Το ζήτημα βρίσκεται στο περιεχόμενο της διάταξης

Το ζήτημα βρίσκεται στο περιεχόμενο της διάταξης

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νομοθέτηση της εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων και του περιουσιολογίου είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Αυτό υποστηρίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών απαντώντας στο χθεσινό δημοσίευμα της «Κ», στο οποίο αναφερόταν ότι αναβάλλονται τα σχέδια της κυβέρνησης για την παροχή κινήτρων σε όσους αποκαλύψουν αδήλωτα εισοδήματα. Διότι μπορεί η κυβέρνηση να φέρει μία διάταξη για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων, αλλά αν δεν έχει κίνητρα θα είναι αποτυχημένη, όπως σχολιάζει κυβερνητικός παράγοντας. Μάλιστα, και στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου αναφέρεται ότι τα κίνητρα θα είναι περιορισμένα, χωρίς ταυτόχρονα να περιλαμβάνονται διατάξεις αμνηστίας των φορολογουμένων που έχουν αποκρύψει εισοδήματα. Σημασία, λοιπόν, δεν έχει εάν θα καταθέσει διάταξη στη Βουλή αλλά το περιεχόμενό της.

Τον διαχωρισμό μεταξύ «παλαιών» και «νέων» καταθέσεων στο πρότυπο της Κύπρου φαίνεται ότι προτείνουν παράγοντες των Βρυξελλών, ως κίνητρο για την επιστροφή καταθέσεων. Με τον τρόπο αυτό κάθε «νέο» ευρώ που μπαίνει στο τραπεζικό σύστημα ως κατάθεση θα μπορεί να μετακινείται ελεύθερα χωρίς όρια και περιορισμούς. Σημειώνεται ότι στο πρώτο τετράμηνο του 2016, λόγω της αβεβαιότητας και του φόβου για την έκβαση της διαπραγμάτευσης, οι καταθέσεις έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ τον Απρίλιο η ΤτΕ αναγκάστηκε να αυξήσει τη χρηματοδότηση των τραπεζών, μέσω του Εκτακτου Μηχανισμού (ΕLA), στα 66,88 δισ. ευρώ, από 66,19 δισ. ευρώ τον περασμένο Μάρτιο.

Η απόσταση τους φέρνει πιο κοντά

Οταν οι επικεφαλής της τρόικας αποχώρησαν από την Αθήνα (πριν από το ορθόδοξο Πάσχα), κατέστησαν σαφές με ανακοίνωσή τους ότι δεν είναι προγραμματισμένο να επιστρέψουν στην Αθήνα και οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ένα μπαράζ τηλεδιασκέψεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για όλα τα θέματα ελέγχου. Επί της ουσίας, ό,τι δεν μπόρεσε να συμφωνηθεί στις εκ του σύνεγγυς συναντήσεις φαίνεται πως κλείνει εξ αποστάσεως. Κάτι που φαίνεται να βολεύει και τις δύο πλευρές, αφού και οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν κουραστεί από τις ατέρμονες συζητήσεις στην Αθήνα και η κυβέρνηση δεν θα έχει στα «πόδια» της τους δανειστές.

Δύσκολα θα γίνει η φέτα ΠΟΠ στον Καναδά

Εναλλακτικές προτάσεις για το ζήτημα της προστασίας της φέτας στην αγορά του Καναδά αναμένεται να συζητήσει σήμερα στις Βρυξέλλες ο κ. Γιώργος Σταθάκης. Ο υπουργός Οικονομίας, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., πριν από τη συνεδρίαση θα έχει συνάντηση για το θέμα αυτό με την αρμόδια επίτροπο, Σ. Μάλστρομ, και την Ολλανδή ομόλογό του, Λ. Πλάουμεν. Η κατοχύρωση της φέτας στον Καναδά, ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), όπως ισχύει εντός Ε.Ε., μοιάζει κάτι παραπάνω από απίθανη. Ετσι θα αναζητηθεί εναλλακτική με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις.

Οι ανάγκες της Eυρωζώνης και οι αλλαγές στα εργασιακά

Κοινές αρχές για τη διεξαγωγή των πολιτικών απασχόλησης και των κοινωνικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με έμφαση στις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με την αρμόδια Ευρωπαία επίτροπο, ο προτεινόμενος από την Κομισιόν Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Η απάντηση δόθηκε σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Κούνεβα (φωτ.) για το ποιες θεωρεί η Ε.Ε. «βέλτιστες πρακτικές», ενόψει της αναθεώρησης του ισχύοντος πλαισίου στην Ελλάδα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016. Και βέβαια, δεν άρεσε καθόλου στην κ. Κούνεβα, παρότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί μέσω του τρίτου μνημονίου για επανεξέταση συγκεκριμένων υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας, με βάση τις βέλτιστες πρακτικές σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο και υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα δεν μπορεί να επιστρέψει σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής, ασύμβατα με τους στόχους της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή