Εγκύκλιος για πρόστιμα ενός μη ψηφισμένου νόμου

Εγκύκλιος για πρόστιμα ενός μη ψηφισμένου νόμου

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) απέστειλε εγκύκλιο στις φοροελεγκτικές υπηρεσίες με την οποία δίνονται οδηγίες για την εφαρμογή των νέων προστίμων. Μέχρι εδώ όλα καλά. Οι οδηγίες αφορούν την επιβολή των προστίμων που προβλέπονται σε διάταξη που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Και μέχρι εδώ πάλι όλα καλά. Το θέμα, όμως, είναι ότι η ΓΓΔΕ εξέδωσε και απέστειλε ερμηνευτική εγκύκλιο ενός νόμου που ακόμη δεν έχει ψηφιστεί! Το νομοσχέδιο στο οποίο κατατέθηκαν ως τροπολογία τα νέα πρόστιμα ψηφίζεται την Τετάρτη. Ωστόσο, προβλέπει ότι τα νέα πρόστιμα θα ισχύουν από τις 25 Ιουλίου (δηλαδή χθες). Οπότε η ΓΓΔΕ έπρεπε να δώσει οδηγίες στους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς για να επιβάλλουν τα σωστά πρόστιμα. Ανεξαρτήτως του ότι για λίγες ώρες ακόμη δεν αποτελούν νόμο του κράτους!

Στη θέση του επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα θα παραμείνει ο κ. Πάνος Καρβούνης. Η Κομισιόν αποφάσισε να ανανεώσει τη θητεία του κ. Καρβούνη έως και τα τέλη Νοεμβρίου του 2017, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Καρβούνης προΐσταται της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ελλάδα από τον Νοέμβριο του 2010. Ο κ. Καρβούνης διορίστηκε στην Επιτροπή το 1982 και έγινε διευθυντής το 1999. Το 2000 εργάστηκε ως κύριος σύμβουλος στην Υπηρεσία Τύπου και Επικοινωνίας της Επιτροπής, ενώ το 2005 επιφορτίστηκε με την άσκηση των καθηκόντων γενικού διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Τύπου και Επικοινωνίας.

Αναβάθμιση ΦΑΓΕ από Moody’s

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της γαλακτοβιομηχανίας ΦΑΓΕ προχώρησε χθες η Moody’s. Ο οίκος αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ΦΑΓΕ από τη βαθμίδα Β2 σε Β1.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη συνεχιζόμενη ισχυρή επίδοση της εταιρείας ΦΑΓΕ κυρίως λόγω της ανάπτυξής της στις αγορές εκτός Ελλάδας, στη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των χρεών της, αλλά και στην προσδοκία ότι τα οικονομικά μεγέθη της ΦΑΓΕ θα παραμείνουν ισχυρά, παρά την έκθεσή της στην οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και την πιθανή αύξηση των τιμών του γάλακτος. Αποδεικνύεται, λοιπόν, για μία ακόμη φορά ότι… έξω πάμε καλά!

Και όμως, άθροιζαν… πραγματικό και τεκμαρτό

Συγγνώμη, λάθος. Αυτό αναγνωρίζει το υπουργείο Εργασίας σχετικά με την επιστολή του διευθυντή Προστασίας Οικογενείας, σύμφωνα με την οποία για τον υπολογισμό του οικογενειακού εισοδήματος και την καταβολή επιδόματος τέκνων αθροίζονται το πραγματικό με το τεκμαρτό εισόδημα. Παραδέχεται ότι άθροιση πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος δεν νοείται και υποστηρίζει πως οι επιστολές εστάλησαν χωρίς να υπάρχει σχετική υπηρεσιακή εισήγηση, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη της αρμόδιας γενικής διευθύντριας και της αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού, Θ. Φωτίου. Μάλιστα, επισημαίνει ότι θα αποσταλεί εγκύκλιος, που θα αποκαθιστά τα πράγματα.

Οι αλήθειες είναι πικρές όσο η ύφεση και τα «λουκέτα»

Η πρακτική της κυβέρνησης να βλέπει παντού εχθρούς δεν είναι καινούργια. Η σημερινή κυβέρνηση επανειλημμένως την επιλέγει αντί να δει την πραγματικότητα, αυτή που είναι ορατή με μια απλή βόλτα στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων, αυτή που είναι ορατή από τα στοιχεία των ίδιων των υπηρεσιών της, τα οποία δείχνουν χιλιάδες «λουκέτα», τάση που, βεβαίως, δεν είναι της παρούσας χρονιάς, αλλά των τελευταίων έξι ετών. Μεταξύ άλλων, σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας αναφέρεται ότι «οι κύκλοι που επιλέγουν την καταστροφολογία περί δήθεν χιλιάδων λουκέτων υπονομεύουν την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και διαφυγής από την ύφεση». Μακάρι, η αδυναμία έως τώρα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας να οφειλόταν στη… δήθεν καταστροφολογία. Διότι τότε, μάλλον, θα είχε επιτευχθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή