Πολύ ψηλά ο πήχυς της εταιρικής διακυβέρνησης

Πολύ ψηλά ο πήχυς της εταιρικής διακυβέρνησης

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν έξι έγιναν επτά και οσονούπω θα γίνουν οκτώ οι εργαζόμενοι στο Δ.Σ. της ΔΕΗ. Το καταστατικό της προβλέπει δύο εκπροσώπους εργαζομένων στο Δ.Σ., θέσεις που διασφάλισαν για μία ακόμη θητεία ο Ν. Φωτόπουλος και ο Π. Καραλευθέρης. Ο συνολικός, ωστόσο, αριθμός εργαζομένων στο Δ.Σ. φτάνει τους επτά, αφού η κυβέρνηση σε όλες τις μέχρι τώρα αντικαταστάσεις μελών που εκπροσωπούν το Δημόσιο τοποθέτησε εργαζομένους της ΔΕΗ (ένας από αυτούς συνταξιούχος), συμπεριλαμβανομένων του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Μ. Παναγιωτάκη και αντιπροέδρου Γ. Ανδριώτη. Η προχθεσινή Γ.Σ. ενέκρινε έναν ακόμη εργαζόμενο ως εκπρόσωπο του Δημοσίου στο Δ.Σ., ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε επτά. Εργαζόμενος της ΔΕΗ θα είναι όμως και ο αντικαταστάτης εκπροσώπου της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, η θητεία του οποίου λήγει. Στα 11 μέλη του Δ.Σ., δηλαδή, τα οκτώ θα είναι εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Αυτό κι αν είναι εταιρική διακυβέρνηση…

Κατόπιν εορτής

Και ξαφνικά η κυβέρνηση ανακάλυψε ότι το μνημόνιο του Ιουλίου του 2015 περιείχε προβληματικούς όρους για τις διοικήσεις των τραπεζών. Τότε, όταν συμφωνήθηκε το μνημόνιο, κυβερνητικά στελέχη πανηγύριζαν γιατί το κείμενο ήταν αόριστο. Αυτό είναι αλήθεια. Εκείνο το μνημόνιο ήταν από τα πιο προχειρογραμμένα και οι λεπτομέρειες σε πολλά σημεία αφέθηκαν για τις κατοπινές επικαιροποιήσεις. Ομως, σ’ εκείνο το κείμενο ξεχώρισαν οι σελίδες που αφορούσαν τις τράπεζες και περιέγραφαν τις δεσμεύσεις της Αθήνας για αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Οταν αντιλήφθηκαν στην κυβέρνηση τι είχαν αποδεχθεί, ήταν πλέον πολύ αργά.

Στα όριά του το Taxisnet

Φόβους για κατάρρευση του Taxisnet, στην περίπτωση που δεν δοθεί και δεύτερη παράταση, εκφράζουν στελέχη της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, απομένουν τρεις ημέρες για τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων και ακόμα δεν έχουν υποβληθεί περισσότερες από 600.000-700.000 δηλώσεις. Στην περίπτωση κατάρρευσης, για παράδειγμα, την τελευταία ημέρα, αυτό σημαίνει ότι δεν θα υποβληθούν περίπου 200.000 δηλώσεις. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα αναγκαστούν να πληρώσουν τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία. Ωστόσο πρόβλημα θα δημιουργηθεί και με την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ από μία ενδεχόμενη κατάρρευση του συστήματος. Δηλαδή θα καθυστερήσει σημαντικά η εκκαθάριση του φόρου ακινήτων.

Στηρίζει σήμερα για να τον στηρίξουν αύριο

Καιρό είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να καλέσει σε συνέντευξη τους ανταποκριτές των ελληνικών ΜΜΕ στις Βρυξέλλες, έπειτα από Eurogroup ή Ecofin. Το έκανε χθες για να δηλώσει δημόσια και επισήμως ότι η ελληνική κυβέρνηση διαφώνησε με την επιβολή κυρώσεων στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, επειδή δεν έλαβαν επαρκή μέτρα μείωσης του ελλείμματός τους. Οι λόγοι δεν είναι μόνο ιδεολογικοί (άλλωστε ο ίδιος έχει εφαρμόσει πολλά δημοσιονομικά μέτρα) αλλά και τακτικοί. Επίκειται η συζήτηση για το χρέος και για την αλλαγή στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος. Και η Αθήνα ελπίζει (για μία ακόμη φορά) στη συμπαράσταση των Νοτίων.

Το κράτος δεν πιστεύει στις ιδιωτικές επενδύσεις

Μία πιθανή εξήγηση της «κακοδαιμονίας» που χαρακτηρίζει το σύστημα χορήγησης αδειών σε ιδιωτικές επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα, και ιδίως σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ακινήτων, έδωσε προ ολίγων ημερών στέλεχος μεγάλης ιδιωτικής εταιρείας του κλάδου. Οπως ανέφερε, μεγάλο μέρος του προβλήματος έγκειται στο ότι ο μηχανισμός του Δημοσίου, από τους υπουργούς μέχρι τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, απαρτίζεται από ανθρώπους που στην πλειονότητά τους δεν πιστεύουν ότι οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα αποτελούν τη λύση για την επιστροφή της χώρας στην ανάκαμψη.«Οταν οι άνθρωποι που καλούνται να εγκρίνουν τους φακέλους για μεγάλα έργα στον κλάδο των ακινήτων, π.χ. τουριστικά θέρετρα, εμπορικά κέντρα κ.λπ., δεν πιστεύουν στα οφέλη τέτοιων επενδύσεων, είναι προφανές ότι θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν εμπόδια, παρά να διευκολύνουν τέτοιου είδους έργα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή