Η «τρύπα» στα έσοδα, ο «κόφτης» και η κόντρα

Η «τρύπα» στα έσοδα, ο «κόφτης» και η κόντρα

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις αρχές Αυγούστου, που έγινε γνωστό ότι τα φορολογικά έσοδα του Ιουλίου παρουσίασαν «τρύπα» κοντά στα 350 εκατ. ευρώ, έχει ξεκινήσει και η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χθες, μετά την επίσημη ανακοίνωση ότι η «τρύπα» ήταν στα 354 εκατ. ευρώ, παράγοντες του υπουργείου ανέφεραν πως «η πορεία των εσόδων δεν εμπνέει καμία απολύτως ανησυχία για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2016», εξαπολύοντας επίθεση στην αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ, κάνοντας λόγο για «γραφικότητα» στην παρουσίαση των στοιχείων. Από την πλευρά της, η Ν.Δ. ανέφερε πως αν δεν υπήρχε η «στάση πληρωμών», τότε το αποτέλεσμα θα ήταν πρωτογενές έλλειμμα 600 εκατ. ευρώ, αντί πλεονάσματος. Οσο περνούν οι μήνες και υπό τη σκιά του «κόφτη», η κόντρα θα φουντώνει διαρκώς.

Μπορεί η αξιολόγηση να έκλεισε (αν και με μεγάλη καθυστέρηση) και ήδη η ΕΚΤ να έχει προχωρήσει στις πρώτες θετικές κινήσεις (επαναφορά του waiver), ωστόσο οι μετοχές των τραπεζών εξακολουθούν να τελούν υπό διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο σε επίπεδα τιμών κατά πολύ χαμηλότερα των τιμών των αυξήσεων κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης. Σύμφωνα με αναλυτές, η πτώση και η αδυναμία αντίδρασης δείχνουν ότι η αβεβαιότητα και η ανησυχία εξακολουθούν να κυριαρχούν. Τι θα μπορούσε να αλλάξει αυτή την κατάσταση; Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών η γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, κάτι που με την έως τώρα εμπειρία δεν φαίνεται και πολύ πιθανό.

Ελλειψη… POS και δικαιολογίες

Οι βασικές δικαιολογίες σε ταβέρνες και πρατήρια καυσίμων στη Λέσβο που δεν διέθεταν POS για χρεωστικές κάρτες προς τους επισκέπτες του νησιού ήταν συνήθως οι εξής: Πρώτον, έχουμε παραγγείλει τα POS στις τράπεζες από τον Ιούλιο, αλλά λόγω μεγάλης ζήτησης έχουν καθυστερήσει να μας τροφοδοτήσουν. Δεύτερον, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε POS γιατί δεν έχει ψηφισθεί ο σχετικός νόμος. Βέβαια απουσίαζε και η σχετική ευγένεια τουλάχιστον να προειδοποιούν τους υποψήφιους πελάτες τους ότι δεν διαθέτουμε POS και όχι εκ των υστέρων να ζητούν την καταβολή μετρητών με την έκδοση του λογαριασμού. Μόνο οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ ήταν εφοδιασμένες με POS, διευκολύνοντας τους επισκέπτες.

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά κέντρου υποδοχής μεταναστών

Οι αυξημένες ροές των προσφύγων και μεταναστών σε Χίο, Λέσβο και Σάμο έχουν συρρικνώσει την τουριστική δραστηριότητα στα νησιά, χτυπώντας κατ’ επέκταση την τοπική τους οικονομία. Στη Χίο, 9 σύλλογοι και περισσότεροι από 100 πολίτες προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας τη διακοπή λειτουργία του κέντρου υποδοχής μεταναστών στη ΒΙ.ΑΛ. Η προσφυγή εκτός των άλλων εστιάζει και στην αλλαγή χρήσης του ακινήτου, η οποία χαρακτηρίζεται αυθαίρετη, με σκοπό την εγκατάσταση του κέντρου πρώτης υποδοχής χωρίς καμιά προηγούμενη έρευνα ή επιστημονική μελέτη.

Η επίσκεψη του κ. Φάρατζ στη γερμανική πρεσβεία

Ο υποστηρικτής του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ έγινε για μια ακόμα φορά το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt. Αιτία; Ο 52χρονος Βρετανός, πρώην επικεφαλής του Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου, εθεάθη στην ουρά των αιτούντων διπλή υπηκοότητα της γερμανικής πρεσβείας του Λονδίνου. Eτσι τουλάχιστον υποστηρίζει μια νεαρή γυναίκα από την Ολλανδία στη σελίδα της στο Facebook. Το δικαίωμα μόνιμης παραμονής του στη Γερμανία είναι εξασφαλισμένο λόγω της Γερμανίδας συζύγου του, γράφει η γερμανική εφημερίδα. «Δεν σας αφορά καθόλου», απάντησε ο Φάρατζ όταν ρωτήθηκε από τον ιστότοπο Buzzfeed και έκλεισε το τηλέφωνο. Σύμφωνα με τη Welt, η εφημερίδα Ιndependent έχει πληροφορηθεί από το περιβάλλον του Φάρατζ ότι θεωρεί την εικασία αυτή «μεγάλη σαχλαμάρα». Ο Φάρατζ πήγε στην πρεσβεία για κάποια «ιδιωτική του υπόθεση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή