Ανησυχία από δηλώσεις Σόιμπλε για το χρέος

Ανησυχία από δηλώσεις Σόιμπλε για το χρέος

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο σχετικά με τις δηλώσεις που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, αναφορικά με τη νέα ρύθμιση για το ελληνικό χρέος. Ο κ. Σόιμπλε έχει επί της ουσίας υποβαθμίσει το θέμα όποτε έχει κληθεί να κάνει κάποιο σχόλιο, την ώρα που η κυβέρνηση έχει στηρίξει μεγάλο μέρος της ρητορικής της στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων. Χθες, κυβερνητικός παράγοντας, κληθείς να σχολιάσει τις τοποθετήσεις του κ. Σόιμπλε, εξέφρασε αυτόν τον προβληματισμό κουνώντας το κεφάλι και σημειώνοντας ότι η υιοθέτηση μέτρων πρέπει να προχωρήσει γιατί το θέλει το ΔΝΤ. Πάντως, η έως τώρα ιστορία έχει δείξει ότι το κρίσιμο για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους είναι τι θέλει η Ευρωζώνη –και κυρίως η Γερμανία– και όχι το ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση, μέσα στον επόμενο μήνα θα μάθουμε εκτός απροόπτου αν η ιστορία θα επαναληφθεί και τώρα ή αν οι θέσεις του Ταμείου θα επικρατήσουν αυτή τη φορά.

Xρησιμοποιώντας μία φράση της Βίβλου, συγκεκριμένα από την ιστορία του Ιωνά, ο κ. Γιάννης Δεσποτίδης,οικονομικός διευθυντής της COSCO, μιλώντας στη χθεσινή εκδήλωση της British American Tobacco, παρομοίωσε τη σημερινή γραφειοκρατία στην Ελλάδα «ως το κήτος που ή θα πρέπει να σκοτώσουν όλες οι υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις της χώρας, ή το κήτος θα σκοτώσει την επιχειρηματικότητα». «Απευθύνω έκκληση. Βοηθήστε μας για να βοηθήσουμε με τη σειρά μας. Υπάρχουν περιθώρια. Επιτρέψτε μου τη σύγκριση με την Ολλανδία. 500 δισ. είναι οι εισαγωγές εκεί, 12,5 δισ. δολάρια παίρνει από δασμούς η Ολλανδία με το εμπόριο από τρίτες χώρες. Μπορούμε κι εμείς να κινηθούμε έτσι».

Ανέκτησε τον έλεγχο

Παίρνει πίσω τις αποκρατικοποιήσεις η κυπριακή κυβέρνηση. Μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, η κυβέρνηση αναστέλλει τη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων, αρχής γενομένης από τον οργανισμό τηλεπικοινωνιών. Η κυβέρνηση απέσυρε πέντε νομοσχέδια πώλησης της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ), σημειώνοντας ότι, σε πρώτο στάδιο, επιθυμεί τη δημιουργία προϋποθέσεων για τη λειτουργία της εταιρείας υπό καθεστώς ΝΠΙΔ και μοναδικό μέτοχο το κράτος και, σε δεύτερο στάδιο, την προσέλκυση στρατηγικού συνεργάτη/επενδυτή. Στην πράξη, μετά την έξοδο από τον διεθνή έλεγχο, η κυβέρνηση επανακτά τον έλεγχο των περιουσιακών της στοιχείων και πλέον αποφασίζει η ίδια τι θα πράξει.

Οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες «πάγωσαν» τις κρατήσεις

Πρόσκαιρο ευελπιστούν τουριστικοί παράγοντες της χώρας ότι θα είναι το φαινόμενο του «παγώματος» των κρατήσεων, που καταγράφηκε από μερικές βασικές αγορές και στην Ελλάδα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες. Ενόψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν για πολλές περιοχές, εκτιμούν ότι θα ενισχυθούν και πάλι οι κρατήσεις στα συστήματα των καταλυμάτων. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούν ότι η ασφάλεια που εκπέμπει η Ελλάδα στις ξένες αγορές θα υπερισχύει των αρνητικών δεδομένων που υφίσταται ο τουρισμός σε κάποιες περιοχές, λόγω των υψηλών μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Κόντρα για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση

Σκληρή κόντρα ξέσπασε χθες ανάμεσα σε υπουργείο Εργασίας και ΓΣΕΕ με εκατέρωθεν βολές για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση, υποστηρίζοντας πως, βάσει νόμου που είχε περάσει η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η μετενέργεια της Εθνικής Σύμβασης λήγει στα τέλη Ιουνίου και όχι στα τέλη Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε, μετά το 36ο συνέδριό της που διεξήχθη στη Ρόδο, πως ξεκινά διαπραγμάτευση-εξπρές με τους εργοδότες για να παρατείνει την ισχύ της Σύμβασης μέχρι τα τέλη του 2016, ώστε να μην κινδυνεύσουν το επίδομα γάμου και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων. Ο πλειοψηφών σύμβουλος Γ. Παναγόπουλος επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση ότι οχυρώνεται πίσω από το μνημόνιο. Το υπουργείο Εργασίας απάντησε χαρακτηρίζοντας «πολυτελές» το συνέδριο της ΓΣΕΕ. Για «γελοιότατους υπαινιγμούς» έκανε λόγο η Συνομοσπονδία «που αλιεύονται από σκανδαλοθηρικά δημοσιεύματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή