«Προσομοίωση» διαπραγμάτευσης

«Προσομοίωση» διαπραγμάτευσης

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια γεύση από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας θα πάρουν όσοι βρεθούν στο συνέδριο του Economist σήμερα. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη και των εκπροσώπων των θεσμών, και συγκεκριμένα του κ. Ντ. Κοστέλο της Κομισιόν, της κ. Ντέλιας Βελκουλέσκου (φωτ.) του ΔΝΤ, του κ. Φρ. Ντρούντι της ΕΚΤ και του κ. Ν. Τζιαμαρόλι του ESM. Είναι βέβαιο ότι δημοσίως δεν θα γίνει συζήτηση όπως γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες των αιθουσών όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, αλλά η σύνθεση του «τραπεζιού» είναι σχεδόν ίδια με εκείνη των διαβουλεύσεων των προηγούμενων μηνών. Από το «τραπέζι» θα λείπει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, αλλά είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και συνάντηση του υπουργού με τους επικεφαλής της τρόικας στο περιθώριο του συνεδρίου. Μόνο που αυτή –αν πραγματοποιηθεί– θα είναι πάλι πίσω από κλειστές πόρτες.

Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (Restricted Default) διατηρεί τις ελληνικές τράπεζες η Fitch, λόγω των κεφαλαιακών περιορισμών.  Οπως επισημαίνεται, η αξιολόγηση απηχεί την άποψη της Fitch ότι θα χρεοκοπούσαν αν αρθούν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί. Σημειώνεται ότι ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης είχε υποβαθμίσει το αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών σε Restricted Default στις 29 Ιουνίου 2015, αμέσως μετά την επιβολή των capital controls. Η Fitch αναγνωρίζει ότι έχει πραγματοποιηθεί σημαντική βελτίωση στα μεγέθη των τραπεζών, ωστόσο το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει εύθραυστο και οι τράπεζες δεν έχουν ανακτήσει την εμπιστοσύνη.

Ο όρος που θέτει η επιτροπή

Απολύτως ουσιώδεις και διόλου επουσιώδεις είναι οι αλλαγές που ζητεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού στη συμφωνία μετόχων της κοινής εταιρείας Σκλαβενίτη – Μαρινόπουλου. Η οριστική συμφωνία δεν έχει κατατεθεί, διότι η ΕΑ φέρεται να έχει ζητήσει να μη συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της νέας εταιρείας μέλη της οικογένειας Μαρινόπουλου. Υπενθυμίζεται ότι, βάσει του αρχικού σχεδίου, στην κοινή εταιρεία πρόεδρος θα ήταν ο κ. Λ. Μαρινόπουλος και διευθύνων σύμβουλος ο κ. Γ. Σκλαβενίτης. Οι δύο εταιρείες θα συμμετέχουν με 50% έκαστη, ωστόσο στη γνωστοποίηση της συγκέντρωσης που έχει γίνει στην ΕA αναφέρεται ότι η Σκλαβενίτης θα έχει αποκλειστικό έλεγχο επί της εταιρείας.

«Αλλεργικές» στις αποδείξεις οι τουριστικές περιοχές

Η φορολογική συμμόρφωση, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τα πολυκαταστήματα και τα μεγάλα σoύπερ μάρκετ που χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο οι κάτοικοι στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη κ.λπ. λειτουργούν θετικά για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Αυτά εκδίδουν πάντα αποδείξεις, σε αντίθεση με τα μικρά μαγαζιά που υπάρχουν στις νησιωτικές περιοχές. Το στοιχείο αυτό γίνεται περισσότερο εμφανές μετά την εξίσωση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Ο ΦΠΑ μειώνεται τη στιγμή που η τουριστική κίνηση αυξάνεται. Μένει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό το υπουργείο Οικονομικών.

O επικοινωνιακός Γιούνκερ και η σημαντική συζήτηση

Η ατραξιόν της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ ήταν αναμφίβολα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Εξωστρεφής, άνετος, φιλικός, κερδίζει το ακροατήριό του, ειδικά στην Ελλάδα, η οποία «διψάει» για έναν καλό λόγο από Ευρωπαίους αξιωματούχους. Αυτό έκανε για μια ακόμη φορά χθες ο κ. Γιούνκερ. Ωστόσο, σύμφωνα με επιχειρηματίες, η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου ήταν η πρωινή κλειστή συνεδρίαση. Στη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης έγιναν εισηγήσεις από μέλη του επί ειδικών θεμάτων. Ετσι, ο κ. Ε. Βασιλάκης της Aegean Airlines μίλησε για τη φορολογία, ο κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος της Chipita για τα εργασιακά και ο κ. Eυ. Μυτιληναίος του ομώνυμου ομίλου, για την αγορά ενέργειας. Οι εισηγήσεις, λένε όσοι συμμετείχαν, ήταν ενδιαφέρουσες κι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση που ακολούθησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή