Προκαταρκτική εξέταση για τον Αθ. Θωμόπουλο

Προκαταρκτική εξέταση για τον Αθ. Θωμόπουλο

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή καταγγελίες και δημοσιεύματα σχετικά με την Τράπεζα Πειραιώς, δόθηκε από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου. Οι καταγγελίες αφορούν στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, Ανθιμο Θωμόπουλο (φωτ.). Συγκεκριμένα, αν διασφάλισε τα συμφέροντα του πιστωτικού ιδρύματος. Η έρευνα ξεκίνησε με αφορμή δημοσιεύματα και καταγγελίες, σύμφωνα με τα οποία ο κ. Θωμόπουλος, όταν βρισκόταν στο τιμόνι της τράπεζας, είχε αναλάβει, στο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησής της, την εξεύρεση κεφαλαίων από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τις σχετικές καταγγελίες, ενώ διαβεβαίωσε ότι είχε βρει αυτά τα κεφάλαια, κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί. Την προκαταρκτική εξέταση θα τη διενεργήσουν οι επίκουροι εισαγγελείς Αντώνης Ελευθεριάνος και Γιάννης Δραγάτσης, οι οποίοι ερευνούν τυχόν αξιόποινες πράξεις, όπως η απόπειρα απιστίας.

Σήμερα είναι προγραμματισμένο το κρίσιμο Δ.Σ. της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι η έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης που καταρτίστηκε από τον βασικό πιστωτή της, την Τράπεζα Πειραιώς. Θα πρέπει τα μέλη του Δ.Σ. να εγκρίνουν και την εισήγηση που έχει διατυπωθεί από την πιστώτρια τράπεζα να επεκταθεί η επιχείρηση σε νέες δραστηριότητες, όπως το καλαμποκέλαιο και το ηλιέλαιο, αφού υπάρχει η υποδομή του εργοστασίου στις Σέρρες. Η διοίκηση έλαβε την έκθεση αποτίμησης των ακινήτων της στην Ελλάδα και αναμένει αντίστοιχη αξιολόγηση για τα δύο ζαχαρουργεία σε Σερβία, τα οποία πρόκειται να πωληθούν, μέσω της διενέργειας διεθνούς διαγωνισμού, όχι νωρίτερα από τον προσεχή Οκτώβριο.

Μάχη «τριών» για τους μετρητές

Στην επόμενη φάση της αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών περνούν και τα τρία σχήματα που έχουν υποβάλει προσφορές για το πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης 200.000 μετρητών που διενεργεί ο ΔΕΔΔΗΕ. Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η αξιολόγηση των τεχνικών στοιχείων των προσφορών ολοκληρώθηκε, και η αρμόδια επιτροπή έκρινε ότι οι προσφορές και των τριών σχημάτων (ένωση εταιρειών CMEC – Microdata, Intracom Telecom και ένωση εταιρειών ΟΤΕ – Intrakat – Intrasoft International) πληρούν τις προδιαγραφές που τέθηκαν στη διακήρυξη. Η αρμόδια επιτροπή θα συνεχίσει  το  έργο της με την αξιολόγηση  των  οικονομικών προσφορών.

Συνάντηση Πάνου Σκουρλέτη με Amos Hochstein

Με τον ειδικό απεσταλμένο και συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ Amos Hochstein συναντήθηκε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης (φωτ.). Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, τη συνάντηση, εκτός από τις εξελίξεις για τον αγωγό TAP, τις προοπτικές του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB και το σχέδιο για πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, απασχόλησε και το έργο του νοτίου διαδρόμου φυσικού αερίου αλλά και η πορεία ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.

Κόστος διαπραγμάτευσης ίσο με την περικοπή ΕΚΑΣ

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται πολύς λόγος για το κόστος της διαπραγμάτευσης της προηγούμενης κυβέρνησης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015. Στη συζήτηση αυτή προσέθεσε χθες μία ενδιαφέρουσα οπτική ο συντονιστής οικονομικών υποθέσεων της Ν.Δ., βουλευτής Φθιώτιδας, Χρ. Σταϊκούρας (φωτ.). Το Δημόσιο δανείστηκε προχθές μέσω εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας με επιτόκιο 2,70%, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί από τις αρχές του 2015. Η τελευταία αντίστοιχη έκδοση του 2014 έγινε με επιτόκιο 1,90%, ενώ παρόμοια αυξημένο είναι και το κόστος δανεισμού των εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, από αυτή την αύξηση και διατήρηση του επιτοκίου δανεισμού σε υψηλά επίπεδα από τις αρχές του 2015, ο κρατικός προϋπολογισμός έχει επιβαρυνθεί, μέχρι σήμερα, με επιπλέον κόστος ύψους περίπου 180 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο είναι ίσο με την ετήσια εξοικονόμηση από την εφετινή περικοπή του ΕΚΑΣ!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή