Προβληματισμός από τον «χρησμό» του Ολάντ

Προβληματισμός από τον «χρησμό» του Ολάντ

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Μέγαρο των Ηλισίων, όπου εδρεύει ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, ανακοίνωσε ότι ο Φρανσουά Ολάντ (φωτ.) θέλει συμφωνία μεταξύ των πιστωτών και της Αθήνας τη Δευτέρα στο Eurogroup. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση υποδέχθηκε με ικανοποίηση τη σχετική δήλωση του εκπροσώπου των Ηλισίων. Μέχρι που κάποιος θυμήθηκε ότι στη συνάντηση της Ουάσιγκτον, όπου έκλεισε το deal μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωζώνης για τα εφεδρικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ, συμμετείχε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. Και η ικανοποίηση έγινε ξαφνικά αγωνία. Μήπως ο Ολάντ θέλει συμφωνία τη Δευτέρα στη βάση της συμφωνίας ΔΝΤ – Ευρωζώνης στην Ουάσιγκτον; Αυτό που φοβούνται περισσότερο στην Αθήνα είναι να αλλάξουν ξαφνικά στάση οι πιστωτές και, αντί για εφεδρικά μέτρα, να ζητήσουν κανονικά. Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι πως τα εφεδρικά μέτρα είναι παράλογα, κυρίως οικονομικά. Δηλαδή, από τη στιγμή που θα τα προαναγγείλεις θα προεξοφληθούν και θα έχουν την ίδια επίπτωση που θα είχαν εάν τα εφάρμοζες. Ο κίνδυνος, λοιπόν, είναι να πουν οι πιστωτές: «Αφού θεωρείτε πως είναι παράλογο να προσδιορίσετε προληπτικά μέτρα, πάρτε τα ως κανονικά από τώρα. Ετσι κι αλλιώς χαμένα δεν πάνε, αφού, αργά ή γρήγορα, θα τα χρειαστείτε». Το είχαν πει και στο παρελθόν, θα μπορούσαν να το ξαναπούν…

Μαζί με τους εμποροϋπαλλήλους και όχι απέναντι θα βρεθούν αυτή την Κυριακή οι μικρομεσαίοι έμποροι και βιοτέχνες. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος είχε έτσι κι αλλιώς κηρύξει απεργία για τις 8 Μαΐου, αντιδρώντας στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Η πρόθεση της κυβέρνησης να ψηφιστεί το βράδυ της ίδιας ημέρας το ασφαλιστικό οδήγησε την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ στην απόφαση να «κατεβάσουν τα ρολά». Μένει, βεβαίως, να δούμε τι θα γίνει έξω από τα πολυκαταστήματα, τις αλυσίδες και τα εμπορικά κέντρα.

Αναληθή δημοσιεύματα

Την έντονη αντίδραση της κ. Λίνας Νικολοπούλου, διευθύνουσας συμβούλου της εταιρείας Mindwork Business Solutions, συζύγου του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, προκάλεσαν δημοσιεύματα ότι έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 2 ετών για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Η κ. Νικολοπούλου δηλώνει ότι αυτό δεν ισχύει. Η αλήθεια είναι ότι το 1981 είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο μηνών από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο για μη έγκαιρη καταβολή των προσωπικών της εισφορών στο τότε Ταμείο Εμπόρων (ΤΑΕ), δηλαδή 35 χρόνια πριν, όταν ήταν φοιτήτρια. Οπως τονίζει, η τότε καταδίκη έχει παραγραφεί προ πολλών ετών, πολύ πριν συσταθεί η εταιρεία της, και προειδοποιεί ότι θα κινηθεί δικαστικά εναντίον όσων επιχειρήσουν να διαστρεβλώσουν την αλήθεια.

Αποκρατικοποιήσεις μετ’ εμποδίων

Στη «μέγγενη» της αξιολόγησης και οι αποκρατικοποιήσεις. Παράγοντες του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων παρατηρούσαν ότι όσο διαρκεί η διαδικασία αξιολόγησης, τόσο θα καθυστερεί η λήψη αποφάσεων. Και στο πλαίσιο αυτό, οι επενδυτές αποθαρρύνονται και το ήδη περιορισμένο ενδιαφέρον εξασθενίζει περαιτέρω. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι αποκρατικοποιήσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ και του ΟΛΘ. Πλέον είναι ζήτημα αν έχουμε κάποια θετική εξέλιξη μέσα στο καλοκαίρι. Επίσης, ο κίνδυνος ελλοχεύει και για τις επενδύσεις στην περιοχή Αφάντου και για άλλα ακίνητα, καθώς, παρά το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία, ορθώνονται μεγάλα εμπόδια. Ειδικά για την Αφάντου, τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ είναι αισιόδοξα ότι το πρόβλημα που προέκυψε, όταν χαρακτηρίστηκε η εν λόγω έκταση αρχαιολογικός χώρος, θα επιλυθεί σύντομα.

Ανθεί ο παράνομος τζόγος

Γιγαντώνονται οι παράνομοι διαδικτυακοί πάροχοι δικτυακών παιγνίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), οι δικτυακοί τόποι (ιστότοποι) που προσφέρουν παρανόμως τυχερά παίγνια στη χώρα μας έχουν αυξηθεί κατά 25% τα τελευταία τρία χρόνια. Συγκεκριμένα, από περίπου 400 δικτυακούς τόπους που υπήρχαν τον Απρίλιο του 2013, παρέχοντας παράνομα υπηρεσίες τυχερών παιγνίων, στην 9η και τελευταία λίστα που δημοσιοποίησε η ΕΕΕΠ, πριν από λίγες ημέρες, περιλαμβάνονται περίπου 490 ιστότοποι. Οι ιστότοποι αυτοί είναι περίπου 30 περισσότεροι απ’ ό,τι ήταν ακριβώς πριν από έναν χρόνο. Σύμφωνα με τη «μαύρη λίστα (blacklist)» της ΕΕΕΠ, οι πάροχοι που προσφέρουν παρανόμως τα διαδικτυακά παίγνια είναι λιγότεροι από τους ιστοτόπους της λίστας, καθώς ένα νομικό πρόσωπο διαθέτει πολλούς ιστότοπους με διαφορετικά ονόματα. Για παράδειγμα, η Bulex Enterprises Limited λειτουργεί στη χώρα μας περίπου 25 διαφορετικούς ιστότοπους, ενώ άλλους 20 λειτουργεί η γνωστή ElecktraWorks Ltd, η οποία είναι υπεύθυνη για τον γνωστό δικτυακό τόπο bwin.com.

Με βάση την ελληνική νομοθεσία, οι πάροχοι που έχουν μπει στη «μαύρη λίστα» της ΕΕΕΠ είναι εκείνοι που λειτουργούν δικτυακό τόπο ο οποίος δεν απαγορεύει την είσοδο του παίκτη στις υπηρεσίες του, παρόλο που γνωρίζει ότι προέρχεται από την Ελλάδα. Οι περισσότεροι πάροχοι αγνοούν την απαγόρευση και εξακολουθούν να παρέχουν πρόσβαση σε Ελληνες χρήστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή