Ικανοποίηση στην Αθήνα από τις προτάσεις ΔΝΤ για χρέος

Ικανοποίηση στην Αθήνα από τις προτάσεις ΔΝΤ για χρέος

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί επισήμως το οικονομικό επιτελείο να μην παίρνει θέση αναφορικά με τις «γενναίες» προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους (όπως αυτές δημοσιοποιήθηκαν στην εφημερίδα Wall Street Journal), αλλά, δεδομένης της «γενναιοδωρίας» των προτάσεων, δεν θα μπορούσαν να μην αφήνουν ικανοποιημένα τα κυβερνητικά στελέχη. Στη συζήτηση για το χρέος, η Αθήνα συντάσσεται με την ευρωπαϊκή γραμμή αντιμετώπισης του προβλήματος. Οπως ανέφεραν με νόημα, όμως, χθες στο οικονομικό επιτελείο σχολιάζοντας το δημοσίευμα της WSJ, καλό είναι να υπάρχουν προτάσεις. Αλλωστε, όσο πιο «γενναίες» είναι οι προτάσεις του ΔΝΤ, τόσο πιο πιθανό είναι η Ελλάδα να πάρει κάτι περισσότερο από μία απόφαση για μέτρα απλής διαχείρισης του ελληνικού χρέους, που προωθεί κατά βάση η Ευρωζώνη.

Η μέση ετήσια μεικτή αμοιβή των εργαζομένων στη Λάρκο το 2015 ήταν 32.500 ευρώ. Εάν συνυπολογιστούν εργοδοτικές και όλες οι άλλες εισφορές που καταβάλλει η Λάρκο, το μέσο ετήσιο κόστος σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνά τις 44.500 ευρώ. Τα στοιχεία αυτά αναφέρει ως διευκρινιστικά, με αφορμή άρθρο της «Κ» στις 7 Μαΐου 2016, ο πρόεδρος της εταιρείας Μιχάλης Ρενέσης. Ο ίδιος διευκρινίζει επίσης ότι οι τόκοι από το μοναδικό ομολογιακό δάνειο που έχει η Λάρκο για όλο το 2015 ανήλθαν σε 2.238.178,58 ευρώ, ενώ επισημαίνει ότι αυτή την περίοδο η εταιρεία βρίσκεται στο τέλος της εκπόνησης ενός βιώσιμου επενδυτικού σχεδίου.

Βλέπει τραπεζική ανάκαμψη η UBS

Θετική για τις εξελίξεις στην Ελλάδα εμφανίζεται η UBS, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – δανειστών, κάτι που, όπως τονίζει, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάκαμψη των τραπεζών. Στην ανάλυσή της σημειώνει ότι ακολουθεί πιο θετική στάση έναντι των ελληνικών τραπεζών, προχωρώντας παράλληλα σε αναβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή της Alpha Bank. Οπως εκτιμά, οι ελληνικές τράπεζες πλησιάζουν ένα σημείο καμπής και προβλέπει πως θα υπάρξει βελτίωση συνθηκών σε πολλά μέτωπα όταν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Θεωρεί καταλύτες την επαναφορά του waiver, τη σταδιακή άρση των capital controls και την αποκλιμάκωση των «κόκκινων» δανείων.

Δεν αποσαφηνίζει τις προθέσεις της η Cyta

Μετά τα δημοσιεύματα περί πώλησης της θυγατρικής της στην Ελλάδα, η κυπριακή Cyta ανακοίνωσε χθες ότι στηρίζει τη θυγατρική της εταιρεία στην Ελλάδα. Επίσης επαινεί το έργο της Cyta Hellas, σημειώνοντας ότι το όποιο επιχειρηματικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται για την ίδια πιστοποιεί την αξία της. «Αναγνωρίζεται και από τους ανταγωνιστές της πως κάνει καλά τη δουλειά της και έχει δυναμική προοπτική», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η εταιρεία διευκρινίζει ακόμη ότι δεν υπάρχει πρόταση ενδιαφέροντος και ότι δεν διενεργείται καμία σχετική διαδικασία. Το μόνο που δεν αποσαφηνίζει η εταιρεία είναι οι προθέσεις της σχετικά με το μέλλον της Cyta Hellas, που ήταν και το ζητούμενο.

Αναβαθμισμένες υπηρεσίες από το ΚΕΠΕΑ

Νέες online εφαρμογές παρέχει πλέον σε εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα αλλά και σε άνεργους το Κέντρο Πληροφόρησης της ΓΣΕΕ (ΚΕΠΕΑ), προκειμένου να υπολογίζουν μόνοι τους την αποζημίωσή τους, τα δώρα εορτών ή ακόμη και την άδειά τους. Στην αναβαθμισμένη ιστοσελίδα του, το Κέντρο παρέχει πληροφορίες για τα κυριότερα θέματα της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, τα οποία έχουν κωδικοποιηθεί και παρατίθενται στο «http://www.kepea.gr/article.php? cat=12» Αλφαβητικό Ευρετήριο το οποίο ενημερώνεται και εμπλουτίζεται διαρκώς. Επίσης, εργαζόμενοι και άνεργοι μπορούν να ενημερώνονται για θέματα επικαιρότητας, νόμους, εγκυκλίους, καθώς και να υποβάλλουν γραπτώς το ερώτημά τους. Παράλληλα οι άνεργοι μπορούν να καταχωρίσουν το βιογραφικό τους στην online βάση δεδομένων και οι επιχειρήσεις να αναζητήσουν προσωπικό αντίστοιχα. Εστω και αργά, είναι καλό η ΓΣΕΕ να ανακαλύπτει τις νέες τεχνολογίες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή