Παραίτηση σε μια κρίσιμη στιγμή

Παραίτηση σε μια κρίσιμη στιγμή

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικά μηνύματα ως προς την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ προκαλεί η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Κώστα Ξιφαρά (φωτ.) από τα καθήκοντά του. Η παραίτηση έγινε δεκτή χθες από το Εποπτικό Συμβούλιο του ΔΕΣΦΑ, ενώ η συγκυρία όπου αυτή έλαβε χώρα, λίγο πριν εκπνεύσει η κρίσιμη ημερομηνία της 30ής Σεπτεμβρίου για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 66% στη Socar, προκαλεί εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσον πρόκειται για «καρατόμηση», αφού ο κ. Ξιφαράς ήταν ο άνθρωπος που «έτρεξε» την εταιρεία το μακρύ χρονικό διάστημα που βρίσκεται σε εξέλιξη η ιδιωτικοποίηση. Ηταν ο μόνος που διασώθηκε από τις προηγούμενες σαρωτικές αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΕΣΦΑ τον περασμένο Απρίλιο, και αυτό γιατί υπήρχε σχετική δέσμευση από τη Socar. Τις αρμοδιότητες του διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ φέρεται να αναλαμβάνει ο νυν πρόεδρος Σωτήρης Νίκας.

Πανέτοιμες είναι οι επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος σε περίπτωση που επαναληφθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης. Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι έχουν πραγματοποιήσει επαφές με το λιμάνι της Σμύρνης στην Τουρκία, προκειμένου να στέλνουν τα κοντέινερ των προϊόντων τους για τις αγορές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Οι τιμές κόστους δεν έχουν μεγάλη διαφορά και πολλές βιομηχανίες είναι σε επιφυλακή. «Δεν πρόκειται να ξαναπεράσουμε όσα έγιναν τον Μάιο και τον Ιούνιο πέρυσι στη Θεσσαλονίκη, όπου κινδυνεύσαμε να χάσουμε πελάτες που έχουμε τόσα χρόνια και μάλιστα στις δύσκολες αγορές της Ασίας και της Αφρικής», δηλώνουν οι επιχειρηματίες.

Συνεργασία για ΑΠΕ

Στην Αθήνα βρίσκεται για σειρά συναντήσεων με φορείς του τομέα των ΑΠΕ ο γενικός διευθυντής και ιδρυτής του Συνδέσμου Πράσινης Ενέργειας (GEA-IL) του Ισραήλ, Eitan Parmass. Η GEA-IL αποτελεί την κύρια οργάνωση προώθησης της πράσινης ενέργειας στο Ισραήλ, η οποία προάγει την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και την ενεργειακή αποδοτικότητα στη χώρα. Χθες, η τριμελής ισραηλινή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του ΚΑΠΕ στο Πικέρμι, όπου και οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη για διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας σε δράσεις έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογίας σε όλους τους τομείς ΑΠΕ, με έμφαση σε θέματα ηλιακής ενέργειας, στη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας.

Κέντρα Ενημέρωσης Δανειοληπτών

Με 15 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτηθεί η δημιουργία των Κέντρων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, δουλειά των οποίων θα είναι να παρέχουν συμβουλές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τη ρύθμιση των χρεών τους αλλά και να μεσολαβούν προς τις τράπεζες έπειτα από αίτημα των δανειοληπτών για την επίτευξη συμφωνίας ρύθμισης. Πρόβλεψη της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους είναι η δημιουργία 30 τέτοιων κέντρων, που θα λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Τα κέντρα αναμένεται να λειτουργήσουν τον Ιανουάριο και θα στελεχωθούν με 120 άτομα.

Δεσμεύσεις Fang ενώπιον Τσίπρα

Δεσμεύσεις ενώπιον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την αυστηρή τήρηση της ελληνικής εργατικής νομοθεσίας και των περιβαλλοντικών κανόνων, κατά την κατασκευή και λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας Μελίτη 2 στη Φλώρινα, ανέλαβε η κινεζική CMEC, διά του αντιπροέδρου της Yacshui Fang (φωτ.), στη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα στο Μαξίμου. Οπως επισημαίνουν πηγές της ΔΕΗ, η CMEC δεσμεύθηκε επίσης να αξιοποιήσει το ελληνικό εργατικό και επιχειρηματικό δυναμικό για την κατασκευή της νέας μονάδας, καθώς και ότι θα υπάρξει πλήρης και στενή συνεργασία και διάλογος με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της. Αυτό καταδεικνύει η παρουσία του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη και του αρμοδίου αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Στ. Μπίρου στην τελετή υπογραφής του MοU. Oι ίδιες πηγές της ΔΕΗ επισημαίνουν και τον ρόλο της νέας μονάδας στην επίτευξη του εθνικού στόχου για μείωση των εκπομπών CO2 το 2030.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή