Τα capital controls και η… μη αρμοδιότητα του Μοσκοβισί

Τα capital controls και η… μη αρμοδιότητα του Μοσκοβισί

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου του Ελληνα υπουργού Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτου, και του κοινοτικού επιτρόπου, κ. Π. Μοσκοβισί (φωτ.), έγινε μία ερώτηση προς τον τελευταίο για το αίτημα που φέρεται να έχει καταθέσει η κυβέρνηση για περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls). Πριν ολοκληρωθεί η ερώτηση, ο κ. Τσακαλώτος ψιθύρισε προς τον κ. Μοσκοβισί ότι το θέμα των capital controls και της χαλάρωσής τους δεν είναι δικής του αρμοδιότητας. Και ο κ. Μοσκοβισί ιπποτικά δήλωσε ότι δεν είναι στη δική του δικαιοδοσία. Ετσι, τον λόγο πήρε ο κ. Τσακαλώτος και αφού διευκρίνισε ότι το αίτημα απευθύνεται κυρίως προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε 100 κινήσεις άρσης περιοριστικών μέτρων. Υποσχέθηκε, μάλιστα, ότι θα εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση που θα τις περιγράφει. Εν αναμονή, λοιπόν…

Τη μεθεπόμενη Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016 εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση το νομοσχέδιο με θέμα «ιχνηλάτηση καπνικών – λαθρεμπόριο». Ηδη υπάρχει κινητικότητα από τους εκπροσώπους των περιπτεριούχων-καπνοπωλών που θα κληθούν να μιλήσουν στη Βουλή για τα προβλήματα του κλάδου, καθώς η πτώση του τζίρου οδηγεί στο κλείσιμο πολλά περίπτερα. Ωστόσο, η χαριστική βολή στον κλάδο δεν είναι αυτό το νομοσχέδιο, αλλά η 8η κατά σειρά αύξηση της φορολογίας στις τιμές που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2017. Οι αυξήσεις στα τσιγάρα θα ξεκινούν από 0,45 λεπτά το πακέτο και βέβαια δεν θα απορροφηθούν οι αυξήσεις από τις καπνοβιομηχανίες, όπως έγινε με την αύξηση του ΦΠΑ.

Σε ιδιωτική εταιρεία η φύλαξη της ΓΔΙΕ

Εξι χιλιάδες χαρτοκιβώτια διαστάσεων Α4, Α3 και Α2, συνολικού όγκου 300 κυβικών μέτρων, είναι το προς αποθήκευση αρχείο της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων (ΓΔΙΕ). Οι ανάγκες, λοιπόν, σε αποθηκευτικό χώρο και σε σωστή τήρηση του αρχείου, έτσι ώστε να μη χάνονται έγγραφα από μια τόσο «ευαίσθητη» διεύθυνση του υπουργείου Οικονομίας είναι εξαιρετικά μεγάλες. Για τον λόγο αυτό η φύλαξη του αρχείου ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία έναντι 19.500 ευρώ για 12 μήνες. Η εταιρεία θα αναλάβει, πέρα από τη φύλαξη του αρχείου, και τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου για το νεοπαραγόμενο αρχείο που θα παραλάβει, καθώς και την εξυπηρέτηση σε αιτήματα αναζητήσεων.

Εναλλακτικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης

Νέο κανονιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία ενός εναλλακτικού αλλά πλήρως διαδεδομένου στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης φιλοδοξεί να θεσμοθετήσει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου (φωτ.), με το σχέδιο νόμου για την ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση. Μάλιστα, με τις προωθούμενες αλλαγές, μεταξύ άλλων, επιχειρείται η αποσύνδεση της κοινωνικής οικονομίας από τις προνοιακές πολιτικές και η ανάπτυξή της ως αυτόνομης παραγωγικής δραστηριότητας.

Νέα παραίτηση μέλους του ΤΧΣ

Ενα ακόμη μέλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αποχώρησε από τη διοίκηση. Πρόκειται για τον Ηλία Καρακίτσο, μη εκτελεστικό μέλος του γενικού συμβουλίου του ΤΧΣ, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του λόγω «αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων». Η παραίτηση έρχεται σε συνέχεια των παραιτήσεων των μελών της εκτελεστικής επιτροπής του ΤΧΣ κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος Αρης Ξενόφος, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Κουτσός και ο Αναστάσιος Γάγαλης υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στις 6 Ιουλίου με ισχύ από χθες 18 Ιουλίου και έτσι το ΤΧΣ βρίσκεται ουσιαστικά χωρίς διοίκηση. Σημειώνεται ότι ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κάλυψη των θέσεων, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται η διαμόρφωση μεταβατικής Εκτελεστικής Επιτροπής, με τη συμμετοχή δύο μελών, προκειμένου να διεκπεραιώσει τις βασικές διοικητικές λειτουργίες του Ταμείου και να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για την αναζήτηση νέων μελών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή