Αποπληρωμή ομολόγου 400 εκατ. δολ. από ΕΛΠΕ

Αποπληρωμή ομολόγου 400 εκατ. δολ. από ΕΛΠΕ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποπληρωμή του διετούς ομολόγου, ύψους 400 εκατ. δολαρίων με επιτόκιο με επιτόκιο 4,625%, σύμφωνα με τους όρους της έκδοσης χθες 16 Μαΐου, ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ. Το ομόλογο αποπληρώθηκε από υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα, ενώ ο όμιλος όπως ανακοίνωσε κατά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τριμήνου, εξετάζει επιλογές για αναχρηματοδότηση μελλοντικών λήξεων και βελτίωση των όρων δανεισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, προχώρησε στη σύναψη ομολογιακού δανέιου ύψους 240 εκατ. ευρώ με ελληνικές τράπεζες, υπό τη μορφή Stand By Committed Facillity. Σε ό,τι αφορά τα χρηματοοικονομικά έξοδα του ομίλου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά το δυσμενές περιβάλλον το πρώτο τρίμηνο του έτους, συνέχισαν την πτωτική τους πορεία και μειώθηκαν κατά 3% σε σχέση με πέρυσι.

Μέσα στον Μάιο θα «τρέξει» το πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης εργαζομένων του ομίλου Eurobank. Αρχικός στόχος ήταν η αποχώρηση 1.000 εργαζομένων, όπως προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης, αλλά μετά την πώληση της Eurolife, η οποία απασχολεί περίπου 350 εργαζομένους, ο στόχος αναπροσαρμόστηκε στα 600 άτομα. Το πρόγραμμα εθελουσίας προσφέρει από 28 μισθούς (για εργαζομένους έως 39 ετών) μέχρι και 45 μισθούς (για τους άνω των 50 ετών) ενώ προβλέπεται επιπλέον αποζημίωση 2 μισθών για κάθε παιδί. Πέραν της άμεσης αποχώρησης με τη λήψη αποζημίωσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και τη δυνατότητα διετούς ή τριετούς άδειας μετ’ αποδοχών.

Παρατείνεται η διαβούλευση

Εντονο είναι το ενδιαφέρον ιδιωτών και κυρίως εταιρειών για τον αναπτυξιακό νόμο, γεγονός που οδήγησε το υπουργείο Οικονομίας να παρατείνει τη σχετική δημόσια διαβούλευση, η οποία κανονικά ολοκληρωνόταν χθες, μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 20 Μαΐου. Εως χθες το απόγευμα είχαν αναρτηθεί 406 σχόλια επί του προτεινόμενου νόμου με τα περισσότερα, συνολικά 68, να συγκεντρώνει το άρθρο 7 στο οποίο ορίζονται οι κατηγορίες υπαγόμενων και εξαιρούμενων επενδυτικών σχεδίων. Σχόλια έχουν γίνει και από μεγάλες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ, η Vodafone, η Grivalia Properties, καθώς και εταιρείες από τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Το τέλος διανυκτέρευσης και η πάταξη φοροδιαφυγής

Μερίδα ξενοδόχων και ιδιοκτητών μικρών μονάδων θεωρούν ότι αν η κυβέρνηση καταφέρει να πατάξει την τεράστια φοροδιαφυγή στον χώρο των τουριστικών μισθώσεων σε ιδιωτικές κατοικίες μπορεί να μην επιβάλει το τέλος διανυκτέρευσης από το 2018 στα τουριστικά καταλύματα. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κατάφερε να εξασφαλίσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα έχουν φανεί τα αποτελέσματα των εσόδων από τη φορολογία που έρχεται και για τις τουριστικές μισθώσεις σε ιδιωτικές κατοικίες, ώστε να αποφευχθεί μία ακόμη επιβάρυνση στα καταλύματα.

Δικαστική έρευνα για διαδικτυακό τζόγο

Προκαταρκτική εξέταση για τα τεκταινόμενα στον διαδικτυακό τζόγο από τους προσωρινά αδειοδοτημένους παρόχους παράγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη (φωτ.). Η διενέργεια της εξέτασης ανατέθηκε στον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), όπου και εκκρεμεί ακόμη. Την απάντηση αυτή έδωσε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών του Χ. Θεοχάρη, Π. Μαυρωτά και Γρ. Ψαριανού. Η προκαταρκτική εξέταση βασίζεται στην αίτηση που κατέθεσε ο ΟΠΑΠ στο υπουργείο Οικονομικών, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2015. Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Νίκος Τόσκας ανέφερε ότι, από τις αρχές του έτους, διερευνήθηκαν 21 υποθέσεις παράνομων διαδικτυακών τυχερών παιγνίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή