Τον Σόιμπλε τον ρώτησε;

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βάση τα όσα είπε πρόσφατα ο κ. Πάνος Σκουρλέτης –πως δηλαδή δεν θα γίνει ούτε μία επιπλέον ιδιωτικοποίηση στις ενεργειακές επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχει το Δημόσιο– συνάγεται πως τα Κοινοβούλια της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Αυστρίας και της Εσθονίας θα πρέπει να κάνουν μια ειδική συνεδρίαση για να αλλάξουν την απόφαση που είχαν πάρει όταν ψήφιζαν τη σύσταση του νέου ταμείου δημόσιας περιουσίας. Υπενθυμίζεται ότι τα Κοινοβούλια αυτά ψήφισαν στις 18 Αυγούστου το 3ο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και μαζί του την πώληση συμμετοχών του ΤΑΙΠΕΔ σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ κ.ά. Αυτό αναφέρεται στα πρακτικά τους, όπου είναι αναρτημένο το Asset Development Plan του ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο περιλαμβάνονται προς πώληση οι παραπάνω συμμετοχές του Δημοσίου. Οπως άλλωστε και οι αποφάσεις του ESM, που μας έδωσε τα λεφτά για τις τράπεζες. Σε όλες αυτές τις θεσμικές πηγές είναι εύκολο να βρει κανείς αναρτημένο το εν λόγω έγγραφο που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του μνημονίου, όπως λέει και το ελληνικό ΦΕΚ. Βέβαια εδώ στην Ελλάδα έχει επιμελώς εξαφανιστεί. Ούτε στις 13 Αυγούστου, οπότε και ψηφίστηκε, αναρτήθηκε στα σχετικά έγγραφα της Βουλής. Ομως, δεν πειράζει, μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα, για παράδειγμα, του γερμανικού Κοινοβουλίου και αναζήτηση του έγγραφου 18/5788 (σ.σ.: Drucksache 18/5788) (http://dip21.bundestag.de/dip21/btd/18/057/1805788.pdf) θα βοηθήσει…

Η μείωση δεν συνεπάγεται και κέρδος απαραίτητα

Γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα για τη νέα κατάσταση πραγμάτων που διαμορφώνεται στον ΕΝΦΙΑ με το «κενό» των 350 εκατ. ευρώ, το οποίο δημιουργείται από τις μειώσεις που δρομολογούνται εκεί.

Ωστόσο, θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι δεν κερδίζουν όλοι σε ΕΝΦΙΑ από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών. Παρά την περί του αντιθέτου εντύπωση, υπάρχουν ακόμα περιοχές όπου ο ΕΝΦΙΑ εξακολουθεί να υπολογίζεται με το ίδιο ποσό ανά τετραγωνικό (σ.σ. αυτό συμβαίνει σε περιοχές όπως το Αιγάλεω, το Μαρούσι, ο Βύρωνας, η Ηλιούπολη, η Εκάλη, το Ηράκλειο, το Ιλιον κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ανακτήσει τα τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ που χάνει από τον ΕΝΦΙΑ λόγω των αντικειμενικών αξιών. Ποια είναι τα εναλλακτικά σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι;

1. Να μειωθεί το όριο απαλλαγής από τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων στις 200-250.000 ευρώ. Ετσι, θα υπάρξουν ιδιοκτήτες οι οποίοι, ενώ μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν συμπληρωματικό φόρο, θα καταβάλλουν από εδώ και στο εξής (σ.σ. ακίνητα από 200.000 ευρώ και πάνω έχουν 550.000 ιδιοκτήτες, αντί για 260.000 που ξεπερνούν το όριο των 300.000 ευρώ).

2. Να αυξηθούν οι συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου.

3. Να αυξηθούν οι φόροι ανά τετραγωνικό που επιβάλλονται σήμερα στον ΕΝΦΙΑ. Αυτό το σενάριο η κυβέρνηση φέρεται να μην το θέλει, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε επιβαρύνσεις ανθρώπων με μικρές περιουσίες ακόμη και των 50-100.000 ευρώ.

Παράταση εθελουσίας

Ατυπη παράταση λίγων ημερών είναι πιθανό να δώσει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για τη συμμετοχή όσων εργαζομένων το επιθυμούν στο πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης, το οποίο κανονικά ολοκληρώνεται αύριο. Αν και τα οικονομικά κίνητρα του προγράμματος θεωρούνται πολύ ισχυρά, ωστόσο η συμμετοχή είναι αρκετά κάτω από τον στόχο της διοίκησης για 1.500 εργαζομένους. Καθώς οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας είχαν αποχωρήσει με τις παλαιότερες εθελουσίες, είναι λογικό οι πιο νέοι να εμφανίζονται διστακτικοί στην προοπτική εθελουσίας αποχώρησης, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά εργασίας. Σημειώνεται ότι η Πειραιώς θα πρέπει να περιορίσει το προσωπικό της κατά 2.500 άτομα μέχρι το τέλος του 2017. Σε μείωση προσωπικού έχουν υποχρεωθεί και οι άλλες συστημικές τράπεζες λόγω της νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Και μια διόρθωση…

Στο άρθρο της εφημερίδας μας που δημοσιεύθηκε στην έκδοση της 3ης/04/2016 με τίτλο «Ο “Ελλάκτωρ”, η Εισαγγελία Kύπρου, μια συμφωνία και οι κατηγορίες», εγράφη από παραδρομή ότι ο Θ. Λ., ο οποίος κατηγορείται ότι δικαιολόγησε μια εξαιρετικά υψηλή τιμή συλλογής και εναπόθεσης απορριμμάτων στον ΧΥΤΥ, είναι εταίρος της εταιρείας Envitec A.E. Στην πραγματικότητα, το πρόσωπο αυτό είναι εταίρος της εταιρείας Enviroplan, και ουδεμία σχέση έχει με την εταιρεία Envitec A.E., η οποία ουδεμία σχέση έχει με τις υποθέσεις που αναφέρονται στο εν λόγω δημοσίευμα.

Ελεγχος για τους… τύπους

Με ένα τάπερ γεμάτο μπιφτέκια και πατάτες φούρνου, φαγητό εξίσου «κλασικό» με τα γεμιστά, που πλέον αποτελούν το σήμα κατατεθέν της, υποδέχθηκε τους δημοσιογράφους η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, την περασμένη Τρίτη. Με τον τρόπο αυτό, η υπουργός ήθελε να δείξει ότι πρώτα γίνεται έλεγχος στο υπουργείο Εργασίας και μετά τα προϊόντα που παρασκευάζουν οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) καταλήγουν στην αγορά προς πώληση. Ελεγχος που προφανώς δεν έγινε, όχι μόνο από το υπουργείο αλλά και από την περιφέρεια και τους ενδιάμεσους εμπλεκόμενους φορείς και προμηθευτές, στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης. Με αποτέλεσμα να διανεμηθούν σάπια φρούτα, κυρίως μήλα και πορτοκάλια, στους απόρους της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή