Μάχη για τον έλεγχο του λιμανιού

Μάχη για τον έλεγχο του λιμανιού

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελικά η ιστορία σχετικά με το ποιος θα έχει το «πάνω χέρι» στη λειτουργία του λιμανιού στον Πειραιά τείνει να εξελιχθεί σε θρίλερ. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι υπάρχει μια διελκυστίνδα μεταξύ υπουργείου Ναυτιλίας, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΤΑΙΠΕΔ, που αναμένεται, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές από τις Βρυξέλλες και την Αθήνα, να καταλήξει στη μετεξέλιξη της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων σε Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων Ελλάδος (ΡΑΛΕ). Την ίδια ώρα το υπουργείο θέλει να μετεξελίξει τη Δημόσια Αρχή Λιμένα Πειραιά σε Δημόσια Αρχή Λιμένων Ελλάδος (ΔΑΛΕ). Τι θα γίνει στο τέλος;

Κατά τις ίδιες, συνήθως αξιόπιστες εκτιμήσεις, η ΔΑΛΕ θα συγκροτηθεί ως υποδιεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και όχι ως νέα ανεξάρτητη δημόσια αρχή. Οι δε αρμοδιότητές της εκτιμάται πως δεν θα περιλαμβάνουν τελικά το εύρος των αρμοδιοτήτων και της εξουσίας με τις οποίες επιχειρείται να προικοδοτηθεί, αλλά αποκλειστικά και μόνο αυτές που προβλέπουν οι διεθνείς βέλτιστες πρακτικές. Αντιθέτως, θα είναι σαφέστατα διευρυμένες οι αρμοδιότητες της ΡΑΛΕ, η διασφάλιση της πλήρους ανεξαρτησίας της οποίας αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δώρο μέσω EFSF

Ενα ανέλπιστο δώρο ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ. Οπως αποκάλυψε η «Κ», η Φρανκφούρτη αποφάσισε να προσθέσει στη λίστα των επιλέξιμων τίτλων του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και τα ομόλογα εκδόσεως EFSF που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι εγχώριες τράπεζες. Η σχετική απόφαση του Μάριο Ντράγκι προβλέπει την αγορά μέχρι και του 50% των εν λόγω ομολόγων. Η εξαιρετικά θετική, έπειτα από καιρό, είδηση δημιούργησε αισιοδοξία και τροφοδότησε την έντονη άνοδο των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο. Σημειώνεται ότι η αξία των εν λόγω ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των εγχώριων τραπεζών φτάνει τα 37 δισ. ευρώ, ενώ το όφελος για τις εγχώριες τράπεζες θα κυμανθεί από 650 έως 900 εκατ. ευρώ ανάλογα με την τιμή που θα πραγματοποιηθούν οι αγορές, ενισχύοντας ανάλογα την κεφαλαιακή τους βάση. Υπενθυμίζεται ότι τα ομόλογα αυτά είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης (η κρατική συμμετοχή είχε καλυφθεί με ομόλογα EFSF) αλλά και ομόλογα που δόθηκαν αργότερα σε τράπεζες που απορρόφησαν προβληματικές τράπεζες. Με ομόλογα EFSF είχε καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό μεταξύ των «καλών» τραπεζών που απορροφήθηκαν από τις συστημικές και των «κακών» τμημάτων τους που τέθηκαν σε καθεστώς εκκαθάρισης. Σημειώνεται ότι η παραπάνω κίνηση δεν συνδέεται με την αξιολόγηση, καθώς πρόκειται για την αγορά υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης ομολόγων του EFSF και όχι ελληνικών τίτλων.

Το μέλλον των αποκρατικοποιήσεων

Την πώληση επιπλέον ποσοστού από αυτό που κατέχει σήμερα το Δημόσιο σε επιχειρήσεις όπως τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΠΑ και ο ΔΕΣΦΑ προβλέπει η συμφωνία που θα υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης (σ.σ. όταν την υπογράψει…). Αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν ήδη συμφωνήσει, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες. Την ίδια ώρα, «κάτι» φαίνεται να κινείται και στο μέτωπο του Ελληνικού, όπως έγραφε την περασμένη Κυριακή η «Κ», ενώ αποκαλύπτεται ότι αραβικά είναι τα κεφάλαια που λέγεται ότι ενδιαφέρονται για την αξιοποίηση του Σχοινιά. Πρόκειται για fund που θέλει να χτίσει, μεταξύ άλλων, καζίνο, ξενοδοχείο, εμπορικό κέντρο κ.λπ. Πόσες πιθανότητες έχει; Με βάση την έως τώρα εμπειρία, από μικρές έως ελάχιστες…

Σε σταυρόλεξο για πολύ δύσκολους λύτες εξελίσσεται η πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ. Το project είναι από μόνο του δύσκολο και γίνεται ακόμα δυσκολότερο αν συνυπολογιστεί ότι θα πρέπει να προϋπάρξει σχετική εισήγηση βιωσιμότητας από τους συμβούλους του Δημοσίου και συμφωνία με τους θεσμούς. Σημειώνεται ότι η πώληση του 20% σε στρατηγικό επενδυτή, η εισαγωγή του υπολοίπου 29% στο Χρηματιστήριο και η διατήρηση του 51% από το Δημόσιο είναι το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, χωρίς να έχει λάβει μέχρι σήμερα «πράσινο φως» από τους συμβούλους. Αν οι δανειστές αντιληφθούν πως δεν προχωράει το μοντέλο του 20%, τότε οι ελληνικές αρχές πρέπει να ανακοινώσουν έως τον Οκτώβριο του 2016 τις ημερομηνίες για διαγωνισμό πώλησης του 100% του ΑΔΜΗΕ, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών τον Δεκέμβριο του 2016 και ολοκλήρωση της πώλησης το 2017.

Ο υπόλοιπος κόσμος προχωρά

Ενώ στην Ελλάδα ακόμα προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε τις προθέσεις της κυβέρνησης, του οικονομικού της επιτελείου αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού για την επόμενη μέρα της διαπραγμάτευσης, ο υπόλοιπος κόσμος συνεχίζει να προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς, μεγαλώνοντας την απόσταση που μας χωρίζει. Απόδειξη; Στις αυστριακές Αλπεις, σε ένα σαλέ που λατρεύουν οι βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης, μια ομάδα κορυφαίων στελεχών της βιομηχανίας των τηλεπικοινωνιών και της υψηλής τεχνολογίας συγκεντρώνεται αυτές τις ώρες για να συζητήσει το παρόν και το μέλλον του κλάδου. Είναι φιλοξενούμενοι του αρμόδιου επιτρόπου της Ε.Ε., Γκίντερ Ετινγκερ και το event ονομάζεται «Gunther’s mini-Davos». Για να καταλάβετε το επίπεδο της συνάντησης, όσοι δεν είναι CEO’s αποκλείονται. Είναι εκεί, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της Telefonica, της Vodafone Germany, της Β.Τ. και πολλοί, πολλοί άλλοι…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή