Ο Μ. Παναγιωτάκης έκρουσε ξανά τον κώδωνα κινδύνου

Ο Μ. Παναγιωτάκης έκρουσε ξανά τον κώδωνα κινδύνου

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα αδιέξοδα της ΔΕΗ περιέγραψε, μεταξύ άλλων, στη μακρά ομιλία του προς τους μετόχους στη χθεσινή επεισοδιακή γενική συνέλευση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μ. Παναγιωτάκης. Ανείσπρακτες οφειλές, ρευστότητα, ρευματοκλοπές, ραγδαία μείωση της παραγωγής λιγνίτη, που φέτος, όπως είπε, θα φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ, και οι νέες ρυθμίσεις για τη μείωση των μεριδίων στη λιανική, που εγκυμονεί τον κίνδυνο να απομείνει η ΔΕΗ με τους «κακοπληρωτές». Εκρουσε ξανά τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της ΔΕΗ και όχι μόνον, όπως είπε· μετέφερε, ωστόσο, στους μετόχους και νότες αισιοδοξίας προαναγγέλλοντας νέα σχέδια, όπως η δραστηριοποίηση στην εμπορία φυσικού αερίου σε περιοχές όπου δεν υπάρχει αγωγός μεταφοράς, καθώς και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Επανέλαβε το σχέδιο για σύσταση θυγατρικών με πελατολόγιο απ’ όλες τις κατηγορίες πελατών και την πώλησή τους σε ιδιώτες, αλλά και την κατασκευή της μονάδας Μελίτη 2 από κοινού με ιδιώτες.

Ενεργές μερίδες Μόλις 865 είναι οι ενεργές μερίδες στο Χρηματιστήριο, όπου η αξία του χαρτοφυλακίου τους τον περασμένο μήνα ξεπερνούσε τα 3 εκατ. ευρώ η κάθε επενδυτική μερίδα. Πρόκειται για έναν πολύ μικρό αριθμό επενδυτικών σχημάτων, που κατέχουν κυρίως μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όταν συνολικά οι ενεργές μερίδες στο Χ.Α. τον περασμένο μήνα είχαν διαμορφωθεί στις 740.556. Να υπενθυμίσουμε ότι το καλοκαίρι της φούσκας το 1999 οι συνολικές ενεργές μερίδες είχαν προσεγγίσει τα 1,8 εκατ. Τον φετινό Ιούνιο η πλειονότητα των ενεργών μερίδων με αξία έως 3.000 ευρώ ανέρχονταν στις 642.898. Για χαρτοφυλάκια μέχρι 100.000 ευρώ υπήρχαν 2.162 ενεργές μερίδες.

Σωτήρια λύση για καταλύματα

Λύση σε πολλές περιπτώσεις τουριστικών καταλυμάτων που κινδύνευαν ακόμη και μέσα στην αιχμή της σεζόν να κλείσουν για τυπικούς λόγους έδωσε νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομίας. Σύμφωνα με αυτήν, τα ξενοδοχεία διατηρούν το ειδικό σήμα λειτουργίας τους ακόμη και αν από τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά που έχουν καταθέσει στην αρμόδια υπηρεσία λείπει η απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων, με την προϋπόθεση ότι έχει κατατεθεί το σχετικό αίτημα έγκρισης στην αρμόδια περιβαλλοντική αρχή ή ότι αυτό θα κατατεθεί εντός των επόμενων τεσσάρων μηνών. Για όσα ξενοδοχεία έχει αφαιρεθεί το ειδικό σήμα λειτουργίας για τον ίδιο λόγο επαναχορηγείται με την κατάθεση του αιτήματος.

Νέα μέλη Δ.Σ. και μικρή αύξηση αμοιβών

Τέσσερα νέα μέλη σε αντικατάσταση ισάριθμων παλαιών, και συγκεκριμένα τους κ. Γ. Ανδριώτη, Χ. Παπαγεωργίου, Β.Χατζηαθανασίου και Λ. Σταθάκη, ενέκρινε η χθεσινή Γ.Σ. της ΔΕΗ. Η Γ.Σ. ενέκρινε μικρή αύξηση αμοιβών για τα μέλη της διοίκησης σε εφαρμογή του νέου νόμου που επιτρέπει την υπέρβαση του πλαφόν των αμοιβών του γ.γ. υπουργείου. Οι πρόσθετες αμοιβές αφορούν την παρουσία των μελών στα διοικητικά συμβούλια, όπως και στα συμβούλια διεύθυνσης, καθώς και στα εκτός έδρας, και ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 195.000 ευρώ ετησίως για όλα τα μέλη.

Δυσοίωνα μηνύματα από τον οίκο Μoody’s

Μεγαλύτερη ύφεση και πολιτικά ρίσκα, λόγω κακού παρελθόντος, βλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Μoody’s για την Ελλάδα. Ο οίκος θεωρεί ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,7% φέτος, ενώ το χρέος θα φτάσει στο υψηλότερο σημείο του το 2016 (182,8% του ΑΕΠ). Παράλληλα, θεωρεί πως ο τραπεζικός κλάδος παραμένει αδύναμος και παρά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση η ποιότητα ενεργητικού παραμένει πηγή ανησυχίας. Ετσι, εκτιμά ότι θα αυξηθούν τα «κόκκινα» δάνεια, φτάνοντας το 40% περίπου του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων. Ωστόσο, στα ρίσκα για την Ελλάδα ο οίκος αναδεικνύει κυρίως την οριακή πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή, αλλά και το ισχνό ιστορικό της Ελλάδας στην εκτέλεση νομοθετημένων μεταρρυθμίσεων. Μία ακόμα φορά το πρόβλημα δείχνει να είναι η εμπιστοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή