Μεγάλη… ζήτηση για μετασχηματιστές

Μεγάλη… ζήτηση για μετασχηματιστές

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περί τις 1.500 κλοπές μετασχηματιστών τον χρόνο μετράει ο ΔΕΔΔΗΕ στη χώρα μας, αριθμός που είναι μειωμένος σε σχέση με το 2012, όταν οι κλοπές άγγιζαν τις 2.000 – 2.500. Αυτήν τη στιγμή συνολικά στη χώρα υπάρχουν 150.000 εναέριοι μετασχηματιστές και κάθε χρόνο ανανεώνονται περίπου 8.000 εξαιτίας παλαιότητας, κλοπών και νέων συνδέσεων. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στη Διαρκή Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, με αφορμή την ενημέρωση από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, Νικόλαο Χατζηαργυρίου, για την προμήθεια τριφασικών μετασχηματιστών διανομής και ανταλλακτικών. Ο σχετικός διαγωνισμός, όπως είπε ο κ. Χατζηαργυρίου, αφορά την προμήθεια συνολικά 16.000 τριφασικών μετασχηματιστών και των ανταλλακτικών τους, και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ. Στον διαγωνισμό έλαβαν μερος 8 εγχώριες και διεθνείς εταιρείες, με τις προσφορές συγκριτικά με τον προϋπολογισμό να είναι κατά 19% φθηνότερες.

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως αρ. 50, την περασμένη Παρασκευή 1η Απριλίου 2016, ο νόμος με τον οποίο καταργείται από φέτος η υποχρέωση δημοσίευσης των λογιστικών καταστάσεων 3μήνου και 9μήνου των εισηγμένων και παραμένει μόνον αυτή της έκδοσης καταστάσεων 6μήνου και ετήσιων ισολογισμών. Αυτό σημαίνει ότι οι εισηγμένες εταιρείες (όσες δεν το επιθυμούν) δεν θα δημοσιεύσουν τρίμηνη λογιστική κατάσταση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016, ούτε για τις επιδόσεις 9μήνου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2016. Επίσης, με άλλη διάταξη παρατείνεται η προθεσμία δημοσίευσης οικονομικής έκθεσης σε τρεις (από δύο) μήνες από τη λήξη της οικονομικής περιόδου.

Κάλπες χωρίς ψηφοφόρους

Στο δημοψήφισμα που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ) για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων, αναφέρθηκαν προχθές τα μέλη της κοινοπραξίας Fraport-Slentel. Τα στελέχη της κοινοπραξίας ανέφεραν ότι στο δημοψήφισμα οι ψηφοφόροι τάχθηκαν κατά της παραχώρησης σε ποσοστό 75%, αλλά αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτε. Και αυτό γιατί, στο δημοψήφισμα που διοργάνωσε ο εκλεγμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος, οι συμμετέχοντες ανήλθαν σε περίπου 6.000, όταν οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ξεπερνούν τις 300.000. Προφανώς, η πλειοψηφία των Επτανησίων έχει σοβαρότερα προβλήματα και άλλες προτεραιότητες από αυτές του περιφερειάρχη.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν περισσότερους… κόμπους

Τι κοινό έχουν οι εκπρόσωποι των δανειστών και η επιχείρηση πώλησης χαλιών, γνωστή κυρίως από την ιδιοκτήτριά της που πραγματοποιεί και τηλεπωλήσεις; Εκ πρώτης όψεως, καμία. Κατά μια… διαβολική σύμπτωση, όμως, σχεδόν κάθε φορά που έρχονται οι εκπρόσωποι των δανειστών στο Χίλτον για την αξιολόγηση του προγράμματος, πραγματοποιείται στο ίδιο ξενοδοχείο έκθεση χαλιών της γνωστής επιχείρησης. Συνέβη τον Δεκέμβριο, συμβαίνει και τώρα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που, αστειευόμενοι, λένε ότι ίσως θα πρέπει στην ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης να ενταχθεί και η πολύ πειστική επιχειρηματίας.

Μείωση μισθών σε τουριστικά γραφεία

Μείωση μισθών κατά 4,7% των εργαζομένων στα ταξιδιωτικά γραφεία προβλέπει η τελική διαιτητική απόφαση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Για τη σχετική απόφαση, που έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Απριλίου 2015, έστειλε ενημέρωση στα μέλη του ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων. Η νέα απόφαση που ρυθμίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων σε σχέση με ό,τι ίσχυε με προηγούμενη απόφαση του 2011 ισχύει έως τις 31 Μαρτίου 2017. Η απόφαση προβλέπει κατάργηση της εορτής του Αγίου Πνεύματος και της εορτής του πολιούχου αγίου της πόλης όπου απασχολούνται οι εργαζόμενοι. Επίσης, η άδεια γάμου μειώνεται από 10 ημέρες σε 5 ημέρες και παύει να ισχύει το δώρο γάμου των 100 ευρώ. Επιπλέον καταργείται το διαχειριστικό επίδομα 5% στους ταμίες. Οσοι έχουν συνάψει επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας αυτές εξακολουθούν να ισχύουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή