Στο μισό ευρώ η αύξηση του πακέτου από το 2017

Στο μισό ευρώ η αύξηση του πακέτου από το 2017

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τουλάχιστον 50 λεπτά ανά πακέτο εκτιμούν τις ανατιμήσεις που θα εμφανιστούν στην αγορά των τσιγάρων, από τις αρχές του έτους, οι εταιρείες. Στελέχη του κλάδου προειδοποιούν για απότομη μείωση της κατανάλωσης που τελικά θα επιφέρει τη βίαιη πτώση των εσόδων. Ο φόρος που θα αντιστοιχεί σε ένα πακέτο τσιγάρα από περίπου 80-81% που ήταν μέχρι τις αρχές Ιουνίου, ανέβηκε στο 84% με την αύξηση του ΦΠΑ και θα εκτιναχθεί στο 90% μόλις ενεργοποιηθεί ο νέος ειδικός φόρος. Η ιστορία έχει δείξει ότι η αύξηση του φόρου λειτουργεί αρνητικά για τα έσοδα. Μόνο από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα τσιγάρα, οι εισπράξεις από τα 2,982 δισ. ευρώ που ήταν το 2012, έπεσαν στα 2,24 δισ. ευρώ το 2015, κάτι που σημαίνει ότι το Δημόσιο έχασε πάνω από 700 εκατ. ευρώ ή πάνω από 1 δισ. ευρώ αν συνυπολογιστεί και ο ΦΠΑ. Και αν ακόμη τα έσοδα εμφανιστούν τεχνικά αυξημένα φέτος (σ.σ. ως στόχος έχει τεθεί το ποσό των 2,36 δισ. ευρώ) το 2017 αναμένεται υποχώρηση ακόμη και κάτω από τα 2 δισ. ευρώ. Η υπόθεση «σηκώνει τσιγάρο»…

Σας είχαμε ενημερώσει έγκαιρα για την αποδοχή του αιτήματος της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) από τους θεσμούς, σχετικά με τη χαλάρωση των capital controls. Γι’ αυτό και δεν επανήλθαμε, εκτενώς,  όταν  η είδηση ανακοινώθηκε.

Από όλα τα «μεγαλεπήβολα» που επικοινωνούν προς τα έξω οι άμεσα εμπλεκόμενοι, εσείς να ξέρετε ότι το μεγάλο στοίχημα έχει να κάνει με την επιστροφή περίπου 15 δισ. ευρώ, που αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι βρίσκονται σε… σεντούκια και στρώματα. Θα επιστρέψουν όμως; Και πόσα;

Silver economy

Η πρόταση κατατέθηκε για πρώτη φορά, όταν ήρθε στην Αθήνα, για επίσημη επίσκεψη ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Στο περιθώριό της, λοιπόν, και σε συνάντηση με στελέχη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), διατυπώθηκε η ακόλουθη ενδιαφέρουσα σκέψη: Να αναπτυχθεί και στην Ελλάδα η λεγόμενη silver economy. Δηλαδή, να κατασκευαστούν σπίτια, τα οποία θα απευθύνονται προς πώληση αποκλειστικά σε Ευρωπαίους συνταξιούχους, όπως και τουριστικά πακέτα ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να τους ενδιαφέρει για να «αγοράσουν». Η πρόταση διατυπώθηκε από Ελληνα επιχειρηματία, κρίθηκε πολύ ενδιαφέρουσα από τους Γάλλους και αναμένονται τώρα ο τρόπος και ο χρόνος υλοποίησής της.

Η Olympic Air και η Πάρος

Τη Δευτέρα πραγματοποιείται η πρώτη πτήση στο νέο αεροδρόμιο της Πάρου. Υπενθυμίζεται ότι η Olympic Air υπήρξε βασικός αρωγός στην ολοκλήρωσή του, καθώς το υποστήριξε οικονομικά με το ποσό των 1,8 εκατ., διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των τελευταίων χρημάτων που πλήρωσε το Δημόσιο για την υποστήριξη του δρομολογίου προς την Πάρο. Η συμβολή της Olympic Air επιτάχυνε την ολοκλήρωση των έργων κατά 5 χρόνια, ενώ παράλληλα διασφαλίζει την άμεση αύξηση της επιβατικής κίνησης στο νησί κατά 150.000 επιβάτες. Η επένδυση αποτελεί το πρώτο βήμα ώστε η πολιτεία να είναι σε θέση από εδώ και στο εξής να προχωρήσει στις επιπλέον επενδύσεις που απαιτούνται για την περαιτέρω αναβάθμιση του αεροδρομίου της Πάρου, ώστε να μπορεί αυτό να δέχεται και jet αεροσκάφη. Η λειτουργία του εξασφαλίζει στο κράτος εξοικονόμηση 20-25 εκατ. ευρώ από επιδοτήσεις που θα το επιβάρυναν μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή