Αποπληρώθηκαν υποχρεώσεις 2,9 δισ.

Αποπληρώθηκαν υποχρεώσεις 2,9 δισ.

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγο καιρό το γεγονός αποτελούσε την «προθεσμία χωρίς αύριο» για την Ελλάδα. Χθες, ήταν απλώς άλλη μία ημέρα. Ο λόγος για την 20ή Ιουλίου. Ημέρα που έληγαν τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονταν στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και τρόικας για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, όλοι γνώριζαν ότι, ακόμη κι αν τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου επαρκούσαν με κάποιο τρόπο έως την 19η Ιουλίου του 2016, δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να εξυπηρετήσουν την αποπληρωμή των ομολόγων που είχε μέχρι χθες η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της (ύψους 2,3 δισ. ευρώ που μαζί με τους τόκους έφθαναν στα 2,9 δισ. ευρώ). Ωστόσο, η κυβέρνηση έκλεισε τον έλεγχο, εισέπραξε τη δανειακή δόση και χθες εξόφλησε το εν λόγω χρέος χωρίς να ασχοληθεί κανένας άλλος, πλην των αρμόδιων υπαλλήλων που έπρεπε να πραγματοποιήσουν τη συναλλαγή.

Θέμα ημερών, όπως μαθαίνουμε, είναι η επιλογή νέων προσώπων για τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Προτεραιότητα αποτελεί το γενικό συμβούλιο, που αποτελείται από εννέα μέλη. Το ΤΧΣ δημοσίευσε χθες τη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος και, όπως επισημαίνεται, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν διεθνή εμπειρία σε οποιονδήποτε από τους παρακάτω τομείς: τραπεζικό, ελεγκτικό, νομικό και κανονιστικό. Επιπλέον τονίζεται ότι εμπειρία σε θέση Δ.Σ. θα θεωρηθεί επιπρόσθετο προσόν. Παράλληλα, χθες ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε στον διορισμό της κ. Ντάγκμαρ Ιζαμπελ Βαλκαρσέλ Σνουλ ως μέλους του γενικού συμβουλίου.

Το roadshow του Λονδίνου

To διήμερο 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί φέτος στο Λονδίνο το 11ο κατά σειρά επενδυτικό συνέδριο που διοργανώνουν από το 2006 τα Ελληνικά Χρηματιστήρια στις εγκαταστάσεις του πρακτορείου Bloomberg. Πέρυσι είχαν συμμετάσχει συνολικά 28 εισηγμένες της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 600 συναντήσεις 150 fund managers με τις διοικήσεις των εισηγμένων που συμμετείχαν στο οδοιπορικό παρουσίασης (roadshow). Η εμπειρία των προηγούμενων δέκα συνεδρίων στη βρετανική πρωτεύουσα δείχνει ότι ανανεώνονται οι λίστες των ξένων funds που συμμετέχουν στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Προς τη Βουλή το σχέδιο νόμου για δημόσιες συμβάσεις

Ισως ακόμη και σήμερα κατατεθεί στη Βουλή το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για τη θέσπιση ενιαίου συστήματος δημοσίων συμβάσεων, στο οποίο θα ενσωματωθεί η πιο πρόσφατη κοινοτική νομοθεσία. Το νομοσχέδιο αναμενόταν από πέρυσι, τελικώς τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση τον Μάρτιο, διαδικασία η οποία έχει ολοκληρωθεί, αλλά τώρα μπαίνει στην τελική ευθεία. Στόχος του υπουργείου είναι να ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ…

1,6 δισ. για εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών

Το ποσό του 1,6 δισ. ευρώ έχει ήδη εκταμιεύσει το υπουργείο Οικονομικών για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών στους ΟΤΑ, στον ΕΟΠΥΥ και στο υπουργείο Υγείας και κατά συνέπεια στα νοσοκομεία, όπως αποκάλυψε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Χουλιαράκης (φωτ.), από το βήμα της Βουλής. Βέβαια, ακόμη είναι νωρίς για να γνωρίζουμε τι μέρος των κεφαλαίων αυτών έχει φθάσει και στην πραγματική οικονομία, δεδομένου ότι οι φορείς θα πρέπει να κινήσουν τις διαδικασίες γρήγορα. Ταυτόχρονα, ο κ. Χουλιαράκης προσπάθησε και πάλι να βάλει τέλος στην ιστορία για την ύπαρξη Plan B πέρυσι, όπως αυτό περιγράφηκε από τον κ. Γκάλμπρεϊθ. Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως ο πρωθυπουργός ο ίδιος θεώρησε ότι η στρατηγική θέση της χώρας ήταν αδιαπραγμάτευτα μέσα στο ευρώ «και αυτό ακριβώς κάναμε», καθιστώντας σαφές ότι μια ομάδα κυβερνητικών στελεχών εργαζόταν για την αποτροπή του Grexit και την επίτευξη του έντιμου συμβιβασμού που τελικά ήρθε στα μέσα Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή