Φθηνό ρωσικό πετρέλαιο περιμένουν τα ΕΛΠΕ

Φθηνό ρωσικό πετρέλαιο περιμένουν τα ΕΛΠΕ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο φορτίο αργού πετρελαίου από τη Ρωσία αναμένεται να παραλάβουν τα ΕΛΠΕ τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο των απευθείας συμφωνιών που επιδιώκει η διοίκηση της εταιρείας με προμηθευτές. Η συμφωνία εξασφαλίζει φθηνότερη τιμή κατά 35 σεντς ανά βαρέλι σε σχέση με την τιμή των traders και είναι αποτέλεσμα του μνημονίου συναντίληψης που υπέγραψαν τα ΕΛΠΕ με τη ρωσική εταιρεία Rosneft τον περασμένο Μάιο. Η συμφωνία είχε υπογραφεί στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα μας και αφορούσε την προμήθεια αργού πετρελαίου, καθώς και προϊόντων πετρελαίου. Πρόκειται για τη δεύτερη παρόμοια πρωτοβουλία των ΕΛΠΕ για απευθείας προμήθεια πετρελαίου. Είχε προηγηθεί αντίστοιχη συμφωνία με το Ιράν, που μετά και τη λήξη των δυτικών κυρώσεων επανήλθε στη διεθνή σκηνή και οδήγησε σε προμήθεια τριών φορτίων για λογαριασμό των ΕΛΠΕ.

«Δεν μπορούμε να βρούμε 100 εργαζόμενους στην Κρήτη που να μιλούν άπταιστα τη ρωσική γλώσσα, με αποτέλεσμα να έχουμε πρόβλημα στη συνεννόηση με τους Ρώσους τουρίστες που αντιπροσωπεύουν και τις πιο ισχυρά οικονομικά ομάδες τουριστών». Αυτό δηλώνουν στην «Κ» ιδιοκτήτες ξενοδοχείων 5 αστέρων, υπογραμμίζοντας ότι η πλειονότητα των Ρώσων τουριστών δεν μιλά αγγλικά και έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με την εξυπηρέτησή τους, ειδικά στις πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, όπου απαιτείται υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, λόγω του κόστους. Πάντως φέτος η αίσθηση είναι πως ήρθαν ελάχιστοι Ρώσοι τουρίστες συγκριτικά με πέρυσι, λόγω της καθυστέρησης που παρουσιάσθηκε στη χορήγηση βίζας.

Σε αποστολές ο κ. Μάρδας

Συνολικά πέντε επιχειρηματικές αποστολές σε Ευρώπη, Αφρική και Ασία έχει προγραμματίσει έως τα τέλη του έτους το υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα. Οι προορισμοί όπου θα γίνουν τα ταξίδια, με χρονική σειρά, είναι οι εξής: Αστάνα Καζαχστάν (26-27/9/2016), Στοκχόλμη (3/10/2016), Τύνιδα (2-3/11/2016), Βαρσοβία (8-10/11/2016). Η τελευταία επιχειρηματική αποστολή αφορά την Τζακάρτα (14-17/11/2016), στο πλαίσιο της ανάπτυξης των διμερών οικονομικών σχέσεων της χώρας μας με την Ινδονησία, για τους κλάδους τροφίμων και ποτών, τουρισμού, καλλυντικών, φαρμάκων, ναυτιλίας, κατασκευών, δομικών υλικών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αμυντικού υλικού.

Πότε θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Μια διαφορετική ημερομηνία ακούγεται κάθε μέρα για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Αρχικά ήταν να αναρτηθούν τον Ιούλιο, μετά ακούστηκε για αρχές Αυγούστου, κάποιος από το οικονομικό επιτελείο διέρρευσε ως πιθανή ημερομηνία την 18η Αυγούστου, πριν από λίγες μέρες ακούστηκε ότι θα εκδοθούν μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και χθες διέρρευσε μια κανούργια ημερομηνία: 29 Αυγούστου. Το καλύτερο για να σταματήσει η ημερομηνολογία είναι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να ανακοινώσουν την ημερομηνία ανάρτησης των εκκαθαριστικών για να ηρεμήσει και ο κόσμος.

Επιστροφή σε κλίμα αξιολογήσεων

Υστερα από περίπου δύο μήνες σχετικής ηρεμίας, η κυβέρνηση επιστρέφει στην κανονικότητα των αξιολογήσεων και των… διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές. Στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Δευτέρα αυτή η κανονικότητα θα εκτυλίσσεται σε δύο μέτωπα. Το πρώτο είναι το Euroworking Group, όπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης θα ενημερώσει για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτουμένων και θα επαναφέρει το θέμα της αλλαγής των δημοσιονομικών στόχων για τη διετία 2019 – 2020. Το δεύτερο είναι η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου και Οικονομίας Γ. Σταθάκη με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κ. Πιερ Μοσκοβισί. Η ατζέντα της συνάντησης είναι τόσο μεγάλη όσο και το ελληνικό πρόγραμμα. Περιλαμβάνει δηλαδή τα πάντα, ενόψει του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου και της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα για τη δεύτερη αξιολόγηση στα μέσα του μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή