Η ανάκαμψη θα είχε έρθει ήδη από το 2015

Η ανάκαμψη θα είχε έρθει ήδη από το 2015

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν με πανηγυρισμούς έκανε δεκτές η κυβέρνηση τις εαρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με τις οποίες προβλέπεται συνέχιση της ύφεσης το 2016 με -0,3% και επιστροφή σε ισχυρή ανάπτυξη (2,7%) το 2017, από -0,2% που έκλεισε το 2015. Ωστόσο, αν δούμε τις παλαιότερες προβλέψεις της Κομισιόν, θα διαπιστώσουμε ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη θα είχε έρθει από το 2015, αν δεν είχε μεσολαβήσει η ηρωική διαπραγμάτευση. Με τις εαρινές εκτιμήσεις του 2014, η Κομισιόν προέβλεπε ύφεση -3,9% για το 2013, ανάκαμψη 0,6% το 2014 και άλμα +2,9% για το 2015. Ακολούθησαν, βέβαια, οι εκλογές για την κατάργηση των μνημονίων με έναν νόμο, η διαπραγμάτευση που έφερε την Ελλάδα ένα βήμα εκτός ευρώ και, τελικά, ένα νέο μνημόνιο. Σημειώνεται ότι την άνοιξη του 2015, ύστερα από τις εκλογές και με τη διαπραγμάτευση υπό εξέλιξη, η Κομισιόν προέβλεπε ανάπτυξη 0,8% για το 2014, +0,5% για το 2015 και 2,9% για το 2016.

«Δεν θα έχουμε μεγάλη κρίση στην Ελλάδα αυτή τη χρονιά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι έχει σημειωθεί ορατή πρόοδος. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γερμανός αξιωματούχος εμφανίζεται καθησυχαστικός για το ελληνικό ζήτημα. Ενδεχομένως αυτή η δήλωση να αντανακλά τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται. Από τη μια θέλει το ΔΝΤ κι από την άλλη δεν θέλει τη συνταγή του, δηλαδή λιγότερα μέτρα και περικοπή χρέους. Αυτό επί της ουσίας καθυστερεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι στην Ευρωζώνη που και την Ελλάδα έχουν βαρεθεί αλλά και τις γερμανικές εμμονές που αρκετές φορές έχουν οδηγήσει τα πράγματα σε οριακό σημείο.

Στην Ευρωπαϊκή Πίστη η EBRD

Ποσοστό 15%, με τη μορφή ειδικής συμμετοχής, στο μετοχικό κεφάλαιο της ασφαλιστικής εταιρείας Ευρωπαϊκή Πίστη, αποκτά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Αν και επισήμως από τα δύο μέρη δεν έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συμφωνίας, πιθανολογείται ότι πρόκειται για μεταβίβαση ποσοστού που κατείχε έως σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς στο μετοχικό κεφάλαιο της ασφαλιστικής εταιρείας και το οποίο ανερχόταν περίπου στο 28%. Η μεταβίβαση του ποσοστού έγινε, ουσιαστικά, γνωστή από την ΤτΕ, η οποία, ως αρμόδια εποπτική αρχή, κλήθηκε να εγκρίνει τη μετοχική αλλαγή και τη συμμετοχή της EBRD στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου 4364 του 2016.

Σιγή ασυρμάτου από ΓΓΔΕ για στοιχεία των δηλώσεων

Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν δημοσιοποιεί, όπως γινόταν στο παρελθόν, στατιστικά δεδομένα. Δηλαδή είναι άγνωστο πόσοι φορολογούμενοι έχουν κάνει δηλώσεις, και ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν. Μία εξήγηση είναι ότι στο διάστημα ενός περίπου μήνα που άνοιξε το Taxisnet ελάχιστοι φορολογούμενοι έχουν κάνει τη φορολογική τους δήλωση. Μία δεύτερη εξήγηση είναι ότι ο φόρος που προκύπτει είναι πολύ μεγάλος. Και οι δύο περιπτώσεις είναι λογικό να αποτρέπουν τη Γενική Γραμματεία να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία.

Το «κλειστά την Κυριακή» παρέμεινε εξαγγελία

«Τις Κυριακές τα μαγαζιά θα είναι κλειστά». Ηταν βράδυ της 10ης Φεβρουαρίου 2015, όταν ακούστηκε η φράση αυτή από τα χείλη του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη (φωτ.), κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η οποία είχε αναδειχθεί από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Δεκαπέντε μήνες μετά, ο νόμος 4177/2013, με τον οποίον καθιερώθηκε η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, παραμένει σε πλήρη εφαρμογή, και μάλιστα προβλέπεται να είναι ανοιχτά και την ερχόμενη Κυριακή 8 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία η ΓΣΕΕ έχει κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία. Αξίζει να θυμίσουμε ότι στο μνημόνιο του Αυγούστου υπάρχει πρόβλεψη για επανεξέταση του ζητήματος, όταν εκδοθεί η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Κάτι πίσω από το οποίο καλύπτεται η κυβέρνηση, καθώς, αν και το θέμα συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ, στις 7/11/2014, δεν έχει εκδοθεί ακόμη απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή