Τα ελληνικά ομόλογα θα δείξουν τον δρόμο

Τα ελληνικά ομόλογα θα δείξουν τον δρόμο

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί, προς το παρόν, να κινούνται «μουδιασμένα», ωστόσο, υπό κανονικές συνθήκες, τα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να είναι, όπως και άλλες φορές τα τελευταία χρόνια, τα πρώτα ελληνικά assets που θα πρέπει να αντιδράσουν θετικά ή αρνητικά σε κάθε εξέλιξη από εδώ και στο εξής. Από τις 24 Mαΐου, οπότε το Eurogroup ενέκρινε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν αυξηθεί σημαντικά, καθώς οι τιμές τους υποχωρούν. Στο 10ετές ομόλογο η απόδοση έχει αυξηθεί κατά 13%, ενώ στο «επίφοβο», λόγω λήξης τότε του προγράμματος, 3ετές κατά 32,8%. Πάντως, με τα υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης ευρωπαϊκά 10ετή ομόλογα να εμφανίζουν αρνητικές αποδόσεις, όπως της Γερμανίας και της Ελβετίας, και τα «συγκρίσιμα» πορτογαλικά στο 2,78%, τα ιταλικά στο 1,11% και τα ισπανικά στο 0,97%, κάποιοι περιμένουν πως και το ελληνικό χρέος θα πρέπει να «κινηθεί» κάποια στιγμή, για να κλείσει τη διαφορά αποδόσεων, που με τα γερμανικά χρεόγραφα αναφοράς (spread) υπερβαίνει τις 800 μονάδες βάσης.

Αυτή όμως δεν είναι παρά μια τεχνική προσέγγιση που παραγνωρίζει την απουσία θετικών εξελίξεων από το μέτωπο των προσδοκιών για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζουν οι ψυχραιμότεροι. Ακριβό επιτόκιο στο ελληνικό χρέος, όμως, σημαίνει και ακριβό επιτόκιο δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις και απαίτηση για υψηλές αποδόσεις από όσους ξένους εξετάζουν ενδεχόμενη τοποθέτησή τους στην ελληνική παραγοντική οικονομία, όπως, για παράδειγμα, στα ακίνητα.

Η κινεζική Cosco προτίθεται να αξιοποιήσει τη συνεργασία που έχει εγκαινιάσει με τις ελληνικές εταιρείες Grivalia και Πανγαία για την ανάπτυξη πρόσθετων αποθηκευτικών και άλλων χώρων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σύμφωνα με συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές, η στόχευση θα γίνει κυρίως σε χώρες από τις οποίες διέρχεται ο νέος «δρόμος του μεταξιού». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η αρχή θα γίνει από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ενώ θα ακολουθήσει η Σερβία. Ο σχεδιασμός, ωστόσο, δεν πρόκειται να σταματήσει εκεί. Θα έχει και συνέχεια…

Εκ νέου ανησυχία για τουρισμό

Η αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών σε νησιά του Αιγαίου δημιουργεί εκ νέου ανησυχία για πιθανές επιπτώσεις στον τουρισμό. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Τουρισμού συνεργάζεται αυτή την περίοδο με τοπικούς φορείς σε νησιά που έχουν πληγεί τουριστικά από το μεταναστευτικό, αλλά και με εταιρείες μεταφορών για την εφαρμογή ενός νέου προγράμματος παροχής ελκυστικών τιμών στην εσωτερική αγορά, προκειμένου να τονωθεί το τουριστικό ρεύμα. Παράλληλα, το υπουργείο Τουρισμού επιχειρεί με έκτακτα προγράμματα προώθησης σε συγκεκριμένες αγορές να ενισχύσει τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής στη χώρα για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, που πλέον αποτελούν σημαντικούς μήνες για το κλείσιμο της τουριστικής χρονιάς με θετικό πρόσημο.

Αγνωστη η ημερομηνία επίσκεψης

Αγνωστο παραμένει ακόμη εάν και πότε ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ θα επισκεφθεί την Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε –και δεν είχε απορριφθεί– μία σκέψη ο κ. Ντάισελμπλουμ να έρθει στην Ελλάδα στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε να στείλει στην κυβέρνηση τα μηνύματα που κρίνει ο ίδιος απαραίτητα ενόψει της δύσκολης συνέχειας με τις διαπραγματεύσεις για τον δεύτερο έλεγχο του προγράμματος. Ωστόσο, μέχρι σήμερα κανείς δεν γνωρίζει αν τελικά ο κ. Ντάισελμπλουμ θα έρθει στην Αθήνα και πότε θα γίνει αυτό. Το ζήτημα –μαζί με πολλά άλλα– θα ξεκαθαρίσει μόλις τελειώσουν οι καλοκαιρινές διακοπές εντός και εκτός της χώρας.

Προς συμφωνία παρόχων για κοινά δίκτυα νέας γενιάς

Σε ποια λύση οδηγείται η αγορά τηλεπικοινωνιών σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των δικτύων της νέας γενιάς στη χώρα μας; Οπως όλα δείχνουν, επέρχεται συμφωνία μεταξύ των βασικών «παικτών», βάσει της οποίας ο καθένας θα αναπτύσσει τα δίκτυά του σε ξεχωριστές γεωγραφικές περιοχές και θα τις μισθώνει στους υπολοίπους με τους ίδιους όρους που θα μισθώνει ο πρώτος τα δίκτυα των άλλων σε άλλες γεωγραφικές περιοχές. Πρόκειται για δίκαιη συναλλαγή που την επιβάλουν οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Βλέπετε, οι εποχές που ο καθένας έστηνε το δικό του πανελλαδικό δίκτυο πέρασαν ανεπιστρεπτί…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή