Μετά το Eurogroup οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου για την Αθήνα

Μετά το Eurogroup οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου για την Αθήνα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτο θέμα είναι η Ελλάδα στο Eurogroup της επόμενης Παρασκευής, όπου θα εξεταστεί το κατά πόσον η χώρα έχει υλοποιήσει τα μέτρα για την υποδόση των 2,8 δισ. Η συζήτηση επί του θέματος δεν φαίνεται να κρατήσει πολύ. Εξάλλου, οι αποφάσεις αναμένονται μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου και αφού έρθει η τρόικα στην Αθήνα. Ετσι, η ατζέντα του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου είναι φορτωμένη: α. Τα επόμενα βήματα για έλεγχο των ελλειμμάτων σε Ισπανία και Πορτογαλία, β. Συναλλαγματικές ισοτιμίες, νευρικότητα των αγορών και η στάση της Ευρωζώνης. Το θέμα συνδέεται και με το Brexit, γ. Προετοιμασία προϋπολογισμού της Ευρωζώνης.

Με ενδιαφέρον αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου η έκτακτη γενική συνέλευση της Attica Bank. Η τράπεζα εξακολουθεί να έχει σοβαρές εκκρεμότητες τόσο σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών όσο και στην κάλυψη του αδιάθετου ποσού της αύξησης κεφαλαίου που έγινε στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Το πιθανότερο είναι, για άλλη μια φορά, να μην έχουμε νέα στα κρίσιμα αυτά μέτωπα και η συνέλευση πάλι να αναβληθεί.

Η νέα εταιρεία ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ

Το καταστατικό της εταιρείας στο οποίο θα μεταβιβαστεί ποσοστό τουλάχιστον 25% του ΑΔΜΗΕ ενέκρινε χθες με απόφασή του το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με την επωνυμία «Δημόσια Εταιρεία Συμμετοχών ΑΔΜΗΕ Ανώνυμη Εταιρεία» (ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ Α.Ε.) ορίζεται σε 200.000 ευρώ. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η εταιρεία προς επίτευξη του σκοπού της μπορεί να συνεργάζεται με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ημεδαπό ή αλλοδαπό, με οποιοδήποτε τρόπο. Να προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη χρηματοδότηση της απόκτησης της συμμετοχής αυτής, περιλαμβανομένης ιδίως της σύναψης συμβάσεων δανείου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σύσταση της εν λόγω εταιρείας προβλέπεται στο σχέδιο που έχει επικυρωθεί με νόμο για την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Σε στρατηγική συνεργασία με τη ΔΕΗ προχώρησε η ΔΕΘ-Ηelexpo. Στο πλαίσιο αυτής, η ΔΕΗ θα αποτελεί τον επίσημο και αποκλειστικό πάροχο ενέργειας του εθνικού εκθεσιακού φορέα, ενώ θα έχει παρουσία σε εκθέσεις και εκδηλώσεις που διοργανώνει η ΔΕΘ-Helexpo. Οπως ανακοινώθηκε, η ΔΕΗ θα συμμετέχει στην 81η ΔΕΘ, υποστηρίζοντας την Οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου».

Πολεοδομικά προβλήματα

Νέα παράταση πήρε το θέμα της μεταφοράς των συμβολαίων ζωής και υγείας της International Life στην Εθνική Ασφαλιστική. Η έγκριση από το Δ.Σ. της Εθνικής ήταν προγραμματισμένη για χθες Παρασκευή, αλλά παραπέμφθηκε για την επόμενη εβδομάδα. Η εμπλοκή έχει να κάνει με τα περιουσιακά στοιχεία και κυρίως τα ακίνητα που θα μεταβιβαστούν στην Εθνική Ασφαλιστική και τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες παρουσιάζουν τεχνικά προβλήματα. Το γεγονός, πάντως, ότι τα προβλήματα αυτά συνδέονται με τις πολεοδομίες, δεν δημιουργεί αισιοδοξία για άμεση επίλυση και αναζητούνται άλλοι τρόποι.

Σωστά τα μέτρα, αρκεί να μπορούν να εφαρμοστούν εγκαίρως

Προς τη σωστή κατεύθυνση κινούνται οι αλλαγές που προωθούνται από το σχέδιο νόμου για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας. Ομως, αν δεν ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών και το ελληνικό κράτος δεν γίνει πιο αποτελεσματικό στην εφαρμογή νόμων, τότε δεν θα τύχουν άμεσης εφαρμογής και οι νέες διαδικασίες, σύμφωνα με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο παραπέμπει στην έκδοση 23 προεδρικών διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων και κοινών υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή των νέων διαδικασιών επειδή ανακύπτουν θέματα συναρμοδιότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή