Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνουν πλέον τα… «exit» στην Ευρώπη

Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνουν πλέον τα… «exit» στην Ευρώπη

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας ακόμη νεολογισμός, το «Fixit», ενδέχεται να μας απασχολήσει, καθώς θέμα εξόδου της Φινλανδίας από το ευρώ θέτει το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα των Φινλανδών, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Βουλευτής του Κόμματος των Φινλανδών δήλωσε χθες πως η χώρα του θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εκτός Ευρωζώνης, ενώ ερευνητικό ινστιτούτο, προσκείμενο στο κόμμα, χαρακτήρισε ρεαλιστικό ενδεχόμενο το «Fixit». Το φινλανδικό κοινοβούλιο θα εξετάσει στις 28 Απριλίου την προοπτική διεξαγωγής δημοψηφίσματος, ύστερα από την υποβολή σχετικού αιτήματος που προσυπογράφουν 50.000 Φινλανδοί.

Την εκτίμηση ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι δανειστές έχουν ισχυρά κίνητρα για να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση, διατυπώνουν οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch. Οι ίδιοι πιστεύουν ότι θα πρέπει να πάει κάτι πολύ στραβά, ώστε να μην καταλήξουν σε συμφωνία οι δύο πλευρές. Οπως χαρακτηριστικά λένε, θα πρέπει να τα «θαλασσώσουν». Η BofA-Merrill Lynch σημειώνει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να οδηγήσει, επιτέλους, σε ανάκαμψη.

31,8 εκατ. δολάρια για το μπλε διαμάντι

Εναντι του ιλιγγιώδους τιμήματος των 31,8 εκατ. δολαρίων πουλήθηκε μέσα στην εβδομάδα ένα σπάνιο μπλε διαμάντι σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στο Χονγκ Κονγκ. Είναι το «De Beers Millennium Jewel 4», το ακριβότερο κόσμημα που έχει πωληθεί έως τώρα στην Ασία, μολονότι η τελική του τιμή ήταν από τις χαμηλότερες μεταξύ των εκτιμήσεων. Παράγοντες της δημοπρασίας πιθανολογούσαν ότι θα πωληθεί έναντι ακόμη και 35 εκατ. δολαρίων. Εχει σχήμα αμυγδάλου και ο οίκος Sotheby’s το χαρακτηρίζει «πλήρως αψεγάδιαστο». Είναι το μεγαλύτερο οβάλ μπλε διαμάντι που έχει ποτέ παρουσιασθεί σε δημοπρασία. Πρόκειται για τιμή-ρεκόρ, παρά τη ραγδαία επιβράδυνση της Κίνας, που έχει πλήξει την αγορά δημοπρασιών: οι οίκοι Sotheby’s και Christie’s έχουν αναφέρει χαμηλότερα αποτελέσματα στις πωλήσεις του φθινοπώρου στο Χονγκ Κονγκ, σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Ακέφαλη για μία εβδομάδα παραμένει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, αφού τα μόνα μέλη που δεν παραιτήθηκαν δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι καταλήψεις στα 4 εργοστάσια (Σέρρες, Ορεστιάδα, Πλατύ, Λάρισα) της ΕΒΖ από τευτλοπαραγωγούς που διεκδικούν οφειλόμενα της προηγούμενης περιόδου.

«Καπέλο» σε κρατήσεις μέσω Διαδικτύου

Πολλές είναι οι καταγγελίες που δέχθηκε μέσα στο 2015 το Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή (ECC-Net) από καταναλωτές που κλήθηκαν να πληρώσουν υψηλότερο τίμημα σε σύγκριση με το αναγραφόμενο κατά την ηλεκτρονική κράτηση πτήσης, ξενοδοχείου ή αυτοκινήτου. Για τον λόγο αυτό το ECC-Net διενεργεί έρευνα καταναλωτών. Στη χώρα μας η έρευνα γίνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή, παράρτημα Ελλάδας, και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να  συμπληρώσουν το σχετικό ερωτηματολόγιο στην ιστοσελίδα https://www.eccgreece.gr/el/online-travel-shopping-survey.

Χρηματοδότηση για μικρότερες επιχειρήσεις από την ΕΤΕπ

Και εταιρείες μικρότερης κεφαλαιοποίησης θα μπορούν να έχουν πρόσβαση για χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ. Αυτό αποκάλυψε ο επικεφαλής γραφείου της τράπεζας στην Ελλάδα, Νικολά Ζενέ, μιλώντας στο 2ο Banking Forum. Οπως εξήγησε, «παραδοσιακά δεν δεχόμαστε να εξετάσουμε περιπτώσεις κάτω των 25 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά για την Ελλάδα θα το αλλάξουμε στα 7». Ο λόγος είναι το σχέδιο Γιούνκερ που έχει εξασφαλίσει άνω των 16 δισ. εγγυήσεων, πανευρωπαϊκά, για επενδύσεις, εξέλιξη που ενισχύει τον ρόλο των ευρωπαϊκών επενδυτικών οργανισμών, όπως η ΕΤΕπ, στην άμεση χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή