Ευτυχώς, μας απέκλεισε από την ενημέρωση

Ευτυχώς, μας απέκλεισε από την ενημέρωση

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπ. Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης απέσυρε από νομοσχέδιο διατάξεις που επέτρεπαν την απευθείας ανάθεση δημοσίων συμβάσεων, αφού προηγουμένως είχαν σπάσει σε μικρότερα τμήματα. Το θέμα ανέδειξε η «Κ» και στην αποκάλυψη συνέβαλε εκουσίως συνεργάτης του υπουργού. Ο εν λόγω κύριος αποφάσισε να μη στείλει στην «Κ» το ενημερωτικό σημείωμα που έστειλε σε άλλα ΜΜΕ για τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου. Προφανώς, στο σημείωμα δεν γινόταν καμία αναφορά στη θεσμοθέτηση των απευθείας αναθέσεων, κατά παρέκκλιση της κοινοτικής οδηγίας, την οποία κατά τα άλλα ενσωματώνει το νομοσχέδιο. Ετσι, θέλοντας και μη, οι δημοσιογράφοι της «Κ» διάβασαν τις 520 σελίδες του νομοθετήματος και εντόπισαν και τις επίμαχες διατάξεις. Η συνέχεια είναι γνωστή. Θερμές ευχαριστίες, λοιπόν, για το εμπάργκο στην «ενημέρωση» που έχει αποφασίσει να επιβάλει στην «Κ» ο εν λόγω συνεργάτης του κ. Σταθάκη.

Συνεδρίασε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank και εξέλεξε ως νέο ανεξάρτητο μέλος τον κ. Richard Gildea, στέλεχος με μακρά υπηρεσία στην JP Morgan Chase σε διάφορες ανώτερες θέσεις. Η αλλαγή εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερη διαδικασίας για την ανανέωση των Δ.Σ. των τραπεζών και της αξιολόγησης που πραγματοποίησε το ΤΧΣ. Κατά τα άλλα, δεν υπήρξαν άλλες αλλαγές. Ο κ. Βασίλης Ράπανος παρέμεινε πρόεδρος της τράπεζας, αντιπρόεδρος ο κ. Παύλος Αποστολίδης, διευθύνων σύμβουλος ο κ. Δημήτριος Μαντζούνης και εκτελεστικά μέλη οι γενικοί διευθυντές της τράπεζας κ. Σπύρος Φιλάρετος, Αρτέμιος Θεοδωρίδης και Γεώργιος Αρώνης.

116 «βελτιώσεις» χωρίς διάλογο

Ούτε μία ούτε δύο αλλά 116 νομοτεχνικές βελτιώσεις κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις. Αρκετές, μάλιστα, εξ αυτών δεν προέκυψαν ύστερα από τον διάλογο που έγινε επί του νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου της Βουλής. Ενδεικτικό του παραπάνω είναι ότι το πρώτο πακέτο νομοτεχνικών βελτιώσεων –οι 62 από τις 116– κατατέθηκε από τον αρμόδιο υπουργό την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην επιτροπή της Βουλής. Αναμφίβολα, σε ένα νομοθέτημα 500 και πλέον σελίδες είναι δύσκολο να μην υπάρχουν λάθη. Oμως το εν λόγω νομοσχέδιο δεν προέκυψε ξαφνικά, καθώς η επεξεργασία του γίνεται εδώ και μήνες.

Οι λόγοι που κρατούν την Ελλάδα στο μνημόνιο

Αν κάποιος αναρωτιέται γιατί η Ελλάδα παραμένει σε mνημόνιο όταν όλες οι άλλες χώρες που πέρασαν από αυτή τη φάση έχουν πλέον ξεφύγει, την απάντηση την έδωσε χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Λαγκάρντ. Οι αντιδράσεις από οργανωμένα συμφέροντα, τα σοβαρά προβλήματα εφαρμογής του προγράμματος, καθώς και οι επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις, είναι οι τρεις παράγοντες κατά την κ. Λαγκάρντ που δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα να βγει από το μνημόνιο και γενικότερα από την κρίση. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι παράγοντες επισημαίνονται από τους δανειστές από τις αρχές του 2011.

Η ΦΑΓΕ θα κατασκευάσει εργοστάσιο στο Λουξεμβούργο

Μπορεί πριν από λίγο καιρό η ΦΑΓΕ να έκλεισε οριστικά το εργοστάσιο γάλακτος στο Αμύνταιο και να αναζητεί αγοραστή, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι έχει σταματήσει τις επενδύσεις. Μόνο που οι μεγαλύτερες πραγματοποιούνται εκτός Ελλάδος. Χθες ο γενικός διευθυντής της ΦΑΓΕ International, κ. Κ. Φιλίππου, ανακοίνωσε στο Λουξεμβούργο, μαζί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της χώρας, κ. Ετιέν Σνάιντερ, την κατασκευή εργοστασίου γιαουρτιού στο δουκάτο. Πρόκειται για επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ. Το εργοστάσιο θα έχει παραγωγική ικανότητα 40.000 τόνων γιαουρτιού ετησίως και αναμένεται να λειτουργήσει προς τα τέλη του 2018. Αυτή είναι η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ που η ΦΑΓΕ δημιουργεί, εκτός Ελλάδος, παραγωγική μονάδα και στοχεύει προφανώς στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών ζήτησης σε γιαούρτι ελληνικού τύπου. Αλλωστε, η έδρα της έχει μεταφερθεί από το 2012 στο Λουξεμβούργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή