Συνέντευξη Τύπου στα… γρήγορα

Συνέντευξη Τύπου στα… γρήγορα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Εκεί ήταν που οι δύο πρώτοι ανακοίνωσαν την κατάθεση την ερχόμενη εβδομάδα των νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και τη φορολογία εισοδήματος. Ωστόσο οι υπουργοί είχαν περιορισμένο χρόνο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν πολλές ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους. Ισως την επόμενη φορά που θα αποφασίσουν να δώσουν συνέντευξη Τύπου, και ειδικά όταν πρόκειται για τόσο σημαντικά ζητήματα, να φροντίσουν να μην έχουν υποχρεώσεις μετά, ώστε να γίνουν όσες ερωτήσεις χρειάζεται για την αποσαφήνιση των θεμάτων.

Η έγκαιρη επέκταση σε νέα δραστηριότητα επέφερε τα πρώτα κέρδη. Η χαλυβουργική Ελαστρον, μέσω της θυγατρικής στην Ξάνθη, επεκτάθηκε εγκαίρως στην παραγωγή ντομάτας με υδροπονική καλλιέργεια και αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας. Η απόφαση αυτή επέφερε τα πρώτα κέρδη (104.559 ευρώ) το 2015. Η εισηγμένη έχει ξεκινήσει την υλοποίηση νέου επιχειρηματικού σχεδίου για την επέκταση της υπάρχουσας μονάδας υδροπονικής καλλιέργειας ύψους 6 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω σχέδιο έχει υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 3908/2011, σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται επιδότησή του σε ποσοστό 40% του συνολικού κόστους επένδυσης.

Αναμένουν με αγωνία

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι τράπεζες, περιμένοντας την ολοκλήρωση της περιβόητης αξιολόγησης. Τραπεζικά στελέχη επαναλαμβάνουν την ανάγκη να κλείσει αυτή η μεγάλη εκκρεμότητα το συντομότερο, ώστε η οικονομία να σταθεροποιηθεί και να ανακτήσει τον βηματισμό της. Οι τράπεζες ελπίζουν ότι, τελικά, η λύση στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων θα δοθεί με όρους αγοράς, κάτι που σημαίνει ότι θα έχουν όλη την ευελιξία για να προχωρήσουν γρήγορα στην αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος. Οπως τονίζουν, δίχως τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων είναι αδύνατον οι τράπεζες να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.

Αν δεν ξέρουν κάτι, είναι υπερβολικά αισιόδοξοι

Ψυχραιμία συνέστησε σε όλους τους εμπλεκομένους ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, κληθείς να σχολιάσει την προαναγγελία της κατάθεσης των δύο νομοσχεδίων, του φορολογικού και του ασφαλιστικού, χωρίς απαραίτητα να έχει προηγηθεί συμφωνία με τους πιστωτές. Επίσης επανέλαβε ότι είναι εφικτή η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έως το τέλος Απριλίου, με λίγη καλή θέληση και πολλή δουλειά. Την ίδια προσδοκία εξέφρασε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. Αν δεν ξέρουν κάτι περισσότερο για τη στάση που θα κρατήσουν Αθήνα, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ΔΝΤ τις επόμενες ημέρες, τότε είναι υπερβολικά αισιόδοξοι.

Φυσικό αέριο χωρίς ΕΦΚ αλλά για… λίγους

Την περασμένη Πέμπτη, στο νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας αεροπορικών υπηρεσιών μεταξύ Ελλάδας και Νέας Ζηλανδίας ενσωματώθηκε τροπολογία που κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία απαλλάσσονται (με αναδρομική χρήση) από τον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο βιομηχανίες ή βιοτεχνίες που το χρησιμοποιούν αποκλειστικά ως πρώτη ύλη για την παραγωγή των προϊόντων τους. Πρόκειται για την ίδια τροπολογία που είχε κατατεθεί επί Παναγιώτη Λαφαζάνη και, τελικά, αποσύρθηκε, έπειτα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ως φωτογραφική για την περίπτωση της ΒΛ και ευνοϊκή για δύο ακόμη επιχειρήσεις. Μάλιστα στην αιτιολογική έκθεση της παρούσας τροπολογίας αναφέρεται ρητά ότι αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΛΦΕ (πρώην ΒΦΛ), η οποία, λόγω του υψηλού ΕΦΚ, δυσκολεύεται στην πραγματοποίηση εξαγωγών σε σχέση με τις ανταγωνίστριες βιομηχανίες άλλων γειτονικών κρατών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή