Τα «κόκκινα» δάνεια μονοπωλούν το ενδιαφέρον

Τα «κόκκινα» δάνεια μονοπωλούν το ενδιαφέρον

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη να προστατευθούν από ποινικές και αστικές ευθύνες με νομοθετική ρύθμιση τα τραπεζικά στελέχη που διαχειρίζονται τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας (φωτ.). Στο θέμα παρενέβη με αφορμή ερώτηση, σχετικά με τη διευθέτηση δανείων, προς την υφυπουργό Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη, σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχε και ο κ. Φέσσας ως εκπρόσωπος του ΣΕΒ, αφού το θέμα ήταν η παρουσίαση των προτάσεων του φόρουμ για τη βιομηχανία, που έχει συσταθεί υπό την εποπτεία της κ. Τζάκρη και με τη συμμετοχή των παραγωγικών φορέων της χώρας. Σύμφωνα με την υφυπουργό, η διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων αποτελεί αναγκαιότητα της κοινωνίας και των επιχειρήσεων. Τόνισε, μάλιστα, ότι για την κυβέρνηση παραμένει «κόκκινη γραμμή» η προστασία της πρώτης κατοικίας και η αποφυγή «ξεπουλήματος» δανείων.

Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινώσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) τον εξειδικευμένο σύμβουλο που θα «τρέξει» το έργο της αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών. Στη σχετική πρόσκληση του Ταμείου είχαν ανταποκριθεί 7-8 ξένες εταιρείες και το ΤΧΣ είχε προκρίνει 3. Ο σύμβουλος που θα ανακοινωθεί, πιθανότατα σήμερα ή αύριο, θα συντονίσει τη διαδικασία αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων και των επιτροπών της Εθνικής, της Alpha, της Πειραιώς και της Eurobank. Η αξιολόγηση και η αναδόμηση των δ.σ., με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο, αποτελεί υποχρέωση της χώρας, η οποία προέκυψε μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου τον περασμένο Αύγουστο.

Διαχρονική άρνηση

Επανειλημμένως ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) έχει προτείνει στις κυβερνήσεις να δημιουργηθεί μητρώο για το ιστορικό χρήσης του κάθε αυτοκινήτου, έτσι ώστε να περιορισθεί το φαινόμενο των «πειραγμένων κοντέρ». Ο ΣΕΑΑ, μάλιστα, είχε προτείνει να προσφέρει στην πολιτεία το σχετικό μηχανογραφικό σύστημα. Επίσης, είχε προτείνει να καλύψει το κόστος ελέγχου και πιστοποίησης των ιδιωτικών ΚΤΕΟ από αναγνωρισμένο φορέα πιστοποίησης. Και στην πρόταση αυτή συνάντησε διαχρονικά την άρνηση των κυβερνήσεων, όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος του συνδέσμου Γιώργος Βασιλάκης. Ποιος είπε ότι δεν υπάρχει συνέχεια στο ελληνικό κράτος;

Ελεύθερες μισθώσεις χωρίς κανονιστικό πλαίσιο

Πάνω από πέντε μήνες έχουν περάσει από τότε που απελευθερώθηκε το καθεστώς των τουριστικών μισθώσεων σε ιδιωτικές κατοικίες, και η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει ετοιμάσει το φορολογικό και κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας της νέας αγοράς, που λειτουργεί ανεξέλεγκτα. Οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων μιλούν για διαφυγόντες φόρους από τις τουλάχιστον 12 εκατ. διανυκτερεύσεις που πραγματοποιούνται σε τέτοιους είδους καταλύματα. Στην πράξη, δεν έχει γίνει τίποτα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, παρά τις εξαγγελίες που κατά καιρούς έχουν κάνει υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.

Αβέβαιο το μέλλον της Ηλεκτρονικής Αθηνών

Στο χείλος του γκρεμού φέρεται να βρίσκεται μία από τις παλαιότερες αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, η Ηλεκτρονική Αθηνών. Η εταιρεία σύμφωνα με πληροφορίες προχωρεί μες στις επόμενες ημέρες στο κλείσιμο του καταστήματος στην Ορεστιάδα, ενώ ανάλογες αποφάσεις αναμένονται για ακόμη τρία έως επτά καταστήματα. Ο κλάδος των ηλεκτρικών συσκευών και ηλεκτρονικών ειδών είναι ένας από αυτούς που υπέστησαν βαρύ πλήγμα συνεπεία της οικονομικής κρίσης, με τη μείωση της ζήτησης να επιδεινώνει τις επιπτώσεις από πιθανούς λανθασμένους χειρισμούς. Ας σημειωθεί ότι ο τζίρος του εν λόγω κλάδου υπολογίζεται σήμερα σε 1,4 δισ. ευρώ, ενώ εννέα χρόνια πριν ανερχόταν στα 3,2 δισ. ευρώ. Η εταιρεία, σε αντίθεση με άλλους μεγάλους «παίκτες» του κλάδου, εξάλλου, δεν ανήκει σε κάποιον ισχυρό πολυεθνικό όμιλο, γεγονός που εντείνει τα προβλήματα ρευστότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή