Η Ελλάδα έφυγε από το επίκεντρο

Η Ελλάδα έφυγε από το επίκεντρο

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ δεν έρχεται συχνά στην Ελλάδα. Και πολύ περισσότερο δεν δίνει συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Λιου (φωτ.) βρέθηκε χθες στην Αθήνα για σειρά συναντήσεων και, στο πλαίσιο αυτό, έδωσε μαζί με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο συνέντευξη για να παρουσιάσει τις θέσεις του επί των θεμάτων που απασχολούν την ελληνική οικονομία. Η συνέντευξη έλαβε χώρα στο υπουργείο Οικονομικών. Η δημοσιογραφική κάλυψη του γεγονότος ήταν ευρεία, όπως ήταν αναμενόμενο. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση ο αριθμός των τηλεοπτικών φακών και των φωτογράφων δεν έφτανε στα επίπεδα των συνεντεύξεων που έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια (π.χ. από τον κ. Βενιζέλο ή τον κ. Βαρουφάκη) στην ίδια αίθουσα και χωρίς την παρουσία κάποιου σημαντικού διεθνούς παράγοντα, όπως ο κ. Λιου. Κάτι που δείχνει ότι η Ελλάδα αυτή την περίοδο έχει φύγει από το επίκεντρο της διεθνούς κοινότητας.

Το Πραξιτέλειο Θεραπευτήριο είναι η 17η εισηγμένη που διαγράφεται οριστικά από το Χρηματιστήριο την τρέχουσα οικονομική χρήση. Η μετοχή της εταιρείας, που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, είχε τεθεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης από την 1η Απριλίου 2010 και απαιτήθηκαν 75 ολόκληροι μήνες για να διαγραφεί. Με την ολοκλήρωση του επταμήνου του 2016 έχουν διαγραφεί 17 εισηγμένες, μία επίδοση που ισοφαρίζει τις διαγραφές που είχαν πραγματοποιηθεί και το 2013. Η χρονιά με τις περισσότερες διαγραφές (41) ήταν το 2006. Το 2002 είχαν διαγραφεί 21 εταιρείες. Από το 1997 μέχρι και σήμερα έχουν διαγραφεί συνολικά 234 εισηγμένες.

Νέα μείωση του ELA

Νέα μείωση του ορίου παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) ενέκρινε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις ελληνικές τράπεζες. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έκανε δεκτή τη μείωση του ορίου στα 57,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μείωση κατά 1,4 δισ. ευρώ. H νέα μείωση του ορίου είναι αποτέλεσμα της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Ηδη καταγράφεται σημαντική ενίσχυση καταθέσεων και τον Ιούνιο εκτιμάται ότι θα σημειωθεί αύξηση κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, οι τράπεζες αναμένουν να επιστρέψουν μέσω καταθέσεων περίπου 3 δισ. αμέσως μετά τη νέα χαλάρωση των capital controls.

Σε επιλογή προσφορών περνά το Hilton Αθηνών

Στη φάση της επιλογής των προτιμητέων ενδιαφερομένων βάσει του ύψους των οικονομικών προσφορών τους περνά η διαδικασία για την πώληση του Hilton Αθηνών από την ιδιοκτήτρια εταιρεία Ιονική Ξενοδοχειακή, θυγατρική του Τραπεζικού Ομίλου της Alpha. Το εμβληματικό ξενοδοχείο διεκδικούν τόσο ελληνικοί όσο και ξένοι τουριστικοί όμιλοι. Ενα από τα στοιχεία που έχει συνεκτιμηθεί είναι το γεγονός ότι υφίσταται υπόλοιπο συντελεστή δόμησης που μπορεί να αξιοποιηθεί από τον νέο ιδιοκτήτη. Η ξενοδοχειακή μονάδα δυναμικότητας 506 δωματίων συμπλήρωσε φέτος 53 χρόνια λειτουργίας.

Πτώση καινοτομίας, πλήγμα σε εξαγωγές, απασχόληση

Για τη μεγάλη πτώση στις επιδόσεις της Ελλάδας στην καινοτομία το 2015 κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., βουλευτής Β΄ Αθήνας, Κωστής Χατζηδάκης. Επικαλείται την έκθεση «European Innovation Scoreboard 2016» που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με αυτήν, η πτώση στον συνολικό δείκτη καινοτομίας (Innovation Index) της Ελλάδας για το 2015 ανέρχεται στο 9%, μετά πέντε χρόνια σταθερής ανόδου, η οποία επιταχύνθηκε μετά το 2012. Ακόμα πιο ανησυχητική όμως, τονίζεται στην ερώτηση, είναι η επιδείνωση των επιμέρους δεικτών που σχετίζονται άμεσα με την οικονομία. Συγκεκριμένα, κατά 24% εμφανίζεται μειωμένος ο δείκτης οικονομικών επιπτώσεων της καινοτομίας (Economic Effects Index), ο οποίος αποτυπώνει μεταξύ άλλων την απασχόληση σε τομείς έντασης γνώσης, καθώς και τις πωλήσεις και εξαγωγές καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή