Αυτοί που σίγουρα διάβασαν το νομοσχέδιο

Αυτοί που σίγουρα διάβασαν το νομοσχέδιο

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μικροσκόπιο των στελεχών της τρόικας βρίσκοταν χθες, αλλά και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το πολυνομοσχέδιο και οι διατάξεις που τελικά ψηφίστηκαν.

Μέσα σε πολύ λίγο χρόνο, οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας θα έπρεπε να συντάξουν την έκθεση προόδου που θα περιέγραφε τι τελικά ψηφίστηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο και αν κατ’ επέκταση έχουν εφαρμοστεί όσα συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης ή αν η Αθήνα προχώρησε σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Από τη θετική εισήγηση της έκθεσης αυτής εξαρτάται και η εκταμίευση της δόσης.

Θα μπορούσε, λοιπόν, να υποστηρίξει κανείς ότι στελέχη της τρόικας και Ελληνες βουλευτές είχαν παράλληλους βίους το τελευταίο πενθήμερο. Με τη μόνη –αλλά ουσιαστική– διαφορά ότι είναι βέβαιο πως οι πρώτοι έχουν διαβάσει εξονυχιστικά το νομοσχέδιο και γνωρίζουν πολύ καλά τι έχει ψηφιστεί.

Στο 26,76% του περυσινού ΑΕΠ της χώρας, που ανήλθε στα 176,023 δισ. ευρώ, αντιστοιχεί η σημερινή κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου, που για πρώτη φορά μέσα στο 2016 ξεπέρασε τα 47 δισ. ευρώ. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες έχουν συνολική κεφαλαιοποίηση 12,326 δισ., όταν τον περυσινό Νοέμβριο, που ολοκληρωνόταν η τρίτη ανακεφαλαιοποίησή τους, είχαν συνολική αξία 11,93 δισ. Στις 12 Φεβρουαρίου 2016, η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών είχε βυθισθεί στα 4,42 δισ. Στην κορυφή της κεφαλαιοποίησης παραμένει η Coca-Cola HBC με αξία 6,486 δισ. ευρώ και ακολουθεί με απόσταση σχεδόν 2 δισ. ευρώ η αντίστοιχη του ΟΤΕ με αξία 4,656 δισ. ευρώ.

Εκπαιδευτικοί που εξαιρούνται

Με τον παλαιό τρόπο θα συνταξιοδοτηθούν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές των οποίων η πράξη συνταξιοδότησης θα εκδοθεί έως την 1η Σεπτεμβρίου 2016. Πρόκειται στην ουσία για ασφαλισμένους που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και έσπευσαν να συμπληρώσουν τα έντυπα παραίτησης, πριν πάρει ΦΕΚ ο νόμος, παγιδεύτηκαν όμως στις μειώσεις του νέου ασφαλιστικού, καθώς η σχέση εργασίας των εκπαιδευτικών λύνεται αυτοδίκαια την 31η Αυγούστου κάθε έτους. Οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί δεν υπάγονται στις νέες διατάξεις, ο χρόνος παραμονής στην υπηρεσία έως τις 31 Αυγούστου 2015 λογίζεται ως συντάξιμος και ορίζεται νέα καταληκτική ημερομηνία του δικαιώματος ανάκλησης αιτήσεων παραίτησης η 3η Ιουνίου 2016.

Δεν βιάζονται ιδιαίτερα να καταθέσουν δήλωση

Μικρό το ενδιαφέρον των πολιτών για τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Τριάντα επτά μέρες πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, μόλις το 23,5% των φορολογουμένων έχει καταθέσει τη δήλωση. Δηλαδή περισσότεροι από 4,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν καταθέσει δήλωση. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να κατατίθενται σε καθημερινή βάση 124.000 δηλώσεις. Βέβαια, οι Ελληνες φορολογούμενοι είναι μαθημένοι να συμπληρώνουν τη δήλωσή τους την τελευταία στιγμή, καθώς γνωρίζουν ότι θα δοθεί παράταση. Με βάση την καθυστέρηση που παρατηρείται, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα δοθεί παράταση.

Προς ταχύτερη διάθεση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ

Βήμα για την επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων που κατατίθενται από επιχειρήσεις στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ αποτελεί η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας και του ενδιάμεσου φορέα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα (ΕΦΕΠΑΕ) για τη διαχείριση των προγραμμάτων. Οι προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων στα πρώτα τρία προγράμματα που στοχεύουν στην ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι σε πλήρη εξέλιξη και η επιλογή του φορέα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση (φωτ.), «θα συμβάλει στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διάθεση των κονδυλίων». Ο ΕΦΕΠΑΕ είχε διαχειριστεί και τα προγράμματα του προηγούμενου ΕΣΠΑ και η τεχνογνωσία που διαθέτει θα επιτρέψει τη διάχυση της ενημέρωσης για τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη, αλλά και γι’ αυτά που πρόκειται να προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή