Διευκρινίσεις για τον έλεγχο της νόμιμης χρήσης υγραερίων

Διευκρινίσεις για τον έλεγχο της νόμιμης χρήσης υγραερίων

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο εβδομάδες μετά τη δημοσίευση του άρθρου της «Κ» για το λαθρεμπόριο στο υγραέριο, το υπουργείο Οικονομικών δίνει διευκρινίσεις σχετικά με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 23 Ιουνίου 2016 και αφορά τον έλεγχο της νόμιμης χρήσης υγραερίων που τίθενται σε ανάλωση ως καύσιμα κινητήρων οχημάτων. Επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η μη πραγματοποίηση ελέγχων σε ετήσια βάση στα πρατήρια δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στον έλεγχο της νόμιμης χρησιμοποίησης των υγραερίων. Αντιθέτως, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, με την εφαρμογή της νέας υπουργικής απόφασης, βελτιστοποιούνται οι έλεγχοι, γίνονται πιο στοχευμένοι και δεν αφορούν μόνο τα πρατήρια αλλά και τις εταιρείες εμπορίας υγραερίου, δεδομένου ότι με τα στοιχεία που θα έχουν στη διάθεσή τους τα τελωνεία θα μπορούν, πέραν των τακτικών που προβλέπονται, να πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς και έκτακτους ελέγχους σε όλο το κύκλωμα εμπορίας υγραερίων και όχι μόνο στα πρατήρια. Σύμφωνα με την απόφαση, οι εταιρείες υγραερίου υποχρεούνται να συντάσσουν ετήσια κατάσταση παραληπτών με τις παραδοθείσες ποσότητες υγραερίου όλων των χρήσεων και όχι μόνο του υγραερίου κίνησης, την οποία θα υποβάλουν στην αρμόδια τελωνειακή αρχή, καθώς και να συντάσσουν ετήσιο ισοζύγιο με τις τελωνισθείσες ποσότητες για κάθε τύπο υγραερίου. Με αυτό τον τρόπο, το τελωνείο θα έχει πλήρη εικόνα των παραδόσεων όλων των τύπων υγραερίων σε σχέση με παραστατικά τελωνισμού και θα μπορεί να προβαίνει σε επαλήθευση και διασταύρωση των ποσοτήτων.

Στην ομάδα οικονομικών συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ, υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, συμμετέχει και ο Τζον Πόλσον, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και επικεφαλής του ομώνυμου hedge fund. Ο κ. Πόλσον είναι από εκείνους της Wall Street που κατάφεραν να αποκομίσουν υπέρογκα κέρδη –σχεδόν 4 δισ. δολ.– από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007, με στοιχήματα στην κατάρρευση της αγοράς των ομολόγων στεγαστικής πίστης. Σημαντική είναι και η παρουσία του στην Ελλάδα, καθώς διατηρεί συμμετοχή σε διάφορες εισηγμένες εταιρείες.

Νέο ραντεβού ΕΛΤΑ – Alibaba

Θα είναι μια συνάντηση που θα συγκεντρώσει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας. Και αυτό γιατί θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αφού από αυτή μπορεί να προκύψει μια ενδεχόμενη συνεργασία. Ο λόγος για το νέο ραντεβού της διοίκησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων με εκπροσώπους της κινέζικης εταιρείας Alibaba, που θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Την ίδια ώρα, ως προχωρημένη περιγράφουν κύκλοι της διοίκησης της ελληνικής πλευράς και τη διαδικασία ενεργοποίησης της συνεργασίας με την κινεζική ταχυδρομική SUMEC Group Corporation για την προώθηση δεμάτων σε 28 ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, στα υπόψη είναι και μια συνεργασία με την Zhejiang LTD. Και όλα δείχνουν ότι έπεται και συνέχεια, σε μια προσπάθεια τα ΕΛΤΑ να βρουν τον δρόμο τους.

Σημαντικά οφέλη και στις τράπεζες

Σημαντικά είναι τα οφέλη που προκύπτουν από την τουριστική δραστηριότητα σε διαφόρους κλάδους της οικονομίας. Για παράδειγμα, στην Κύπρο, σημαντικά κέρδη αποκομίζουν οι τράπεζες από την αύξηση των διεθνών αφίξεων και των ταξιδιωτικών εισπράξεων. Μάλιστα, σχετική τοποθέτηση για το θέμα έκανε και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Σύμφωνα με τον οίκο, η ανάπτυξη του κλάδου παρέχει στις κυπριακές τράπεζες έμμεσο νέο δανεισμό και ευκαιρίες για πώληση περιουσιακών στοιχείων. Τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας δείχνουν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια μειώθηκαν κατά 21%, στο 1,2 δισ. ευρώ, τον Μάρτιο του 2016 από 1,52 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2014.

Στα 128 δισ. ευρώ η αξία των αγροτεμαχίων

Πόσο αποτιμώνται σήμερα οι αξίες των αγροτεμαχίων στη χώρα, συνολικά; Σύμφωνα με υπολογισμούς των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, σε περίπου 128 δισ. ευρώ. Αναλυτικά, ο «χάρτης» τους διαγράφεται ως εξής: 1. Τα ακίνητα των φυσικών προσώπων (κτίσματα και οικόπεδα εντός αντικειμενικού συστήματος ή τα ακίνητα του πίνακα 1 στο έντυπο Ε9) αξίζουν 473 δισ. ευρώ, έναντι 546 δισ. ευρώ που ήταν η αξία τους πριν από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών. 2. Τα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων εκτιμήθηκαν σε 100,44 δισ. ευρώ (σ.σ.: από αυτά το υπουργείο Οικονομικών θα εισπράξει μόνο 102 εκατ. ευρώ, καθώς επιβάλλεται φόρος 1 ευρώ ανά στρέμμα). 3. Τα ακίνητα των νομικών προσώπων αποτιμώνται σε 108,6 δισ. ευρώ 4. Τα αγροτεμάχια των νομικών προσώπων σε 28,115 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή