Εφαγαν τα σάντουιτς, και 12 ώρες για να αποφασίσουν

Εφαγαν τα σάντουιτς, και 12 ώρες για να αποφασίσουν

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες πραγματοποιήθηκε στο συνέδριο του Economist μια συζήτηση μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκη και των εκπροσώπων των τεσσάρων θεσμών. Σε γενικές γραμμές οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας άσκησαν πιέσεις στην κυβέρνηση για πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος. Κριτική, όμως, ασκήθηκε και προς την Ευρωζώνη, που πάντα λαμβάνει αποφάσεις την τελευταία στιγμή, έχοντας εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια. Μάλιστα, σε κάποιο σημείο ο εκπρόσωπος του ESM, κ. Ν. Τζιαμαρόλι (φωτ.), προσπάθησε να χαλαρώσει ελαφρώς το κλίμα κάνοντας ένα αστείο. Οπως είπε, το Eurogroup της 24ης Μαΐου –στο οποίο συμμετείχε– έλαβε την απόφασή του για το χρέος ύστερα από 12 ώρες και συγκεκριμένα τη στιγμή που τελείωσαν τα σάντουιτς!

Χαρτοφυλάκια δανείων δεν πωλούν μόνο οι ελληνικές τράπεζες αλλά και οι διεθνείς, ακόμα και αν δεν πρόκειται για «κόκκινα» δάνεια, αλλά για πλήρως εξυπηρετούμενα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Royal Bank of Scotland (RBS), πάλαι ποτέ ηγέτις στον κλάδο της ναυτιλιακής χρηματοδότησης. Το Reuters αναφέρει ότι η RBS έχει βάλει «πωλητήριο» στο χαρτοφυλάκιο δανείων που έχει χορηγήσει προς τους Ελληνες πλοιοκτήτες, εκτιμώμενης αξίας 3 δισ. δολαρίων. Μεταξύ των ομίλων που εκτιμάται ότι έχουν υποβάλει προσφορά, είναι η Credit Suisse και η China Merchants Holdings. Υπενθυμίζεται ότι η RBS βρίσκεται υπό κρατικό έλεγχο, μετά τη διάσωσή της πριν από μερικά χρόνια.

Σίριαλ η Γ.Σ. της Attica Bank

Συνεχίζεται το σίριαλ στην Attica Bank, αφού και χθες διακόπηκε η γενική συνέλευση κατόπιν αιτήματος μετόχου. Χθες ξεκίνησε μετά τη διακοπή της Γ.Σ. της 16ης Ιουνίου και ορίστηκε να συνεχιστεί τη Δευτέρα 27.06. Οι συνεχείς διακοπές ασφαλώς συνδέονται με τις σαρωτικές αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στο Δ.Σ. και οι οποίες φαίνεται ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να υλοποιηθούν. Οπως μαθαίνουμε, ονόματα έρχονται και φεύγουν καθώς δεν είναι εύκολο να συμφωνήσουν οι διάφορες ομάδες στο Ταμείο των μηχανικών, το ΤΣΜΕΔΕ, που ελέγχει το 57%. Επιπλέον, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα δείχνει και η κυβέρνηση, ενώ τον τελικό λόγο θα έχει η ΤτΕ, που θα πρέπει να εγκρίνει τα πρόσωπα.

Διευκρινίσεις από την ΤτΕ για τον Ειδικό Εκκαθαριστή

Διευκρινίσεις αναφορικά με τη διαδικασία επιλογής του ενιαίου Ειδικού Εκκαθαριστή έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος με αφορμή δημοσιεύματα. Οπως σημειώνει, ο ορισμός Ειδικού Εκκαθαριστή για το σύνολο των υπό εκκαθάριση τραπεζών αποτελούσε υποχρέωση της ΤτΕ βάσει του μνημονίου, ενώ για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε διεθνής διαγωνισμός όπου υποβλήθηκαν 7 προσφορές. Εν συνεχεία τις προσφορές εξέτασε επιτροπή αξιολόγησης αποτελούμενη από 5 διευθυντές της ΤτΕ και 2 τεχνικούς συμβούλους, η οποία επέλεξε ως Ειδικό Εκκαθαριστή την εταιρεία PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση, μέτοχοι της οποίας είναι η PwC, η Qualco και η σουηδική Hoist Kredit Aktiebolag.

Κλοπή η φοροδιαφυγή, αλλά το κάνουν κι άλλοι

Μερικά πράγματα δεν αλλάζουν στη χώρα μας, κάτι το οποίο πιστεύουν και αρκετοί Ελληνες. Για παράδειγμα, στην έρευνα που έκανε η διαΝΕΟσις για τη φοροδιαφυγή, ρώτησε εάν η φοροδιαφυγή θεωρείται κλοπή. Αν και το 91,2% απάντησε καταφατικά, σε επόμενη ερώτηση το 36,4% των ερωτηθέντων υποστήριξε πως φοροδιαφεύγει σε κάθε ευκαιρία λόγω του μεγάλου αριθμού των πολιτών που επίσης φοροδιαφεύγουν. Σε επόμενη πρόταση που αφορούσε την πιθανότητα πάταξης της φοροδιαφυγής, το 62,2% απάντησε πως θεωρεί αφελείς όποιους πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε πράγματι να επιτευχθεί. Από τις ανωτέρω απαντήσεις παρατηρείται το παράδοξο πως, μεταξύ των ερωτηθέντων, πολλοί ήταν εκείνοι που ενώ θεωρούν τη φοροδιαφυγή μια πράξη κλοπής, παρά ταύτα, επιλέγουν να φοροδιαφεύγουν, καθώς ακολουθείται ως πρακτική από πολλούς φορολογουμένους και με την πεποίθηση πως το φαινόμενο θα υπάρχει στο διηνεκές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή