Αλλα λένε, άλλα ψηφίζουν και για τη διοίκηση του ΤΧΣ

Αλλα λένε, άλλα ψηφίζουν και για τη διοίκηση του ΤΧΣ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απλόχερη στήριξη στη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στο έργο της προσέφερε το Μαξίμου, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για τη μέχρι τώρα παρουσία της διοίκησης του ΤΧΣ, καθώς, εκτός των άλλων, έφερε εις πέρας το δύσκολο έργο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών». Σωστά όλα αυτά θα μπορούσε να πει κανείς, ωστόσο, όπως μαθαίνουμε, η απόφαση της Επιτροπής Αξιολόγησης, που έκρινε και ζήτησε την παραίτηση της διοίκησης του ΤΧΣ, ήταν ομόφωνη. Δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών, που συμμετείχε στην επιτροπή με ένα μέλος, όχι μόνο δεν καταψήφισε την εισήγηση της επιτροπής, αλλά ούτε καν διατύπωσε αντίθετη άποψη ή ενστάσεις. Τώρα, το πώς η κυβέρνηση ταυτόχρονα ψηφίζει την αντικατάσταση της διοίκησης του ΤΧΣ και τη στηρίζει εξηγείται υπό το πρίσμα της ευρύτερης κυβερνητικής στρατηγικής: άλλα λέμε, άλλα κάνουμε και άλλα πιστεύουμε.

Τα «παράδοξα»

Πάνω από 10%, που μπορεί να αγγίξει και το 14% με 15%, διαμορφώνεται σήμερα το επιτόκιο δανεισμού για τις μεταλλουργικές – εξορυκτικές επιχειρήσεις από τις εγχώριες τράπεζες, λόγω του επενδυτικού ρίσκου της χώρας. Ετσι οι περισσότερες εταιρείες έχουν στραφεί, μέσω των θυγατρικών τους, στο εξωτερικό για να εξασφαλίσουν κεφάλαιο κίνησης. Ο μέσος όρος αναμονής για επιστροφή ΦΠΑ από το υπουργείο Οικονομικών αρχίζει από τους 12 μήνες και φθάνει το 18μηνο. Το εντυπωσιακό είναι ότι παρατηρείται μετανάστευση στελεχών από αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού (π.χ. Αγγλία) σε ελληνικές που παρουσιάζουν αξιοπρεπή ανάπτυξη, λόγω του υψηλού δείκτη εξωστρέφειας.

Μια σχέση με διακυμάνσεις

Δεν το θέλει αλλά δεν μπορεί να κάνει και χωρίς αυτό. Ο λόγος για το ΔΝΤ και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο. Οπως ανέφερε ο υπουργός: «Μας έχει ευνοήσει ότι το ΔΝΤ, για παράδειγμα, είχε σκληρή θέση για το χρέος. Στο θέμα του χρέους ήμασταν μαζί με το ΔΝΤ». Από την άλλη παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ «είναι σκληρό στα μέτρα». Ο ίδιος έδειξε να προτιμάει την αποχώρησή του, καθώς, όπως είπε, ως πανεπιστημιακός, υπουργός και Ευρωπαίος, «προφανώς θεωρώ ότι ο ESM έπρεπε να είναι το ΔΝΤ της Ευρώπης». Εξέφρασε, όμως, την κατανόησή του για το γεγονός ότι άλλες χώρες επιμένουν στη συμμετοχή του.

Οπως φαίνεται, θέλει, αλλά το θέλω των άλλων ευρωπαϊκών χωρών υπερτερεί.

Κινεζικό σωσίβιο αναζητάει η ΔΕΗ

Μπορεί Ευρωπαίοι και εγχώριοι επενδυτές να μην ανταποκρίθηκαν στις προτάσεις του επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη, ο ίδιος όμως δεν το βάζει κάτω. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Επιχείρησης, ο κ. Παναγιωτάκης, που συνοδεύει τον κ. Τσίπρα στο Πεκίνο και στη Σαγκάη, συναντήθηκε με εκπροσώπους 17 κινεζικών εταιρειών. Με ορισμένες από αυτές είχαν γίνει επαφές στην Αθήνα, ενώ θα συνεχιστούν με ανταλλαγή επισκέψεων. Θερμή υποδοχή επιφύλαξε στον κ. Παναγιωτάκη η CMEC, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους της Κίνας.

Προσφορά από ασφαλιστικό ταμείο για ΑΤΕ Ασφαλιστική

Πρόταση προς την Tράπεζα Πειραιώς για τη διερεύνηση των οικονομικών στοιχείων της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, προκειμένου να πάρει μέρος ως υποψήφιος επενδυτής στη διεκδίκηση της εταιρείας, κατέθεσε το ΤΕΑ – ΕΑΠΑΕ, το επαγγελματικό ταμείο που έχουν συστήσει οι εργαζόμενοι στις ασφαλιστικές εταιρείες. Η πρόταση έπεσε στο κενό, καθώς η Πειραιώς, που είναι ο σημερινός μέτοχος της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, απέρριψε την πρόταση, λόγω της προοπτικής υλοποίησης της συμφωνίας με την ERGO Ασφαλιστική. Η συμφωνία με τη γερμανική εταιρεία εκκρεμεί από τον Αύγουστο του 2014 και, παρά τις εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις, δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη. Η καθυστέρηση έχει προκαλέσει την γκρίνια των εργαζομένων, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η αβεβαιότητα πλήττει την εταιρεία, που αποδυναμώνεται από τη μείωση της παραγωγής της. Αυτή ήταν η αιτία, σύμφωνα με τους ίδιους, που τους οδήγησε στο να αναλάβουν την πρωτοβουλία διεκδίκησής της, χωρίς όμως να πείσουν τον μέτοχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή