Ενα δισ. ευρώ περισσότερες καταθέσεις στις τράπεζες

Ενα δισ. ευρώ περισσότερες καταθέσεις στις τράπεζες

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 128 δισ. ευρώ ανήλθαν τα υπόλοιπα των καταθέσεων στις τράπεζες στο τέλος Αυγούστου, καταγράφοντας αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον Ιούλιο. Πρόκειται για τον τρίτο συνεχή μήνα που καταγράφεται αύξηση στις καταθέσεις, στοιχείο που δείχνει τη δειλή βελτίωση της ρευστότητας, που εν μέρει συνδέεται και με τα χρήματα από την α΄ δόση του προγράμματος. Η αύξηση των καταθέσεων τον Αύγουστο αποδίδεται και στη χαλάρωση των capital controls για το νέο χρήμα, δηλαδή τα χρήματα που βγαίνουν από τα στρώματα και κατατίθενται στις τράπεζες, αλλά και στις αυξημένες εισπράξεις λόγω του τουρισμού. Η χαλάρωση των capital controls τέθηκε σε ισχύ από τις 22 Ιουλίου και επιτρέπει την ανάληψη του 100% του ποσού που κατατίθεται στις τράπεζες από τα στρώματα ή τις θυρίδες. Αντίστοιχα, για το χρήμα που εισάγεται από το εξωτερικό, δίνεται η δυνατότητα ανάληψης του 30% του ποσού από 10% που ίσχυε πριν από τη μερική χαλάρωση.

Η Ελλάδα σίγουρα κέρδισε ένα μέρος των τουριστικών απωλειών που είχε η Τουρκία λόγω των διαδοχικών τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά και της αναταραχής που προκάλεσε το επιχειρούμενο πραξικόπημα. Ομως υπήρξαν και κάποιες παράπλευρες απώλειες για τον ελληνικό τουρισμό από τα προβλήματα της γειτονικής χώρας. Για παράδειγμα, χάθηκαν αρκετά γκρουπ τουριστών από ασιατικές αγορές, όπως από την Κίνα που συνδύαζαν το ταξίδι τους αεροπορικώς στην Αθήνα με ενδιάμεση στάση στην Κωνσταντινούπολη. Και επειδή πρόκειται για τουρίστες οι οποίοι ενδιαφέρονται για αγορές, η απώλειά τους επηρέασε αρνητικά τον τζίρο σε καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας.

Στις 10 πρώτες το 84% του τζίρου

Μειώνεται σταθερά κάθε μήνα το μερίδιο αγοράς για την πλειονότητα των χρηματιστηριακών. Ειδικά τον Αύγουστο κατεγράφη υπερσυγκέντρωση, καθώς οι 10 πρώτες –εκ των οποίων οι 3 είναι μέλη εξ αποστάσεως– πραγματοποίησαν σχεδόν το 84% των συναλλαγών. Το αποτέλεσμα ήταν οι υπόλοιπες 41 χρηματιστηριακές –εκ των οποίων οι 36 εγχώριες– να μοιρασθούν το 16%. Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο για τις ελληνικές χρηματιστηριακές. Ουσιαστικά λειτουργούν σε οικογενειακή βάση. Προκαλεί εντύπωση ότι δεν βλέπουμε και κινήσεις συγχώνευσης, που θα μπορούσαν να διασώσουν αρκετές εταιρίες, αφού με τους σημερινούς τζίρους των 15 και 20 εκατ. ευρώ το Χ.Α. δεν μπορεί να «θρέψει» 36 εταιρείες.

Πωλήσεις «κόκκινων» δανείων στα Βαλκάνια

Από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες ξεκινούν οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες σχετικές συναλλαγές από θυγατρικές ελληνικών τραπεζών, ενώ το β΄ τρίμηνο στην πώληση μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων ύψους ονομαστικής αξίας 70 εκατ. ευρώ προχώρησε η UBB, θυγατρική του ομίλου Πειραιώς στη Βουλγαρία. Το πακέτο των «κόκκινων» δανείων πουλήθηκε στο 14% της ονομαστικής αξίας, ενώ από τη συναλλαγή η ΕΤΕ θα λογιστικοποιήσει μικρά κέρδη, καθώς είχε διενεργήσει για τα εν λόγω δάνεια προβλέψεις 90%.

Σκέψεις για ταμείο – σωσίβιο γίνονται στην Ευρωζώνη

Η δημιουργία ενός ταμείου της Ευρωζώνης, που θα βοηθήσει στη θωράκισή της από χρηματοπιστωτικά σοκ, θα τεθεί προς συζήτηση την Παρασκευή στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ε.Ε., σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Η Ευρωζώνη στερείται σήμερα δύο χαρακτηριστικών, που πρέπει να έχει μία εύρυθμα λειτουργούσα νομισματική ένωση, αναφέρει η σλοβακική προεδρία της Ε.Ε. σε σημείωμά της για τις συζητήσεις που θα έχουν υπουργοί την Παρασκευή και το Σάββατο στην Μπρατισλάβα. Το πρώτο χαρακτηριστικό είναι μία ασφαλιστική λειτουργία, η οποία θα μπορούσε να μετακινήσει χρήματα από τις ευημερούσες στις προβληματικές χώρες της Ε.Ε. Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι μία σταθεροποιητική λειτουργία που θα απορροφούσε τα εξωτερικά σοκ για το σύνολο της Ευρωζώνης. Ενα «δημοσιονομικό ταμείο» της Ευρωζώνης θα κάλυπτε και τα δύο χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή