Εφυγαν χωρίς νέα συνάντηση με τον υπουργό

Εφυγαν χωρίς νέα συνάντηση με τον υπουργό

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κινούμενη άμμο έμοιαζε χθες η κατάσταση στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Μέχρι το μεσημέρι καμία πλευρά δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το εάν τελικά θα υπάρξει κάποια νέα συνάντηση των δύο πλευρών για να συζητηθεί το θέμα των προληπτικών μέτρων. Γύρω στις 5 το απόγευμα τελικά, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης (φωτ.) συναντήθηκε με τους επικεφαλής των θεσμών, αλλά παρέμενε άγνωστο εάν θα ακολουθήσει κάποια συνάντηση με τους τελευταίους και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Οταν ολοκληρώθηκε η συνάντηση του κ. Χουλιαράκη με τους θεσμούς, έγινε γνωστό ότι τελικά οι επικεφαλής της τρόικας θα αναχωρήσουν αύριο από την Αθήνα και ότι ενδεχομένως να εκδώσουν κάποια ανακοίνωση. Ολα αυτά δείχνουν ότι η συζήτηση γίνεται πλέον σε πολιτικό επίπεδο, και αυτός ήταν και ο λόγος που αποφασίστηκε η αποχώρηση των επικεφαλής της τρόικας.

Συνάντηση με το νέο Δ.Σ. της ΕΒΖ είχε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Οπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, «ο υπουργός ενημερώθηκε σχετικά με την πρόοδο στις διαδικασίες οριστικοποίησης της σύμβασης με την Τράπεζα Πειραιώς για την αναδιάρθρωση των δανείων της ΕΒΖ. Με την υπογραφή της σύμβασης θα αποδεσμευτούν 5 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα, τα οποία θα διατεθούν για την αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών (…)». Συμπεραίνει κανείς ότι είτε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο αποδέχθηκε το σχέδιο ρύθμισης της Πειραιώς, που απέρριπτε το προηγούμενο, είτε το υπουργείο προσπαθεί να καθησυχάσει τους τευτλοπαραγωγούς ότι όπου να ’ναι έρχονται τα λεφτά…

Εισφορές που διώχνουν ξένους

Ισχυρό αντικίνητρο για να επενδύσουν στη χώρα ξένες επιχειρήσεις θεωρεί η ΟΚΕ το άρθρο 46 του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο, με Προεδρικό Διάταγμα, μπορεί να θεσπιστεί αντικειμενικό σύστημα τεκμαρτού υπολογισμού του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού ημερομισθίων και ποσού εισφορών σε συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων. Παρότι το τεκμήριο είναι μαχητό, οι επιχειρήσεις δεν θα αποφασίζουν εύκολα να επενδύσουν στη χώρα, γνωρίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να οδηγηθούν σε εξωπραγματικές ασφαλιστικές επιβαρύνσεις και σε αντιδικίες με το ελληνικό Δημόσιο, αναφέρει χαρακτηριστικά η Επιτροπή.

Βουτιά τραπεζικών μετοχών μετά τη νέα εμπλοκή

Με μεγάλες απώλειες, της τάξεως του 7,46% έκλεισε χθες ο δείκτης των τραπεζών στον απόηχο της (νέας) εμπλοκής στην ολοκλήρωση της συμφωνίας και της μετάθεσης της ολοκλήρωσης για μετά το Πάσχα. Ο δείκτης των τραπεζών βρέθηκε να καταγράφει απώλειες μέχρι και 12,6%, ωστόσο εκδηλώθηκε αντίδραση, καθώς η εμπειρία των τελευταίων ετών δείχνει ότι στο τέλος βρίσκεται μια κάποια λύση. Οι τραπεζικές μετοχές διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών των προηγούμενων εβδομάδων (όταν προεξοφλούνταν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης) ακριβώς γιατί η αγορά δεν βλέπει άλλο δρόμο πλην της συμφωνίας.

Δράση επιτηδείων σε όλο το φάσμα του τουρισμού

Ζει και βασιλεύει η παραοικονομία στον χώρο του τουρισμού παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των εκπροσώπων των φορέων του κλάδου για την πραγματοποίηση ελέγχων και την επιβολή προστίμων στους παρανομούντες. Οι ξενοδόχοι διαμαρτύρονται για τη φοροδιαφυγή, που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στον χώρο των ιδιωτικών κατοικιών οι οποίες ενοικιάζονται τουριστικά. Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες εταιρειών ενοικιάσεως αυτοκινήτων καταγγέλλουν τις πρακτικές εταιρειών που εισάγουν οχήματα με χιλιάδες χιλιόμετρα καταβάλλοντας μειωμένο τέλος ταξινόμησης και στη συνέχεια με παράνομη παρέμβαση στον χιλιομετρητή τα πωλούν σχεδόν σαν καινούργια σε πιο ακριβές τιμές στους καταναλωτές. Επιπλέον, οι ξεναγοί διαμαρτύρονται για τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα παράνομων ξεναγήσεων σε χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος. Και όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της τουριστικής σεζόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή