαν τον Σεπτέμβριο του 2015 στα 8,7 δισ. ευρώ, έναντι 4,3 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2014!

Eιπώθηκαν πολλά, αλλά πίσω από κλειστές πόρτες

Σιγήν ιχθύος τηρούν επισήμως Κομισιόν και υπουργείο Οικονομίας για το τι διημείφθη κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες η αρμόδια για τον ανταγωνισμό επίτροπος Μ. Βεστάγκερ και ο Ελληνας υπουργός Γ. Σταθάκης. Σύμφωνα με την επίσημη απάντηση του εκπροσώπου της κ. Βεστάγκερ στην «Κ», «οι δύο συναντήθηκαν προκειμένου να έχουν μια συζήτηση σχετικά με το πώς θα έχεις ισχυρές αρχές ανταγωνισμού και με ποιο βέλτιστο τρόπο θα το επιτύχεις αυτό», απάντηση μάλλον διπλωματική. Το υπουργείο Οικονομίας περιορίστηκε χθες να απαντήσει μόνο σε σχετική ανακοίνωση της Ν.Δ. Εάν, ωστόσο, συμφωνήθηκαν αλλαγές στα όσα πρόσφατα θέσπισε η κυβέρνηση, τότε θα πρέπει να νομοθετηθούν τις επόμενες ημέρες. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει την επόμενη εβδομάδα να αποχωρήσει από την Ε.Α. ο αντιπρόεδρός της Δ. Λουκάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή