Κοντά στις θέσεις… ΣΥΡΙΖΑ το «κακό» ΔΝΤ

Κοντά στις θέσεις… ΣΥΡΙΖΑ το «κακό» ΔΝΤ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα όσα λένε οι Τόμσεν, Βελκουλέσκου, Πέτροβα στη συνομιλία τους που διέρρευσε από τo WikiLeaks δεν προκαλούν καμία έκπληξη, είναι οι γνωστές θέσεις του ΔΝΤ. H συνομιλία τους εστιάζεται στο τι θα κάνουν με τους Ευρωπαίους, πώς θα τους πιέσουν για να επιτύχουν μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους από αυτήν που προτίθεται να δώσει η Ευρωζώνη. Ο «κακός» Τόμσεν συμφώνησε με τους Ευρωπαίους να επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα στις 2 Απριλίου, ενώ οι δύο κυρίες διαφωνούσαν. Η «κακή» Ντέλια μιλάει με συμπάθεια, λέγοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί, βρίσκει κάποια μέτρα, το παλεύει. Τέλος, το «κακό» ΔΝΤ θέλει να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ, αντί 3,5% που προβλέπεται στο ελληνοευρωπαϊκό μνημόνιο (σημειώνεται ότι το μνημόνιο του Ιουλίου δεν έχει εγκριθεί από το ΔΝΤ), με ταυτόχρονη μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους. Πιο ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται…

Eίναι απορίας άξιον να υπάρχει εισηγμένη που ήδη εισήλθε στον 8ο χρόνο εκτός χρηματιστηριακής διαπραγμάτευσης και να δηλώνει συμμετοχή σε δημόσιο διαγωνισμό για να αναλάβει έργο, ενώ αφήνει ανενημέρωτους τους μετόχους για τις προσπάθειες που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια για να επανέλθει η διαπραγμάτευση των μετοχών. Την ίδια στιγμή τα ίδια κεφάλαια παραμένουν αρνητικά, και ο ορκωτός ελεγκτής αναφέρει στην έκθεση του 2015 ότι σε προηγούμενες χρήσεις υπήρξε αβεβαιότητα για τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας της εταιρείας και ότι αυτή έχει ενταχθεί στις διατάξεις του έκτου κεφαλαίου του Πτωχευτικού Κώδικα.

80% του τζίρου από 10 εταιρείες

Σε υπόθεση για λίγους και ισχυρούς εξελίσσονται οι χρηματιστηριακές συναλλαγές, καθώς τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι μεταξύ των 52 χρηματιστηριακών που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, οι 10 πρώτες ελέγχουν πλέον το 80% των συναλλαγών. Είναι αξιοσημείωτη η άνοδος της Citigroup ως μέλος εξ αποστάσεως στο Χ.Α., όπου ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016 με ποσοστό 5,68%, έφθασε τον Φεβρουάριο να ελέγχει το 7,20% των συναλλαγών και τον προηγούμενο μήνα αναρριχήθηκε στην 3η θέση, μεταξύ των 52 εταιρειών, με ποσοστό 10,55%. Στην πρώτη θέση για τον Μάρτιο βρέθηκε η Εurobank με ποσοστό 19,14%. Στην πρώτη δεκάδα, εκτός της Citigroup, είχαμε την παρουσία ακόμη 2 ξένων οίκων: της UBS και της Credit Suisse.

Αγνωστος ο αριθμός δόσεων για την πληρωμή των φόρων

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Το ερώτημα, όμως, που παραμένει αναπάντητο είναι εάν οι φορολογούμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους περισσότερες δόσεις απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια (ήταν τρεις διμηνιαίες) για να εξοφλήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Προς το παρόν δεν φαίνεται το υπουργείο Οικονομικών να προχωράει σε κάποια αλλαγή του υφιστάμενου νόμου. Ωστόσο έχει προσπαθήσει να πείσει την τρόικα να δοθεί η δυνατότητα να καταβληθούν οι φόροι σε έως και οκτώ μηνιαίες δόσεις.

Τελειώνουν με την Κύπρο και έρχονται στην Ελλάδα

Αλλαγή φρουράς για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας στην τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη θέση του κ. Ράσμους Ρέφερ (φωτ.) θα αναλάβει ο κ. Φραντσέσκο Ντρούντι, ο οποίος έως τις 31 Μαρτίου ήταν επικεφαλής της ΕΚΤ στην τρόικα για το αντίστοιχο πρόγραμμα της Κύπρου. Η αλλαγή θα γίνει σε περίπου δύο εβδομάδες. Εως τότε τα ηνία θα έχει ο κ. Ρέφερ, ενώ ο κ. Ντρούντι θα βρεθεί αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα για να πάρει το βάπτισμα του πυρός στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά. Η αλλαγή γίνεται γιατί ο κ. Ρέφερ αναλαμβάνει εκπρόσωπος της ΕΚΤ στα γραφεία της στην Ουάσιγκτον. Πάντως, μέχρι τώρα έχει γίνει το «δύο στα δύο», καθώς ο κ. Ντρούντι είναι ο δεύτερος επικεφαλής οργανισμού που ήταν στην Κύπρο και έρχεται στην Ελλάδα. Η πρώτη ήταν η κυρία Βελκουλέσκου του ΔΝΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή