Η έκθεση του ΣΕΒ και τα στοιχεία της Eurostat

Η έκθεση του ΣΕΒ και τα στοιχεία της Eurostat

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για επιλεκτική χρήση ανόμοιων και μη συγκρίσιμων μεταξύ τους στοιχείων κάνει λόγο το υπουργείο Εσωτερικών, αναφορικά με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στις 5 Μαΐου με τίτλο «Υπερτροφικός δημόσιος τομέας». Σύμφωνα με το υπουργείο, σε ό,τι αφορά τη μισθολογική δαπάνη του ελληνικού δημόσιου τομέα, ο ΣΕΒ, βασιζόμενος στα δημοσιευμένα στοιχεία της Eurostat, αναφέρει ότι η μισθολογική δαπάνη στην Ελλάδα (compensation of employees) για το 2015 ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι πολύ υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (12,2% έναντι 10,2%) . Στην πραγματικότητα, συνεχίζει το υπουργείο, η καθαρή μισθολογική δαπάνη για το 2015 ανέρχεται στα 15,8 δισ. ευρώ ή 9% του ΑΕΠ, ποσοστό το οποίο είναι μικρότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (9,2% του ΑΕΠ).

Αποχώρησε από τον διαγωνισμό για την ανάθεση με ΣΔΙΤ των απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου η κοινοπραξία Archirodon – Intrakat – Envitec, η οποία είχε οριστεί προσωρινός ανάδοχος. Η κοινοπραξία ενημέρωσε εγγράφως ότι δεν πρόκειται να παρατείνει την ισχύ της δεσμευτικής της προσφοράς, ούτε να ανανεώσει τις εγγυητικές επιστολές. Νέος προσωρινός ανάδοχος ορίστηκε ο πρώτος επιλαχών, η εταιρεία Τέρνα Ενεργειακή. Ο προσωρινός ανάδοχος είχε οριστεί τον Οκτώβριο του 2014, ωστόσο η υπογραφή της σύμβασης «κόλλησε» για πολύ καιρό, λόγω της τροποποίησης του εθνικού σχεδιασμού για τα απορρίμματα. Τελικά, τον Απρίλιο η κυβέρνηση έδωσε την έγκρισή της για την υπογραφή της σύμβασης.

Αλλο Fetar άλλο φέτα

Το τυρί «φέτα» δεν έπαψε φαίνεται να αποτελεί ποτέ διακαή πόθο για τις άλλες χώρες. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι στη Σλοβενία κυκλοφορούσε λευκό τυρί με την ονομασία «Fetar», ονομασία κάθε άλλο τυχαία. Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στη Λουμπλιάνα είχε ευτυχώς γρήγορα αντανακλαστικά και μέσα από στοχευμένες ενέργειες κατάφερε έτσι ώστε ο Σλοβένος υπουργός Γεωργίας να δώσει εντολή για τη διακοπή της διάθεσης του προϊόντος με την παραπλανητική ονομασία. Ως γνωστόν, η φέτα είναι κατοχυρωμένη ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης εντός Ε.Ε. και επιτρέπεται να παράγεται μόνο στην Ελλάδα και με συγκεκριμένη περιεκτικότητα αιγοπρόβειου γάλακτος.

Οποιος πρόλαβε, αγόρασε ελληνικές μετοχές

Την εκτίμηση ότι… όσοι αγόρασαν, αγόρασαν ελληνικές μετοχές διατυπώνει η JP Morgan, υπογραμμίζοντας ότι ήδη η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει πραγματοποιήσει ένα ράλι +43% στο τρίμηνο, ενσωματώνοντας την επικείμενη ολοκλήρωση της συμφωνίας κυβέρνησης – θεσμών. Οι αναλυτές της αμερικανικής εταιρείας εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει κάποια βραχυπρόθεσμη ανοδική κίνηση για τις εγχώριες μετοχές αν υπάρξει συμφωνία, ωστόσο δεν είναι πιθανό να έχει συνέχεια. Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου 2016 το Χ.Α. είχε σημειώσει απώλειες 30% και εν συνεχεία ανέκαμψε δυναμικά με +43%.

Κατρούγκαλος κατά Οικονομικού Επιμελητηρίου

Διαστάσεις λαμβάνει η κόντρα μεταξύ του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου (φωτ.) και των εκπροσώπων των επιστημόνων, με αιχμή την αύξηση των εισφορών. Μετά τις έμμεσες κατηγορίες για φοροδιαφυγή, ο υπουργός κατηγορεί το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, για «αλχημείες στοιχείων» με σκοπό να ασκηθεί αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος του ΟΕΕ Κ. Κόλλιας είναι μέλος της Κ.Ε. της Νέας Δημοκρατίας. Στην επιχειρηματολογία που αναπτύσσει το υπουργείο Εργασίας, επισημαίνει ότι τα παραδείγματα του ΟΕΕ, δεν αφαιρούν όπως προβλέπει ο νόμος, τις ασφαλιστικές εισφορές από το φορολογητέο εισόδημα, αλλά και δεν συμψηφίζουν την προκαταβολή με αυτήν που καταβλήθηκε το προηγούμενο οικονομικό έτος. Παραδέχεται, πάντως, ότι θα υπάρξει επιβάρυνση για εισοδήματα άνω των 19.000 ευρώ όσον αφορά τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και άνω των 24.000 ευρώ για ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ. Αναμένεται με ενδιαφέρον, η απάντηση του Επιμελητηρίου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή