Το λόμπι, οι ώρες και το λιμάνι

Το λόμπι, οι ώρες και το λιμάνι

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύσκεψη στο γραφείο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή έχει προγραμματιστεί να γίνει το μεσημέρι της Δευτέρας, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε με τα τελωνεία στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Το πρόβλημα ξεκίνησε από την ανεξήγητη απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσκαλώτου, να περιορίσει το ωράριο λειτουργίας τους κατά τέσσερις ώρες. Εξέλιξη που πλήττει τους εξαγωγείς, αφού δύσκολα προλαβαίνουν μέχρι τις 17.00 μ.μ. να διεκπεραιώσουν όλο τον φόρτο εργασίας τους. Βλέπετε, εδώ και τρία χρόνια κλείνουν στις 21.00 μ.μ. και όλοι ήταν πανευτυχείς. Ολοι; Σε κάθε περίπτωση περισσότερα θα γίνουν αντιληπτά αύριο οπότε και ο γενικός γραμματέας είναι αποφασισμένο να δώσει λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε. Προφανώς με τροπο που θα ικανοποιεί τους περισσότερους τουλάχιστον. Πάντως οι πληροφοριές της αγοράς μιλούν για ισχυρό λομπί ενος εκ των εμπλεκομένων κλάδων, προφανώς όχι των εξαγωγέων αλλά κάποιων που δεν χρειαζόνταν το διευρυμένο ωράριο.

Δεν χρειάζονται επιπλέον κίνητρα, χρειάζεται άρση των υφισταμένων αντικινήτρων. Αυτό επισημαίνουν με νόημα ειδικοί που ασχολούνται επί σειράν ετών με τους αναπτυξιακούς νόμους. Και πάνε ένα βήμα πιο παραπέρα. Εάν θεσπιζόταν η οριζόντια μείωση κατά 50% της φορολογητέας ύλης σε οποιαδήποτε εταιρεία προχωρούσε σε παραγωγικές επενδύσεις, δεν θα χρειαζόταν καν αναπτυξιακός νόμος με ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων. Μοιάζει λίγο «ριζοσπαστική» η πρόταση, αλλά μήπως πρέπει να την ξαναδούν κυβέρνηση και δανειστές;

Οι Αμερικανοί και το Hilton

Τα επενδυτικά κεφάλαια Sankaty και Lonestar «ακούστηκαν» μεταξύ των σοβαρών εκ των συμμετεχόντων στην τελική φάση του διαγωνισμού της Alpha Bank για την πώληση του ξενοδοχείου Hilton. Το αμερικανικό επενδυτικό Sankaty Advisors, που συνδέεται με την Bain Capital, είναι αυτό που προ διετίας έγινε γνωστό στη χώρα μας από την εξαγορά του χαρτοφυλακίου ακίνητων της Credit Agricole Leasing Hellas. Αν και από την τράπεζα τηρείται σιγή ασυρμάτου για τον διαγωνισμό, οι πληροφορίες θέλουν το επενδυτικό ενδιαφέρον ζωηρό και από πολλούς άλλους ομίλους, μεταξύ των οποίων και ελληνικούς. Ζητούμενο είναι, βέβαια, το υψηλότερο δυνατό τίμημα, κάτι που μπορεί να ευνοηθεί από τον χαρακτήρα «trophy asset» που έχει το συγκρότημα, ως εμβληματικό τοπόσημο της πρωτεύουσας.

Πολιτικές εξελίξεις

Με τις εκτιμήσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας να είναι, ούτως ή άλλως, ιδιαίτερα συγκρατημένες, η προσοχή των ξένων funds είναι εστιασμένη αφενός στο μοντέλο αναδιάρθρωσης του δανεισμού που μπορεί να υιοθετηθεί και αφετέρου στις πολιτικές εξελίξεις και ισορροπίες. Εσχάτως, όμως, δεκάδες, κυριολεκτικά, τηλεφωνήματα από το εξωτερικό για ενημέρωση επί των πολιτικών κινήσεων του επόμενου διαστήματος, αλλά και μεσοπρόθεσμα, γίνονται πλέον και προς τους αρμόδιους επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ρωτούν να μάθουν πόσο πιθανή είναι η προσφυγή στην κάλπη και ποιο μείγμα οικονομικής πολιτικής θα υποστηρίξει, εάν επικρατήσει», αναφέρουν στην «Κ» fund managers από το Λονδίνο. Φαίνεται πως η απάντηση που παίρνουν όλοι συνοψίζεται στη φράση: «Είμαστε αταλάντευτοι υποστηρικτές της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, αλλά υποστηρίζουμε εντελώς διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής».

Ο κ. Nίκος Παππάς και τα funds

BlackRock, York Capital Management και Monarch Alternative Capital είναι τρία από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds που θα «δει», κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Και, βεβαίως, θα υπάρχουν και άλλα. Οπως πληροφορείται η στήλη, είναι προγραμματισμένες συναντήσεις με πάνω από 12 επενδυτικά κεφάλαια, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Αναφέρουμε ξεχωριστά, ωστόσο, τα τρία παραπάνω και για έναν επιπλέον λόγο: Εχουν σημαντικές θέσεις σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, είτε αυτά είναι ομόλογα, είτε μετοχές, είτε συμμετοχές σε ελληνικών συμφερόντων επιχειρηματικούς ομίλους. Κάποια από αυτά τα funds, μάλιστα, τα είχε συναντήσει και στις αρχές Φεβρουαρίου, στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Συρία.

Και επειδή το αποτέλεσμα μετράει, στην αγορά σχολιάζουν πως τον Φεβρουάριο οι καθαρές εισροές κεφαλαίων από ξένους επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με την ΕΧΑΕ, τον Φεβρουάριο ήταν 38,05 εκατ. ευρώ, τον Μάρτιο 5,93 εκατ. ευρώ και τον Απρίλιο 11,53 εκατ. ευρώ.

Για έχετε πλήρη εικόνα, σημειώστε ότι από τον Ιούλιο του 2012 έως τα τέλη Οκτωβρίου του 2013 οι εισροές είχαν ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ ή, κατά μέσον όρο, τα 125 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή