H περίπτωση της Attica Bank

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα «κόκκινα» δάνεια να προσεγγίζουν το 60% του συνόλου, η Attica Bank είναι πολύ πιο κοντά σε αυτό που λέμε «bad bank» παρά σε κανονική τράπεζα. Επιπλέον, η τράπεζα ακόμη δεν έχει καλύψει το ποσό των 70 εκατ. ευρώ που είχε μείνει αδιάθετο από την αύξηση κεφαλαίου, εκκρεμότητα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λίαν επώδυνες εξελίξεις, δεδομένου ότι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της τράπεζας είναι μόλις 135 εκατ. ευρώ. Μόλις τον περασμένο Ιούλιο αποκαλύφθηκε ότι πραγματοποιήθηκε εποπτικός έλεγχος από τον SSM και την ΤτΕ, ο οποίος αποκάλυψε πράματα και θάματα. Συνυπολογίζοντας τα παραπάνω, προκαλούν τουλάχιστον έκπληξη η ηρεμία και η άνεση χρόνου με την οποία κινείται ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, το ΤΣΜΕΔΕ, δεδομένου ότι από την τύχη της τράπεζας εξαρτάται και η τύχη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, εισφορές ασφαλισμένων που επενδύθηκαν στην Attica Bank.

Τίτλοι τέλους για το αγγελιόσημο, που εν είδει εργοδοτικής εισφοράς αποτελούσε τον βασικό πόρο των δημοσιογραφικών ταμείων, καθώς θεωρήθηκε κοινωνικός πόρος από τους δανειστές και καταργείται από σήμερα. Στο υπουργείο Εργασίας θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται συσκέψεις, με σκοπό την αντικατάσταση του αγγελιόσημου με ανάλογο πόρο που θα συμφωνηθεί μεταξύ της εργατικής και της εργοδοτικής πλευράς, ώστε να εξασφαλισθεί η συνέχεια της λειτουργίας του ΕΔΟΕΑΠ (επικούρηση και περίθαλψη). Εντός των ημερών πρέπει να καθοριστούν και οι εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων στο Ταμείο κύριας ασφάλισης ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ώστε μέσα σε τρία χρόνια (2017-2019) να φθάσουν συνολικά το 20%.

Διαπραγμάτευση δίπλα σε πισίνα

Προσερχόμενος κάποιος στο κεντρικό ξενοδοχείο όπου γίνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας και για να φθάσει στην αίθουσα των συσκέψεων, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μια σκάλα. Ωστόσο, αυτή η σκάλα ενώνει το εσωτερικό του ξενοδοχείου και με τον χώρο της πισίνας. Μοιραία όποιος κοιτάζει από το λόμπι του ξενοδοχείου προς τη σκάλα θα δει δύο κατηγορίες επισκεπτών του ξενοδοχείου. Στη μια περιλαμβάνονται εκείνοι που αποτελούν τις διαπραγματευτικές ομάδες της κυβέρνησης και των δανειστών. Στην άλλη, οι τουρίστες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την πισίνα. Μάλλον οι πρώτοι θα ήθελαν να είναι στη θέση των δεύτερων και σίγουρα οι δεύτεροι αδιαφορούν για το τι γίνεται στις διαπραγματεύσεις.

Η διαφορά μεταξύ έτοιμου και αξιοποιήσιμου

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ανέφερε χθες ότι είναι έτοιμο το σύστημα διασύνδεσης των ταμειακών με το σύστημα Taxis. Αυτό που δεν είπε είναι πότε θα υλοποιηθεί. Τι σημασία έχει να έχεις ένα σύστημα το οποίο δεν χρησιμοποιείς; Και όχι μόνον δεν είπε πότε θα τεθεί σε λειτουργία αλλά έκανε και… εκπτώσεις. Είπε ότι «δεν θα είναι έτοιμο στην αρχή για να διασυνδεθούν όλοι οι μηχανισμοί, και δεν υπάρχει και λόγος. Θα πρέπει να γίνει αυτό ανά περιοχές, ανά κλάδους, ανά αντικείμενο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε περιπτώσεις φοροδιαφυγής».

Διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές στη Σαντορίνη

Γυρισμένο εξ ολοκλήρου στη Σαντορίνη την περασμένη άνοιξη, προβλήθηκε αυτήν την εβδομάδα από το ολλανδικό κανάλι RTL4 το νέο επεισόδιο της δημοφιλούς εκπομπής «Νοοit meer naar huis» («Ποτέ ξανά στο σπίτι»), προσελκύοντας το ενδιαφέρον περισσότερων από 600.000 τηλεθεατών. Το ταξίδι της ομάδας της παραγωγής στο νησί διοργάνωσε το γραφείο του ΕΟΤ Κάτω Χωρών, το οποίο εξασφάλισε τη φιλοξενία των μελών της, καθώς και τον συντονισμό του προγράμματος περιηγήσεων κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Το υπουργείο Τουρισμού διευκολύνει και άλλες ξένες παραγωγές που θέλουν να κάνουν γυρίσματα στη χώρα μας. Παράλληλα, συμμετέχει ενεργά σε επιτροπή που εξετάζει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη θέσπιση κινήτρων κατά το πρότυπο ανταγωνιστικών προορισμών, με στόχο την προσέλκυση περισσότερων ξένων παραγωγών και την τουριστική προώθηση της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή