Ο οίκος Fitch δεν αποκλείει πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Ο οίκος Fitch δεν αποκλείει πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν «πολιτικές εκπλήξεις» στην Ελλάδα, δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη αρκετοί κίνδυνοι στην εφαρμογή του μνημονίου, επισημαίνει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σε έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, προβλέπει ανάπτυξη 1,8% για το 2017 (χαμηλότερη της επίσημης πρόβλεψης για 2,7%). Πάντως, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελυταία χρόνια, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι μια νέα τέτοια εξέλιξη δεν αποτελεί και καθαρή «έκπληξη», όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές του διεθνούς οίκου.

Mία ακόμη τουριστική αγορά, την Ιορδανία, θα αποκτήσει από το 2017 η Ρόδος χάρη στις ενέργειες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Από την επόμενη σεζόν, λοιπόν, θα ξεκινήσουν τακτικές απευθείας αεροπορικές πτήσεις μεταξύ Ιορδανίας και Ρόδου. Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε η πρώτη πιλοτική πτήση και οι Ιορδανοί τουριστικοί πράκτορες έμειναν ικανοποιημένοι από το εγχείρημα. Στόχος, μετά τη Ρόδο, είναι η επέκταση της αεροπορικής σύνδεσης της Ιορδανίας και με άλλα ελληνικά νησιά.

Νέο ευρωπαϊκό πακέτο 44 δισ.

«Βρέχει» επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά και τις ανακοινώσεις του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για ένα νέο ταμείο, που θα συμπληρώσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων. Πρόκειται για το Ευρωπαϊκό Εξωτερικό Επενδυτικό Σχέδιο, που φιλοδοξεί να κινητοποιήσει πόρους 44 δισ. ευρώ για επενδύσεις στις χώρες της Αφρικής –και δη τη Βόρεια Αφρική–, στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια, τους οποίους θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν και ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή. Στόχος πίσω από την κινητοποίηση όλων αυτών των κεφαλαίων είναι, φυσικά, η ανακοπή των μεταναστευτικών ροών. Το ίδιο άλλωστε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων προτείνεται να επεκταθεί έως το 2020 και να ενισχυθεί περαιτέρω, φθάνοντας στο μισό τρισ. ευρώ, από τα 315 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόβλεψη για τους πόρους που μπορεί να μοχλεύσει.

Το κλίμα αβεβαιότητας στην εγχώρια οικονομία έχει υποχρεώσει τις εισηγμένες στις φετινές εξαμηνιαίες λογιστικές εκθέσεις τους να είναι ιδιαίτερα φειδωλές στις προβλέψεις του β΄ εξαμήνου 2016. Μοναδικές προτεραιότητες μέχρι να λήξει η χρονιά είναι να διασφαλίζονται οι πληρωμές από τους πελάτες τους και να διατηρούν τα μερίδια αγοράς στους κλάδους όπου δραστηριοποιούνται.

Πέντε ρυθμίσεις σε δύο χρόνια

Λίγο η υπονόμευσή του από την παρούσα κυβέρνηση όταν ήταν αντιπολίτευση, λίγο οι ατελείς ρυθμίσεις που προέβλεπε και λίγο η προσμονή ότι θα αλλάξει προς το καλύτερο, ήταν οι αιτίες που οδήγησαν στην πλήρη σχεδόν απαξίωση του νόμου για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών οφειλών, γνωστού ως νόμου Δένδια. Ετσι, σχεδόν δύο χρόνια μετά την ψήφισή του, σήμερα, κάτι λιγότερο από πέντε εταιρείες επωφελήθηκαν από τη σχετική διαδικασία και τα δάνεια που ρυθμίστηκαν δεν ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι δρομολογεί μια συνολική λύση, στην οποία όλοι πλέον προσδοκούν.

Μουσικές επιλογές με επιρροές από ΠΑΣΟΚ και Καρλ Ορφ

Το πρωί της Τετάρτης, όποιος περνούσε έξω από την κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του Χίλτον θα άκουγε «Κάρμινα Μπουράνα». Προς στιγμήν, κάποιοι νόμισαν ότι γίνονται προετοιμασίες για κάποια επετειακή εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, μιας και στην Ελλάδα το εν λόγω μουσικό έργο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα. Τελικά, με τη μουσική αυτή ξεκίνησε η ομολογουμένως επιτυχημένη εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για την Alibaba. Οσο για την επιλογή της μουσικής; Δεν γνωρίζουμε εάν οι διοργανωτές είναι θιασώτες του μουσουργού Καρλ Ορφ. Πάντως, κάποιοι εξ αυτών έχουν αναφορές στο ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή