Επιχειρήματα που δεν αντέχουν σε κριτική

Επιχειρήματα που δεν αντέχουν σε κριτική

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο επιχειρήματα χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει το πακέτο των μέτρων των 5,6 δισ. ευρώ που ψήφισε ή θα ψηφίσει τις επόμενες ημέρες. Το πρώτο είναι ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις πήραν μέτρα 60 δισ. ευρώ, άρα τα 5,6 δισ. είναι ψίχουλα. Παραλείπει να πει ότι οι προηγούμενοι είχαν να μετατρέψουν ένα πρωτογενές έλλειμμα 12% του ΑΕΠ σε πλεόνασμα. Κι όταν αυτό έγινε, ήρθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για να μετατρέψει εκ νέου το πλεόνασμα σε έλλειμμα και να πάρει τα μέτρα που παίρνει. Το δεύτερο επιχείρημα είναι πως «για πρώτη φορά τίθεται το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους». Προφανώς ξεχνούν το PSI και το «κούρεμα» του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ. Αντ’ αυτού προβάλλουν την ελάφρυνση, η οποία είναι μια διευκόλυνση πληρωμών και προϋποθέτει την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ για περισσότερα από 20 χρόνια. Μεγάλες επιτυχίες, πράγματι.

Συνολικά κεφάλαια ύψους 81,47 εκατ. ευρώ έχουν διοχετεύσει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το α΄ τετράμηνο του 2016 οι ξένοι επενδυτές για την αγορά ελληνικών μετοχών. Αντίθετα, οι ξένοι επενδυτές το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (Ιανουάριος – Απρίλιος 2014) ήταν πωλητές μετοχών αξίας 382,65 εκατ. ευρώ. Τον περασμένο μήνα, οι πωλητές ελληνικών μετοχών από το εξωτερικό είχαν κωδικούς από Αγγλία, Ελβετία, Ολλανδία, Νησιά Mάρσαλ, Γερμανία, Πολωνία, Παναμάς και Σεϋχέλλες, ενώ οι αγοραστές ελληνικών μετοχών με ξένους κωδικούς προέρχονταν από Νησιά Κέιμαν, Βερμούδες, Αγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Προσφυγή κατά του φορολογικού

Το ενδεχόμενο να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, κατά του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού νόμου, εξετάζει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι σε κάποιες εκ των διατάξεων τίθεται ζήτημα συνταγματικότητας, όπως, για παράδειγμα, το ότι δεν προβλέπεται αφορολόγητο όριο για τους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τις υπηρεσίες του, και μάλιστα δωρεάν, παρέχει για το ζήτημα αυτό ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης. Το εάν, πάντως, θα προσφύγει η ΕΣΕΕ στα δικαστήρια αναμένεται να αποφασισθεί την ερχόμενη Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Επιστροφή στα κέρδη ύστερα από πολύ καιρό

Κέρδη και μάλιστα σημαντικά θα παρουσιάσουν το α΄ τρίμηνο οι μεγάλες συστημικές τράπεζες, βάζοντας τις βάσεις για την επιστροφή σε κερδοφορία, ουσιαστικά για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης το 2009. Αν και οι τράπεζες συνέχισαν τη χαμηλή πτήση στο ξεκίνημα του 2016, λόγω της δυστοκίας στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ωστόσο τα αποτελέσματά τους θα είναι θετικά, κυρίως λόγω των αισθητά χαμηλότερων προβλέψεων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επίσης θετικά επηρεάζουν τα καλά επιτοκιακά αποτελέσματα, αλλά και η περαιτέρω περιστολή δαπανών.

Το έλλειμμα των ΑΠΕ και το δίλημμα του ΥΠΕΚΑ

Η διατύπωση στο σχέδιο του μνημονίου σχετικά με τον λογαριασμό των ΑΠΕ είναι σαφής. Σε διάστημα 12 μηνών και σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα από τον Ιούνιο του 2017 θα πρέπει να μηδενιστεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ. Τι σημαίνει αυτό; Πονοκέφαλο για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, που θα πρέπει να αναζητήσει λύσεις μεταξύ ενός νέου «ψαλιδίσματος» στις ταρίφες των ΑΠΕ και της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ, επιλέγοντας εάν θα δυσαρεστήσει τους παραγωγούς της «πράσινης ενέργειας», στους οποίους άλλα υποσχέθηκε προεκλογικά, ή τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, στους οποίους έχει υποσχεθεί μειώσεις (έστω και μικρές) μέσα στο 2016. Το πιθανότερο είναι να επιμερίσει το βάρος, να το αποφύγει όμως είναι αδύνατον, και αυτό γιατί, με βάση τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, το έλλειμμα αναμένεται να κλείσει στα 236,72 εκατ. ευρώ στο τέλος του 206 και στα 374, 91 εκατ. ευρώ, εάν δεν ληφθούν μέτρα, στο τέλος του 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή