Η τρόικα είχε ενημερωθεί για τον «αιφνιδιασμό»

Η τρόικα είχε ενημερωθεί για τον «αιφνιδιασμό»

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή τη φορά η τρόικα δεν αιφνιδιάστηκε. Ο λόγος για την ξαφνική ανακοίνωση της κυβέρνησης, χθες, ότι το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί την Κυριακή. Είναι γνωστό ότι για τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο εν λόγω νομοσχέδιο, οι δανειστές έχουν εγείρει κάποιες αντιρρήσεις και ειδικά το ΔΝΤ για το θέμα του αφορολόγητου ορίου. Ετσι, η χθεσινή ανακοίνωση για ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μονομερής ενέργεια και να δημιουργήσει προβλήματα λίγο πριν από το Eurogroup της Δευτέρας. Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκης (φωτ.) ενημέρωσε σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης τους ομολόγους του στην Ευρωζώνη κατά τη διάρκεια του EWG την περασμένη Τετάρτη. Επίσης, τους ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει και τροπολογία για το αφορολόγητο, που θα καλύπτει σε μεγάλο μέρος και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Αύριο Σάββατο 7 Μαΐου συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ προκειμένου να συζητήσει την απομάκρυνση του μισοβυθισμένου επιβατηγού πλοίου «Παναγία Τήνου» από το λιμάνι. Σε αντίθεση με την αποκρατικοποίηση του λιμένα και την έγκριση της νέας σύμβασης παραχώρησης, το ναυάγιο στο πιο κεντρικό σημείο του λιμένα είναι πιεστική και δεν πρέπει να καθυστερήσει. Εκτός από κινδύνους στη ναυσιπλοΐα, εκθέτει τη χώρα διεθνώς. Επιπλέον, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. αναμένεται να αποφασιστεί η σύγκληση της έκτακτης Γ.Σ. που θα εγκρίνει τη νέα σύμβαση παραχώρησης, μια απόφαση που εκκρεμεί από την «μπούκα» των συνδικαλιστών στην αίθουσα συνεδρίασης των μελών του συμβουλίου.

Μείωση ELA κατά 0,3 δισ.

Νέα μείωση του ορίου του ELA κατά 0,3 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ύστερα από σχετική έγκριση της ΕΚΤ. Η νέα μείωση προκάλεσε ερωτήματα σε ορισμένους πώς γίνεται, δεδομένου ότι στο πρώτο τετράμηνο του 2016 καταγράφονται σημαντικές εκροές καταθέσεων. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η μείωση είναι εφικτή καθώς η ΤτΕ είχε σχηματίσει το 2015 ένα μεγάλο απόθεμα ασφαλείας σε ρευστότητα, για καλό και για κακό, το οποίο τώρα το μειώνει. Πλέον τα capital controls δεν επιτρέπουν μεγάλες μετακινήσεις μετρητών, οπότε δεν υπάρχει λόγος για τη διατήρηση του μεγάλου αποθέματος ELA. Ετσι το όριο του ELA μειώθηκε στα 69,1 δισ. ευρώ από 69,4 δισ. την προηγούμενη εβδομάδα.

Κατάσχεση περιουσίας μελών της μαφίας

Η εισαγγελία της Ρώμης διέταξε χθες την κατάσχεση κινητής και ακίνητης περιουσίας, συνολικής αξίας 80 εκατ. ευρώ, που εκπρόσωποι της μαφίας της Νάπολης –Καμόρα– διατηρούσαν στην ιταλική πρωτεύουσα. Από τους καραμπινιέρους κατασχέθηκαν 28 εμπορικές επιχειρήσεις (καφέ-μπαρ, πιτσαρίες και εστιατόρια), 41 ακίνητα, 76 αυτοκίνητα, 385 τραπεζικοί λογαριασμοί, 77 επιχειρήσεις και 300.000 ευρώ σε μετρητά. Οπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, από τις έρευνες επιβεβαιώνεται ότι τα αδέλφια και επιχειρηματίες Αντόνιο Λουίτζι και Σαλβατόρε Ρίγκι είχαν αναλάβει, σε μόνιμη βάση, να «ξεπλένουν» το χρήμα της Καμόρα.

Η ΕΚΤ δεν συνωμοτεί για την κατάργηση μετρητών

Δεν υπάρχει κάποιου είδους συνωμοσία για κατάργηση συνολικά των μετρητών, ανέφερε χθες ο Ιβ Μερς (φωτ.), μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους Γερμανούς που εμφανίζονται επικριτικοί απέναντι στην πολιτική της ΕΚΤ. Οι σχέσεις της ΕΚΤ με τη Γερμανία έχουν επιδεινωθεί από τότε που η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας τον Μάρτιο, όπως η επέκταση του αγορών περιουσιακών στοιχείων και η μείωση των επιτοκίων σε περαιτέρω αρνητικό έδαφος. Εχουν επίσης υπάρξει παράπονα στη Γερμανία για το σχέδιο της ΕΚΤ να αποσύρει το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, με κάποιους μάλιστα να μιλούν για συνωμοσία για την κατάργηση συνολικά των μετρητών. «Για πολλούς πολίτες, τα μετρητά όχι μόνο συμβολίζουν την αγοραστική δύναμη, αλλά αντιπροσωπεύουν και την ιδιωτικότητα», ανέφερε ο Μερς. «Η κατάργηση των μετρητών δεν είναι στην ατζέντα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή