Περιμένοντας ένα πολύ ενδιαφέρον πόρισμα

Περιμένοντας ένα πολύ ενδιαφέρον πόρισμα

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα και αύριο αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Mάρτιν Σουλτς (φωτ.), για την παρακολούθηση και τον δημοκρατικό-κοινοβουλευτικό έλεγχο από πλευράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. Η αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Ρ. Γκουαλτιέρι, θα έχει συναντήσεις με τον κ. Τσίπρα, τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκη, υπουργούς, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα κ.ά. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε το πρώτο της πόρισμα, καθώς πριν από λίγα χρόνια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ασκήσει έντονη κριτική για τη δημοκρατική νομιμοποίηση της, τότε, τρόικας.

Παρουσιάστηκε χθες πρωτοβουλία ελληνικών βιομηχανιών για την πιστοποίηση της ελληνικότητας των προϊόντων τους. Πρόκειται για την πρωτοβουλία «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ» και τα προϊόντα που θα πιστοποιούνται βάσει σειράς κριτηρίων θα φέρουν το ομώνυμο σήμα. Στην εκδήλωση μάλιστα παρευρέθη εκ μέρους της κυβέρνησης η κ. Θ. Τζάκρη. Παράλληλα, αφού πέρασε από 40 κύματα, έχει καθιερωθεί επισήμως από την πολιτεία το «Ελληνικό Σήμα». Μήπως η παράλληλη πρωτοβουλία που αναπτύσσουν οι εταιρείες δείχνουν τον βραδύ ρυθμό των διαδικασιών για το «Ελληνικό Σήμα»; Μήπως, όμως, τελικά θα προκληθεί και σύγχυση στους καταναλωτές με τα πολλά σήματα «ελληνικότητας»;

«Κάλλιο αργά, παρά ποτέ»

Το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καταψηφίσει τον νόμο 4262/2014 για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Τον Ιανουάριο του 2015, όταν ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ανάπτυξης ο κ. Γιώργος Σταθάκης με τον ΣΥΡΙΖΑ πλέον να είναι στην κυβέρνηση, είχε υποστηρίξει ότι θα συνεχίσει το έργο της απλοποίησης της αδειοδότησης. Εξαγγελία που ακυρώθηκε στη συνέχεια στην πράξη, με τη διαδικασία να ξεκινάει εκ νέου τον Σεπτέμβριο. Πλέον η κυβέρνηση «διαφημίζει» την πορεία στην υλοποίηση του νόμου. «Κάλλιο αργά παρά ποτέ», έγραψε χθες στον λογαριασμό του στο Τwitter ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκης.

Πλήττουν τον οδικό τουρισμό τα μπλόκα των προσφύγων

Επανέρχονται τα προβλήματα σε προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας που εξαρτώνται από τον οδικό τουρισμό. Σε χθεσινή του παρέμβαση, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης επεσήμανε το πρόβλημα που δημιουργείται με το κλείσιμο των δρόμων από τους πρόσφυγες, οι οποίοι πλέον επιλέγουν αυτό τον τρόπο διαμαρτυρίας στο πλαίσιο των διεκδικήσεών τους για άνοιγμα των συνόρων. Είχαν προηγηθεί οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε κεντρικές αρτηρίες, οι οποίες επηρέασαν αρνητικά την τουριστική κίνηση σε αρκετούς προορισμούς της χώρας.

Μειώσεις στο ρεύμα μετά την είσπραξη των οφειλών

Την ίδια ημέρα με τα αποτελέσματα της παρελθούσας χρήσης, όπου βασικό στοιχείο ήταν ο σχηματισμός μεγάλων προβλέψεων, λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η ΔΕΗ ανακοίνωσε και ένα πρόγραμμα ρύθμισης για τους οφειλέτες. Τους καλεί, μάλιστα, να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση, γιατί «εκτός των άλλων, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερη ελάφρυνση των καταναλωτών, με προοπτική τη μείωση και των τιμολογίων των συνεπών οικιακών πελατών, μετά την πρόσφατη μείωση των τιμολογίων των συνεπών επιχειρηματικών πελατών». Με απλά λόγια, η ΔΕΗ λέει ότι προς το παρόν δεν μειώνει τα τιμολόγια για τους συνεπείς πελάτες της, αξιοποιώντας την ευνοϊκή συγκυρία των χαμηλών διεθνών τιμών των καυσίμων, επειδή δεν μπορεί να εισπράξει τα οφειλόμενα από τους ασυνεπείς. Αλλά πώς να το κάνει, όταν κάθε φορά που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση ερεθίζονται τα ανακλαστικά των ακτιβιστών τού «Δεν πληρώνω» στον ΣΥΡΙΖΑ;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή