Η ΕΒΖ αποκτά σήμερα νέα διοίκηση

Η ΕΒΖ αποκτά σήμερα νέα διοίκηση

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα το μεσημέρι, εκτός απροόπτου, θα αποκτήσει νέα διοίκηση η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Τα ονόματα που έχουν διαρρεύσει από χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη φέρουν ως νέο διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Παντελή Μάνη, που είναι μέχρι σήμερα μη εκτελεστικό μέλος της εταιρείας. Για τη θέση του προέδρου έχουν ακουσθεί τα ονόματα του γεωπόνου Χρήστου Ρώσσιου, νυν γενικού γραμματέα της Β΄ Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, και του Αντώνη Χατζηδιαμαντή, οικονομολόγου από τη Θεσσαλονίκη. Τις υπόλοιπες θέσεις του Δ.Σ. αναμένεται να καλύψουν οι κ. Γεράσιμος Τσιαπάρας, νυν εκπρόσωπος του ελληνικού Δημοσίου στο Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, ο Γαβριήλ Κερμανίδης, μέλος και του υφιστάμενου Δ.Σ., ο φοροτεχνικός Χρήστος Βογιατζής και πιθανώς ο Πέτρος Γάτσος, πρώην τραπεζικός και μέλος της διοίκησης της εταιρείας κατά το παρελθόν.

Τις εποχές που χρησιμοποιούσαμε τη δραχμή και που επιδιώκαμε να πληρώνουν οι τουρίστες στο δικό τους, συνήθως ισχυρότερο, νόμισμα, θύμισε η χθεσινή προτροπή του προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κ. Β. Κορκίδη προς τους συναδέλφους του εμπόρους. Ο ίδιος, λοιπόν, συμβούλεψε τους εμπόρους, όταν ξένοι τουρίστες ψωνίζουν από τα καταστήματά τους και πληρώνουν με πιστωτική κάρτα, να τους ζητούν οι χρεώσεις να γίνονται στο νόμισμα του πελάτη, διότι σε αυτή την περίπτωση η προμήθεια των τραπεζών από τη χρήση POS χρεώνεται στον πελάτη και όχι στην επιχείρηση.

Ανίκητη γραφειοκρατία

Μετά το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ ενημερώνει τους ασφαλισμένους του ότι από την ψήφιση του σχετικού νόμου και μετά, αποκτούν δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης μέλη οικογενειών που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Για την ακρίβεια, τα Ταμεία ξεκαθαρίζουν ότι οι διατάξεις νόμων που αφορούν συζύγους εφαρμόζονται αναλόγως και στα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, ανεξαρτήτως φύλου, εφόσον δεν υπάρχει διαφορετική ειδική ρύθμιση. Προσοχή όμως. Βάσει της νομοθεσίας, δεν λογίζονται μέλη οικογενείας και κατά συνέπεια δεν θα τους χορηγούνται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για ιατροφαρμακευτική κάλυψη, τα πρόσωπα που είχαν υπογράψει σύμφωνα με βάση παλαιότερο θεσμικό πλαίσιο (νόμους 2008 και 2011).

Τα «κόκκινα» δάνεια προκαλούν μεγάλες ζημίες

Τους μεγάλους κινδύνους και προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι εγχώριες τράπεζες σε σχέση με τις τράπεζες των περισσοτέρων χωρών υπογραμμίζει σε ανάλυσή της η Standard & Poor’s. Η S&P προβλέπει ότι οι προοπτικές για την Ελλάδα παραμένουν αβέβαιες, ενώ εκτιμά ότι οι τράπεζες θα καταγράψουν υψηλές ζημίες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τόσο το 2016 όσο και το 2017, παρά τις υψηλές προβλέψεις που έχουν πραγματοποιήσει. Σημειώνει ακόμα ότι θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από τη ρευστότητα του ευρωσυστήματος.

Η αμνησία κάποιες φορές είναι κολλητική

Εξαιρετικά κοντή μνήμη φαίνεται ότι διαθέτει ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας (φωτ.). Χθες ούτε λίγο ούτε πολύ προσπάθησε να μας πείσει ότι τα capital controls δεν προκαλούν καμία δυσλειτουργία στις επιχειρήσεις, σημειώνοντας πως οι διαδικασίες γίνονται σχεδόν αυτόματα και πως οι χρόνοι εξυπηρέτησης των εισαγωγέων έχουν περιορισθεί στις 6 ημέρες. Πρόσθεσε δε ότι «και οι τουρίστες ξέχασαν τα capital controls». Αναμφίβολα, με τη σταδιακή χαλάρωση των capital controls οι συναλλαγές γίνονται ευκολότερα σε σύγκριση με τον περσινό Ιούλιο. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί τις συνέπειες, ακόμη και «λουκέτα» που προκάλεσαν στις επιχειρήσεις. Επιπλέον, αυτοί που επλήγησαν δεν ήταν οι τουρίστες, οπότε το σχετικό σχόλιο του κ. Μάρδα ήταν τουλάχιστον άστοχο. Ασθενή μνήμη, όμως, έχει και ο κ. Β. Κορκίδης, υποστηρίζοντας ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο δεν είναι τα capital controls, αλλά η μη θεσμοθέτηση ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή