Η δικαίωση των αυστηρών κριτηρίων για τα Δ.Σ. τραπεζών

Η δικαίωση των αυστηρών κριτηρίων για τα Δ.Σ. τραπεζών

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαμαρτύρεται η κυβέρνηση για ασφυκτικό πλαίσιο που επέβαλαν οι πιστωτές στην επιλογή των διοικήσεων των συστημικών τραπεζών. Και την ίδια στιγμή κάνει ό,τι μπορεί για να τους πείσει ότι ορθώς δεν επέτρεψαν μεγαλύτερη παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας στη στελέχωση των διοικήσεων. Ενας υπουργός ζητάει από δημόσιο φορέα να καταθέσει τα ρευστά διαθέσιμα σε συνεταιριστικές τράπεζες «στο πλαίσιο της άσκησης υπεύθυνης κοινωνικής πολιτικής». Λες και οι συνεταιριστικές τράπεζες είναι ή πρέπει να είναι φορείς άσκησης κοινωνικής πολιτικής και μάλιστα με τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών. Η κυβέρνηση, επίσης, συμφωνεί με το ΤΣΜΕΔΕ να προτείνουν για την ηγεσία μιας τράπεζας πρόσωπα με περιορισμένη εμπειρία σε διοίκηση πιστωτικού ιδρύματος. Σε μια περίοδο κατά την οποία οι απαιτήσεις και οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Κάτι τέτοια βλέπουν έξω και απορρίπτουν κάθε συζήτηση για αλλαγή του νόμου για τις διοικήσεις.

Την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική δημόσια προσφορά (book building) των ομολογιών της Housemarket Α.Ε., θυγατρικής εταιρείας του ομίλου Fourlis. Η εταιρεία θα εισαχθεί στη νεοσύστατη αγορά εταιρικών ομολόγων –έχει προηγηθεί η MLS πληροφορική– προσδοκώντας να αντλήσει κεφάλαια με κατώτατο όριο τα 15 εκατ. ευρώ και ανώτατο όριο τα 40 εκατ. ευρώ. Το ενημερωτικό δελτίο πρόκειται να συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς την ερχόμενη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη εταιρική χρηματοδότηση εκτός του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα.

Παρουσιάσεις σε επενδυτές

Ξεκίνησαν οι παρουσιάσεις της Forthnet σε επενδυτές του εξωτερικού. Χθες μετέβησαν στελέχη της επιχείρησης στο Λονδίνο, με στόχο την παρουσίαση της εταιρείας ενόψει της νέας ομολογιακής έκδοσης, μετατρέψιμης σε μετοχές της επιχείρησης, ύψους 100 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι τα νέα κεφάλαια να καλύψουν αποπληρωμές παλαιότερων ομολογιακών εκδόσεων (70 εκατ. ευρώ), αλλά και να ενισχύσουν το κεφάλαιο κίνησης της τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης (30 εκατ. ευρώ). Μόνον με την εισροή αυτών των κεφαλαίων οι πιστώτριες τράπεζες συζητούν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του υψηλού τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας τηλεπικοινωνιών. Η εξέλιξη θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλους Οκτωβρίου.

Το εργαλείο του πλειστηριασμού

Υπερθεματιστές σε πλειστηριασμούς στεγαστικών δανείων εμφανίζονται οι τράπεζες σε ακίνητα που βγαίνουν «στο σφυρί» από τις ίδιες. Ελλείψει ενδιαφέροντος, προτιμούν τα καλά ακίνητα να περιέρχονται στην κατοχή τους παρά να μείνουν απούλητα και να αξιοποιηθεί ως επιχείρημα από τους κατ’ επάγγελμα μπαταχτζήδες για να παραμένουν στο ακίνητο χωρίς επιπτώσεις. Στόχος των τραπεζών είναι να μην απαξιωθεί το εργαλείο των πλειστηριασμών, που θα επιδιωχθεί να αποτελέσει το «μαστίγιο» για όσους έως σήμερα μπορούσαν να πληρώσουν τη δόση τους ή να ρυθμίσουν την οφειλή τους και δεν το έκαναν.

Η παροιμιώδης ψυχραιμία του Δημήτρη Μάρδα

«Μάθημα» επιχειρεί να κάνει –ομολογουμένως σε ήπιους τόνους– ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας σε ό,τι αφορά τα στοιχεία των εξαγωγών. Σε δελτίο Τύπου, αφού υποστηρίζει ότι «διάφορα δημοσιεύματα και αναλύσεις της πορείας των ελληνικών εξαγωγών το α΄ εξάμηνο του 2016 εμφανίζουν με δραματικούς τόνους την εικόνα των εξαγωγών μας», στη συνέχεια μας καλεί να δούμε την πραγματική εικόνα. Ευτυχώς ο κ. Μάρδας αξιοποιεί και παρουσιάζει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που έδειξαν ότι στο α΄ εξάμηνο οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,4%, εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή. Το «δυστύχημα» είναι ότι προφανώς ο κ. Μάρδας δεν εμφανίζεται να ανησυχεί γι’ αυτή την κάμψη των εξαγωγών, η οποία μάλιστα δεν φαίνεται να είναι συγκυριακή. Ή μάλλον είναι παροιμιώδης η ψυχραιμία του, καθώς ο ίδιος τον Απρίλιο είχε δηλώσει ότι ούτε «τα capital controls είναι πρόβλημα για την οικονομία, ακόμη και οι τουρίστες τα ξέχασαν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή